Crisis afgewend, Duijnker blijft en levert 0,2 fte in

28

Den Helder – Remco Duijnker blijft wethouder in het college van Den Helder. Hij maakt de overstap naar Beter voor Den Helder, die daarmee twee wethouders in het college krijgt. Duijnker zat namens de Seniorenpartij in het college, maar fractievoorzitter Carla van Driesten zegde vorige week het vertrouwen in hem op en stapte met haar fractie uit de coalitie.

Duijnker levert als wethouder 0,2 fte in. De coalitie heeft hier dinsdagochtend over gesproken. “Het is een ontzettend lastig dilemma”, zegt Harmen Krul van het CDA. “Wij vinden dat een wethouder niet zonder partij kan functioneren en de ridderlijke weg voor Duijnker zou zijn geweest om op te stappen, maar wij gaan daar niet over. Beter voor Den Helder kwam vervolgens met het voorstel om Duijnker namens BvDH aan te houden.”

Het CDA kwam met het voorstel dat Beter als fractie iets moet inleveren, dat is de 0,2 die Duijnker kwijtraakt. “Hij verliest iets van zijn portefeuille, dat werk gaat naar een andere wethouder, maar die 0,2 komt niet elders terecht. De totale wethoudersploeg gaat het met 0,2 fte minder doen”, aldus Krul. Dat betekent dat Beter voor Den Helder voor in totaal 1,2 fte deel uitmaakt van het college en dus is 20 procent meer dan het CDA en dat komt weer overeen met het verschil in raadszetels. “We gaan nu snel verder met bouwen aan de stad.”

Carlo Assorgia laat weten altijd vertrouwen te hebben gehouden in Duijnker, vorige week direct te hebben aangegeven dat je een goed functionerende wethouder niet weg kunt sturen en het dus niet meer dan logisch vindt dat er een oplossing is gevonden.

Verklaring Duijnker
Geachte leden van de Raad,

De afgelopen twee jaar heb ik met hart en ziel gewerkt aan de uitvoering van het Helders Akkoord. We komen in Den Helder uit een lange periode, waarin er sprake was van veel wantrouwen en grote onderlinge verdeeldheid. We wilden een nieuwe fase inluiden en volgens mij zijn we daarin geslaagd. Ik heb van mijn kant loyaal meegewerkt aan alle afspraken, die we in het Akkoord met zeven partijen hebben opgenomen. Oók aan de afspraken, waar ik vanuit mijn achtergrond wel eens moeite mee had. Voor mij geldt: een man een man, een woord een woord. Ik heb daarover ook nooit in uw Raad bezwaren over mijn functioneren vernomen.
Inmiddels is mij gebleken dat mijn fractie van de Seniorenpartij zich niet meer herkent in mijn optreden en het vertrouwen in mij als wethouder heeft opgezegd. Een belangrijke reden hiervoor is het feit dat zij verwacht hadden dat de senioren meer op de kaart zouden komen. In mijn beleving heb ik mij daar hard voor gemaakt en wordt er voor deze doelgroep veel geregeld. Denk bijvoorbeeld aan de voorzieningen voor senioren binnen het Sociaal Domein, maar ook aan bijvoorbeeld de prestatieafspraken met Woningstichting Den Helder over 0-treden woningen.

De Seniorenpartij heeft als fractie besloten niet meer tot de coalitie te willen behoren. Ik betreur dat in hoge mate, omdat dit niet bevorderlijk is voor de uitvoering van alle afspraken, die we in het Helders Akkoord hebben gemaakt en waar ik me nog steeds volledig in herken. Om die reden heb ik contact gehad met de fractievoorzitter van Beter voor Den Helder, die mij nog steeds volledig steunt. In overleg met elkaar is besloten dat ik het wethouderschap voortzet als wethouder namens Beter voor Den Helder waardoor we in staat zijn door te gaan met de grote uitdagingen waar onze gemeente voor staat.

