De Kleur van ZWARTE PIET

72

De lokale overheid wil de veiligheid bij de Sinterklaas intocht niet langer verzekeren. Er zijn Helderse politieke partijen, nu de middenstand heeft afgehaakt, die de rekening voor de beveiliging van de intocht alsnog aan de belastingbetaler willen door berekenen. Dat lijkt een goed initiatief, maar dat is het niet.

Integendeel. Sinterklaas en Zwarte Piet moeten nadrukkelijk buiten welk politiek spel dan ook worden gehouden. Er zijn partijen en groeperingen die dit kinderfeest willen inzetten voor het bereiken van hun doel. En de praktijken die zich daarbij afspelen zijn verwerpelijk.

Wij worden lastig gevallen door het post-modernisme dat vanuit universiteiten en scholen de geesten als een religie beïnvloedt. Een gevolg daarvan is dat de blanke Westerse Beschaving en de blanke Westerse mens schuldig moet zijn aan alle onrecht de zwarte en gekleurde mens aangedaan. Dat de blanke Westerse beschaving gunstig afsteekt bij andere beschavingen, dat deze beschaving de mens grote stappen vooruit heeft doen maken, wordt niet van belang geacht. Integendeel, er is een oorlog gaande tegen die beschaving. Wapens zijn het aanpraten van een schuldcomplex, het verwijt van racisme en het verwijt van White Privilege. Groeperingen en politieke partijen die deze oorlog voeren worden nota bene ook nog gefinancierd door de belastingbetaler.

PvdA
In Den Helder is deze oorlog ook gearriveerd. Nota bene mede aangejaagd door de PvdA’er Pieter Blank. Blank is een adept van de UvA, waar de Gloria Wekkers effectief deze alfa-hel mede hebben opgebouwd. Blank weet zich verzekerd van de actieve steun van partijen als D66 en GL.

Een groep die zich KOZP noemt heeft wederom aangekondigd te willen demonstreren tegen Zwarte Piet bij de intocht. Nota bene door hen wier Ashanti voorvaderen eredivisiespelers in de slavenhandel waren. Zij die het niet met hen eens zijn worden, omdat argumenten ontbreken, betiteld als zijnde extreemrechts en racistisch. Een schaamteloze kwalificatie van hen die mensen waarderen om wat zij zijn en wat zij kunnen. Van hen die hun kinderen en kleinkinderen willen beschermen. Van hen die, in de wereld rondkijkend, zien waar dit alles naar toe kan gaan. KOZP heeft niets met nobele motieven te maken.

Belang
Het is van uitzonderlijk belang dat de Verlichte Westerse Beschaving wordt verdedigd. Dit om een terugtocht naar een Middeleeuwse wereld, die dankzij die beschaving is verlaten, te voorkomen. Het is van uitzonderlijk belang om niet de schuld op zich te nemen voor iets dat door anderen wordt beweerd en waaraan men zelf geen enkel deel heeft. Sterker nog, voor een wereldwijd bestaand onrecht waaraan door de eigen blanke voorvaderen een einde is gemaakt.

Het is van uitzonderlijk belang dat een gedegen geschiedenisonderwijs wordt heringevoerd. Dat zou leren dat: de voorvaderen van de Ashanti KOZPers hoofdrolspelers in de slavenhandel waren, de Islamitische slavenhandel een hoofdrol speelde, het aantal blanke slaven en slavinnen groter was dan de zwarte slaven en slavinnen, de slavernij buiten de Westerse landen nog steeds niet overal is afgeschaft.

Vooruitgang
Dat zou leren dat na de dekolonisatie de Westerse landen enorm veel geld hebben gestoken in de voormalige koloniën, die voormalige koloniën er later zelf niet op vooruit zijn gegaan, bestuursstructuren en voorzieningen gebouwd in koloniale tijden aan verval zijn over gelaten, de vooruitgangen in de wetenschap, die zich in de Blanke Verlichte Westerse Beschaving hebben voorgedaan ook tot zegen zijn geweest van de niet-Westerse landen en culturen.

Dat zou een evenwichtige kijk op culturen en samenlevingen met zich mee kunnen brengen. Een evenwichtige kijk die niet door incidenten verstoord zou worden.

Ik vrees dat de driehoek (burgemeester, politie, justitie) die over onze veiligheid beslist, zal zwichten voor de eisen van politiek links en daarom KOZP. Immers, al die andere partijen zijn toch extreem rechts!

