College zet in op verbeteragenda voor relatie met inwoners

7

Den Helder – De ‘verbeteragenda’ moet ervoor zorgen dat de relatie tussen bewoners en de gemeente verbetert. Dat meldt het college in antwoord op vragen gesteld door de fracties van Behoorlijk Bestuur, PVV, GroenLinks en D66. Aanleiding voor de vragen was de slechte score van de gemeente in een recent uitgevoerde ‘QuickScan Lokale Democratie’ (QSLD).

In die verbeteragenda komt te staan welke stappen de gemeente gaat nemen om de relatie tussen bewoners en de gemeente te verbeteren. “Om hiertoe te komen is besloten eerst een onderzoek te laten doen, in samenwerking met de VNG en het ministerie van Binnenlandse Zaken (de QSLD, red.)” De relatie tussen bewoners en de overheid is al jaren een onderwerp van gesprek, benadrukt het college. “Zo ook de relatie tussen bewoners en het gemeentebestuur in Den Helder, ongeacht de samenstelling van de coalitie en het college.”

Het college meldt ervan doordrongen te zijn dat het beter kan en moet. “Het onderwerp heeft deze raadsperiode bestuurlijke prioriteit gekregen. Bestuurlijke vernieuwing is een van de speerpunten van de raad en het college.”

Verklaring
Uit de resultaten van de QSLD blijkt dat de gemeente Den Helder (beduidend) lager dan gemiddeld scoort op vier van de vijf hoofdthema’s van de enquête, namelijk ‘Vertrouwen’ (in de lokale democratie), ‘Overheidsparticipatie’, ‘Communicatie’ en (ambtelijke) ‘Organisatie’. Alleen op het thema ‘Burgerparticipatie’ is het resultaat van Den Helder gemiddeld. “Het zou vreemd zijn als wij hierop nu al een antwoord hebben. We zijn op zoek naar verklaringen”, aldus het college. “Daarom doen we dit soort onderzoeken. We hebben het nu gemeten. Wat wij nu kunnen doen, is werken aan het verbeteren van deze scores. De genoemde verbeteragenda gaat ons daarbij helpen.”

Volgens de QSLD heeft nog slechts 11% van de deelnemende inwoners vertrouwen in het gemeentebestuur. Een groot deel noemt specifiek het stadhuisbesluit als voorbeeld van ondemocratische ‘samenwerking’ tussen gemeente en inwoners. “Samenwerking tussen inwoners en gemeente omvat (veel) meer dan besluitvorming over het stadhuis en gebeurt elke dag overal in de stad”, reageert het college. “Het is een speerpunt in deze bestuursperiode. Onder meer via deze quickscan willen we er achter komen hoe we die samenwerking kunnen verbeteren.”

Luisteren
De Quickscan onderzocht ook of mensen van mening waren dat de gemeente naar de inwoners luistert. Slechts 9 procent was die mening toegedaan, opvallend: 100 procent van de collegeleden meent dat er geluisterd wordt. “Het verschil valt op en is niet zomaar te verklaren”, aldus het college. “In een groot deel van de antwoorden wordt specifiek het stadhuisbesluit genoemd, maar het doet de ondervraagden tekort om daar naar te wijzen als verklaring van het verschil. We hebben nu nog geen antwoorden en verklaringen. Het college is bezig met een brede zoektocht naar manieren om de relatie en samenwerking met inwoners te verbeteren.”

7 REACTIES

 1. Als de raad gaat doen wat het voor de verkiezingen beloofd en niet 180 graden omdraait na de verkiezingen, dan zal het waarschijnlijk betergaan.
  En luister eens naar de inwoners…

 2. 91% van de inwoners is van mening dat de gemeente niet naar hen luistert en 100 % van de gemeenteleden vindt dat zij wél naar de inwoners luisteren.Dit bewijst dat ze op een andere planeet wonen in een ivoren toren.Zelfgenoegzaam en kapot van zichzelf.

 3. Het college , is ervan doordrongen , dat het beter kan en moet ….. Nou… wanneer gaat dat gebeuren dan ?? Tot nu toe en in het heel recente verleden, hebben zij tot nog toe “”schijt”” aan hun burgers gehad, Zelfs zo erg , dat zij ook lak hebben aan hun collega’s in de oppositie , die openlijk weggezet worden als klagers en dat die niet serieus meer worden genomen, terwijl zij gewoon en met verve hun werk doen. Als de gemeente , het ernst is , om de relatie met de burgers te verbeteren , mest dan eerst de eigen stal uit.

 4. Quote :
  “Een groot deel noemt specifiek het stadhuisbesluit als voorbeeld van ondemocratische ‘samenwerking’ tussen gemeente en inwoners. “Samenwerking tussen inwoners en gemeente omvat (veel) meer dan besluitvorming over het stadhuis en gebeurt elke dag overal in de stad”, reageert het college. “

  “Het verschil valt op en is niet zomaar te verklaren”, aldus het college. “In een groot deel van de antwoorden wordt specifiek het stadhuisbesluit genoemd, maar het doet de ondervraagden tekort om daar naar te wijzen als verklaring van het verschil. We hebben nu nog geen antwoorden en verklaringen. “
  Unquote .

  Als je tijdens het interpreteren van een uitslag de meest opvallende en blijkbaar grootste irritatie van de geenquteerden al direct als volkomen niet relevant terzijde veegt , wordt het de deelnemers in ieder geval direct duidelijk dat de manipulaties nog lang hun hoogtepunt niet bereikt hebben .
  Waarvan trouwens de stoelendans in de Helderse politiek zoals nu weer in praktijk gebracht door een van de wethouders een treffend voorbeeld is .
  Mensen stemmen op partijen omwille van hun program . Als na het stemmen programma`s of mensen net zo makkelijk veranderen als de windrichting hier aan onze kust , wordt daardoor de democratie vermoord . Mensen raken gefrustreerd en haken af . Daar hoef je toch verdomme geen hogere politieke wetenschappen voor te hebben gestudeerd !!!!!!
  Zo verging het ook het stadhuis . Mensen hebben gestemd tegen de huidige plannen voor nieuwbouw . En wat gebeurde er ? Precies , na het stemmen werden de programma`s aangepast .
  Het getuigt van minachting .

 5. Walgelijke zelfvoldane bestuursleden van Den Helder…., kom onder die steen vandaan en ga eens echt in gesprek met het ‘klootjesvolk’! Echt vreselijk stuitend om te zien hoe ver jullie van de burger af staan en er ook nog voor betaald worden. Man, man, man….ik kan hier zo kwaad om worden!

 6. Een burgemeester die weigert om met burgers in gesprek te gaan, ambtenaren die weigeren berichten van burgers te ontvangen, een college die weigert ingezonden brieven van burgers te beantwoorden, allemaal uitvluchten zoeken om maar niets te hoeven doen, een grote arrogante zooi dat clubje op de luchthavenweg

Comments are closed.