Omdat deze overstap de verhouding in het college tussen BvDH en de andere partijen, die het Akkoord ondersteunen uit balans zou brengen, ben ik bereid om 0,2 fte in te leveren. Dat betekent dat BvDH vanaf nu 1,2 fte wethouder levert en dat is een reële verhouding in relatie tot de verkiezingsuitslag. Ik beschouw dit als een gebaar van mijn kant om de stabiliteit in de politieke verhoudingen in Den Helder te continueren en – misschien nog wel belangrijker – de uitdagingen waar onze gemeente de eerstkomende tijd voor staat met een stabiele en eensgezinde coalitie voort te zetten. Uiteraard zal ik als wethouder van de gemeente ook alles in het werk stellen om daar waar mogelijk voor een nog breder draagvlak, dan alleen steunend op de coalitie, te zorgen. Dat is wat Den Helder verdient!

M vr gr

Remco Duijnker

Gemeenteraad
De gemeenteraad vergadert vanavond vanaf 19.30 uur. De verwachting van Assorgia is dat deze kwestie geen groot onderwerp op de agenda wordt, al heeft de oppositie wel twee moties van wantrouwen aangekondigd tegen de wethouders Duijnker en Michiel Wouters. Die lijken door bovenstaande ontwikkeling op voorhand kansloos.

28 REACTIES

 1. hij zit er alleen voor zichzelf, een kerel had uit z’n eigen weggegaan

 2. wat een meelul partij van assorgia zeg; dat je dit geleuter allemaal accepteerd om je eigen huid te redden.
  Ga toch weg allebei!

 3. konkelen noemen we dit – kan toch niet echt verbazingwekkend zijn dat burgers geen vertrouwen meer hebben in de politiek wanneer zo openlijk vriendjespolitiek wordt bedreven. Met recht doen aan de kiezer heeft dit in ieder geval helemaal niets meer te maken.

 4. Zoals Dick Berts zegt. Stemmen is zinloos. Een maffiose politieke cultuur. En de burger laat het zich wel gevallen !

  • Niet helemaal meneer Prins, de burgers hebben het echt wel door , maar worden indien zij er wat van zeggen domweg aan de kant geschoven. Referenda aanvragen worden niet gehonoreerd en bezwaarschriften , krijgen geen kans. Die worden democratisch in het ronde archief opgeslagen .Oppositie partijen worden bewust niet gehoord en als klagers weggezet. De politiek in Den Helder heeft niet alleen het vertrouwen van de burger verloren , de hele politiek is door en door verrot. En zoals u zelf al memoreert,in handen gevallen van de maffiose cultuur. “”Onze Zaak “”heeft hier de leiding gepakt.

  • maffiose praktijken – Italiaanse fractievoorzitter; maffia – Italië, één en één is twee toch?

 5. CDA heeft 5 zetels en maar 1 wethouder. Beter voor Den Helder heeft 1 zetel meer en krijt 2 wethouders. Een vreemde gewaarwording….

  Wat ook niemand verteld is dat Duijnker over de ingeleverde uren recht heeft op wachtgeld. 70% van het inkomen wat er nu af gaat. Hij gaat dus met zijn salaris niet 0.2 FTE naar beneden maar met 0.03 FTE in salaris achteruit.

  Het is overigens ook een schande dat de oppositiepartijen dit vermoedelijk uit de krant hebben moeten vernemen. Verder zal dit niet helpen in het vertrouwen van de burger richting politiek.

  Waar is het CDA mee omgekocht????