Oorlog
Het gedoe rond Zwarte Piet is slechts een eerste stap op een agenda die oorlog met de Verlichte Westerse Beschaving betekent. Nadat Zwarte Piet niet meer bestaat zal een volgende eis komen. Zullen wij, onze kinderen en kleinkinderen als schuldige daders van het grote onrecht worden behandeld. Zullen zij daarvoor moeten boeten.

Wij moeten trots zijn op onze beschaving, moeten die verdedigen, moeten de veiligheid van hen die deze beschaving vertegenwoordigen verdedigen. Helderse politieke partijen moeten inzien waar het vandaag de dag om gaat. Dat er belangrijker zaken op het spel staan dan stadhuis of Zeestad. Het gaat niet om kleur, het gaat niet om gender. Het gaat om onze beschaving.

Roel Prins, voormalig raadslid Den Helder

72 REACTIES

 1. over een paar jaar hebben wij autochtonen niets meer te zeggen in dit land dankzij deze linkse terreur

 2. Het is niet mis wat de heer Prins hier poneert, maar helemaal ongelijk heeft hij niet. Het politiek-correct denken slaat heden ten dage te ver door en de gekleurde medemens lijkt daar in sommige opzichten misbruik van te maken, evenals de hypercorrecte leden van de linkse kerk. Nog even en het hele blanke ras wordt in het verdomhoekje geplaatst. Dat lijkt me niet juist. En aangezien ik niet discrimineer, zeg ik het volgende: de kleurling is geen haar beter dan de blanke. Kijk bijvoorbeeld maar eens wat zwarten elkaar aandoen in hun thuiscontinent Afrika. Daar is het zeker geen pais en vree. Uitbuiting, corruptie en misbruik is er aan de orde van de dag. Kortom: de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet.

 3. zo mooi verwoord hoe onze bevolking door dit soort groeperingen uit elkaar getrokken word om de politieke agenda er makkelijker op te maken

  door deze discussies worden we bezig gehouden zodat we niet zien wat er daadwerkelijk om ons heen gebeurt

 4. Zoals al eerder opgemerkt: toen ik nog een roodharig kind was, had ik het niet leuk gevonden als Sinterklaas vergezeld ging van een stel paljassen met rode pruiken. Daarom kan ik wel enig begrip opbrengen voor de bezwaren tegen de figuur van Zwarte Piet.
  Opmerking die zeker niet bedoeld is als een sympatiebetuiging voor de antipietbeweging.
  En waarmee niet gezegd dat ik het oneens ben met betoog, hoewel misschien wat eenzijdig.

  • het maakt een kind in de Sinterklaasleeftijd geen barst uit en het laatste waar zo’n kind aan denkt is wel racisme of een slavernij verleden, het wordt ze allemaal aangepraat door die volwassen buitenlandse onruststokers en subsidieslurpende linkse jaknikkers keuren dit nog goed ook

 5. bij mij komt alleen de termen rasisme en witte overheersing bovendrijven bij het lezen van dit stuk.

 6. wat nou discriminatie,maar wel allemaal eigen bubbel moske sijnagoge slave monument tempel bazaars
  maar de hollandse nationaliteit ,die moeten we afbreken ,geen sint kerst geen molens geen grachte panden dit land heeft zo rotten geschiedenis afbreken ,en 0pnieuw laten opbouwen , door al die gelukzoekers die uit hun eigen verdorven gebieden komen en elkaar al jaren bevechten ,omdat ze daar geen Vrijheid kenden,
  maar hier niet mee om kunnen gaan met al onze vryheden,en luxe die ons door en door slechte voor ouders hebben verworven over de rug van al die nieuwe landgenoten

 7. Ik adviseer te lezen en daarna goed om u heen te kijken: Aero Magazine; Helen Pluckrose: How French “ intellectuals” ruined the West. Post Modernism and its impact explained.

 8. De zogenoemde ‘verlichte’ westerse beschaving heeft anders aardig wat volkerenmoorden op haar geweten, naast de slavernij. Het is maar wat je verlicht en beschaafd noemt, met de WMD’s waarmee je de hele planeet tig keer in kleine gruzelementen kan blazen. En hoe zowel onze als ook hun beschavingen er vandaag de dag uit zouden zien als we hun rijkdommen niet geplunderd hadden, van grondstoffen tot sterke jonge mannen en vrouwen als werkkrachten, maar er eerlijk voor betaald zouden hebben, dat weten we niet. Hoe het met hun intellectuele capaciteit zou zitten als wij hun intellectuele ontwikkeling niet eeuwenlang met harde hand onderdrukt zouden hebben, ook daar kunnen we alleen maar naar raden.