 6. Onbetrouwbare man, die Duynker. Een echte politicus. Om een voorbeeld te geven, even twee citaten uit zijn persverklaring: ‘Ik heb van mijn kant loyaal meegewerkt aan alle afspraken, die we in het Akkoord met zeven partijen hebben opgenomen. Oók aan de afspraken, waar ik vanuit mijn achtergrond wel eens moeite mee had.’ En:.’Ik betreur dat in hoge mate, omdat dit niet bevorderlijk is voor de uitvoering van alle afspraken, die we in het Helders Akkoord hebben gemaakt en waar ik me nog steeds volledig in herken.’ Eerst geeft hij aan ‘moeite’ te hebben met bepaalde afspraken en vervolgens herkent zij zich er ‘volledig’ in. Een man, een man, een woord, een woord, zegt hij. Dat gezegde is dus niet op hem van toepassing. Maar dat blijkt ook wel uit het feit dat hij net zo makkelijk overstapt naar een andere partij als hij daarmee zijn hachje kan redden.
  Stemmen heeft inderdaad weinig of geen zin, zeker niet in Den Helder. Maar beweer dit niet als de verkiezingen voor de deur staan, want dan krijg je van alle kanten te horen – ook op dit forum – dat wie niet stemt ook niet mag oordelen en er zeker het zwijgen toe moet doen. Dus heb ik de laatste keer maar weer eens een stem uitgebracht. Het is mijn laatste geweest. De volgende keer pas ik…: ik trap er niet meer in! Dan maar gedoemd te zwijgen.
  Waarnemend burgemeester Jeroen Nobel maakt ook geen beste beurt. Van hem zou je verwachten dat hij zich inzet voor het het goede verloop van politieke, bestuurlijke en democratische processen. Of dat in dit geval in voldoende mate is gebeurd, kun je je afvragen.Waarschijnlijk wil hij de coalitie niet tegen de haren instrijken, omdat hij zich in de markt wil zetten voor de verkiezing van een nieuwe burgemeester in Den Helder.

 7. Politiek Den Helder een lachertje

  Dat Duijnker van de coalitie partijen mag blijven zitten is tenenkrommend.
  Kennelijk was de prestatie, het afdwingen van nultrede woningen bij de woningstichting voor deze partijen voldoende! Meelijwekkend wat een bende.
  Zijn de overige wethouders niet in staat de kar te trekken?
  Dat was wel zo sjiek geweest. Wachtgeld ten spijt, maar zo is het nu eenmaal geregeld. Heeft hij toch nog wat, beter als zonder mandaat van de kiezer blijven zitten.
  Geen enkel gevoel van schaamte heeft hij, eveanals de coalitiepartijen
  Toch denk dat ze zullen smoren in hun blinde ambitie.
  De oppositie zou uit protest de raadsvergadering een keer over moeten slaan.
  Men zit er nu toch maar voor spek en bonen.

  M.Rietveld

 8. Mooi, ook weer opgelost. In Den Helder worden dergelijke problemen snel aangepakt gelukkig.

 9. Hoe krijgt Helders stadsbestuur het vertrouwen van de bevolking terug? Dat moeten B en W onderzoeken, vinden vier raadsfracties.

  Dat wordt wel een uitdaging

 10. Wist u dat…….?

  * Beter Voor Den Helder heeft meebetaald aan de verkiezingscampagne voor #Gemeentebelangen Den Helder? Om voormalige Wethouder Visser te steunen, waar nu Nancy List fractievoorzitter van is…..

  * Beter Voor Den Helder al in 2014 Remco Duijnker een baantje heeft belooft als Wethouder.
  Harmen Krul tegen zijn eigen principes (bericht NHD) nu een wethouder laat zitten om Assorgia niet boos te maken….

  * Assorgia regelmatig politieke bijeenkomsten in zijn zaak hield, met gratis pizza, om mensen zijn lijn op te krijgen…..

  * De anonieme brief die ooit over Koen Schuiling verspreid werd, verder verspreid werd vanuit de pizzeria…. De anonieme brief die is gepubliceerd op de website van is ontvangen van Assorgia.
  Link naar anonieme brief; Link: http://robscholtemuseum.nl/anoniem-brief-aan-koen-schuiling-en-de-fractieleiders-van-de-politieke-partijen-in-de-helderse-gemeenteraad-zomer-2015/

  • En hoe smaakte de pizza Marc? Helaas hadden deze pizza’s jou blijkbaar tekort stemmen opgeleverd en sta je nog steeds aan de zijlijn. Nieuwe ronde nieuwe kansen

   • Joop ik heb daar niet aan mee gedaan. Ik had geen trek in pizza, en hou van open en eerlijke politiek. Ben niet zo van de achterkamertjes.
    Dat wij het niet hebben gered, is onze eigen fout, omdat wij voortijdig de campagne moesten afbreken. Maar in 2022 nieuwe ronde nieuwe kansen.

 11. Motie van wantrouwen heeft het niet gehaalt. Dat zegt alles over deze coalitie. Dualisme is dood we doen wat het college zegt. We hebben geen raadszaal meer nodig. Het failliet van de politiek van Den Helder is een feit.

 12. heel DH zou eigenlijk die pizza toko moeten boycotten, wat heeft die man de kiezer belazerd

 13. “ De afgelopen twee jaar heb ik met hart en ziel gewerkt aan de uitvoering van het Helders Akkoord. We komen in Den Helder uit een lange periode, waarin er sprake was van veel wantrouwen en grote onderlinge verdeeldheid. We wilden een nieuwe fase inluiden en volgens mij zijn we daarin geslaagd. “

  En vervolgens gaan we weer over tot de orde van de dag , het schaamteloos tot de derde macht verheffen van een leugenachtige en ongeloofwaardige publieke knevelarij onder de noemer van “ het beste voor Den Helder “ .
  Den helder met of zonder zijn bewoners ?

 14. Waar deze raad in ieder geval nog de rust probeert te behouden probeert Marc via een vage museum website link nog even de vuile was buiten te hangen.

  • En er is nog veel meer vuile was Bodelo, die allemaal de komende tijd boven water komt. Ook betreffende het nieuwe stadhuis op Willemsoord.

   Als de raad de rust had willen behouden, dan had Beter voor Den Helder deze stap niet moeten maken. Een politieke partij trekt zijn wethouder terug. Dan doe je geen vijandige overname van een Wethouder, maar dan stem je in met het vertrek van een wethouder. Beter voor Den Helder heeft hiermee bewezen dat ze de gemeenteraad volledig buiten spel willen zetten. En ze precies doen waar ze in verkiezingstijd tegen waren.

   Het is overigens een vraag geweest van Beter voor Den Helder, om de brief online te publiceren. En het werd tijd om dit nu maar is openlijk te communiceren.

 15. Is het geen tijd om de fractievoorzitter van het CDA uit zijn lijden te verlossen en weer terug naar zee te sturen? Kan het CDA meteen uit de coalitie stappen en weer aan haar geloofwaardigheid gaan werken! Op de huidige manier blijft het CDA mede verantwoordelijk voor de strapatsen van Beter voor den Helder. En dat zou ik niet willen! En tevens bespaart u zich een schisma over de O.R.W.!

 16. Zo cru als Cees het doet, wil ik het niet stellen. Maar Krul boet wel stevig in aan geloofwaardigheid. Hij laat ’n prachtige berekening los, laat het wachtgeldverhaal daarin ongemoeid en eindigt met ‘Maar nu gaan we weer snel bouwen aan de stad.’ Over tot de politieke wanorde van de stad, lijkt me ’n passender typering van de huidige situatie.

 17. de heer krul heeft met het toestaan van deze kunstgreep laten zien dat het CDA liever marchadeerd dan een principeel standpunt in neemt

 18. Stel , je werkt bij de Jumbo, maar daar kunnen ze jou niet meer gebruiken. Je stapt over naar de Deka, Maar daar hebben ze alleen een baan voor je die 0,2 FTE minder is. Geen punt want het verschil in salaris wordt toch gewoon voor de komende 2 jaar goed gecompenseerd door de belastingbetaler. Gek ? Nee hoor , als je wethouder bent gaat dat zo.

Comments are closed.