  Het is een feit dat kleine kinderen er niet om geven welke kleur Piet heeft, zij vinden regenbogenkleurtjes zelfs leuker dan zwart. Het zijn hun ouders die hun aanpraten dat Piet zwart moet zijn. Anders kloppen de liedjes niet meer zeggen die ouders. Dat alle liedjes waarin een schorsteen genoemd wordt al decennia niet meer kloppen is deze ouders ontgaan?

  • Monique is ern typerend voorbeeld voor de noodzaak tot goed onderwijs en goed geschiedenis onderwijs.

   • Ik ben niet geïndoctrineerd door het Nederlandse onderwijssysteem, voor de rest was mijn opleiding uitstekend.

    Wat wel typerend is, is dat op mijn argumenten gereageerd wordt met een ad hominem.

    • Je moet eens weten hoeveel de “African Natives” er zelf op hun geweten hebben.Kijk maar even nar de conflicten in :Oeganda(Idi amin ) de Huttus en de Tutsi’s,Liberia,Nigeria,Sierra Leone,Congo en de rest.
     Allemaal conflicten waar een mensen leven niks waard was(is) en niks door de hand van de blanken, Allemaal moderne stammen oorlogen.

     • Richard, nou zou ik uiteraard kunnen proberen uit leggen hoe, met uitzondering van Liberia, het trekken van willekeurige grenzen en het uitspelen van de stammen tegen elkaar door de koloniale machthebbers naar het principe ‘verdeel en heers’, invloed blijft uitoefenen tot lang nadat de machtshebbers vertrokken zijn ..
      .. maar in hoeverre is wat er in Afrika gebeurde of gebeurt relevant in deze discussie? Wat hebben de kleine donkere kindertjes, hoofdzakelijk nazaten van de voormalige Nederlandse slaven in Suriname en op de Antillen, die iedere jaar weer gepest worden als ‘zwarte pietje, waar is je pak en waar zijn je pepernoten’, te maken met Afrika en wat daar gebeurt?

     • Ja het is allemaal de schuld van de blanken dat de arme negertjes in Afrika elkaar de hersens inslaan.En wat betreft de voormalige slaven in Suriname : ik ben redelijk vaak geweest in dat land.Zoals U het hier vanaf de laptop schetst ervaren ze het zelf niet.Dat is u ingegeven door bepaalde groeperingen.Maak uw excuus als u zich daar goed bij voelt voor wat u voorvaderen hebben gedaan.Ik slaap er absolutu niet slecht van noch heb last van een schuldgevoel.Sterker :dat gaat er absoluut niet komen.En voor als het u intresseert : ik heb ook een kleurtje,stam ook uit de kolonieen en ben ook uitgemaakt voor bruine,en pinda en nog wat meer.Nooit mee gezeten.Mijn grootvader heeft als KNIL soldaat gevochten op Atjeh en mijn vader tijdens de politionele acties tegen de ploppers.Ja voor koningin en vaderland en dus voor in uw ogen de koloniale bezetters .IK BEN TROTS OP ZE.

     • De arme negertjes in Afrika nog wel .. je laat je hier wel heel erg in de kaart kijken.
      Verder gaat het ook niet over hoe de mensen in Suriname het ervaren, daar zijn ze geen minderheid, daar worden de kleine kinderen niet gepest en uitgemaakt voor zwarte piet, het gaat om de kinderen hier. En dan niet zomaar voor iets, vanwege hun huidskleur, niet pinda of bruine of zwarte, maar zwarte piet, je weet wel dat figuur van dat leuke kinderfeest. Pinda’s eten is geen speciaal feest voor kinderen, eens in het jaar, niet waar? Dus als jij voor pinda wordt uitgemaakt wordt er ook geen kinderfeest bedorven .. ik hoop dat je dat verschil kan begrijpen?

     • Roel, jouw manier van ‘discussiëren’ is mij inmiddels meer dan bekend, ik heb dan ook geen zin om verder op je opmerkingen in te gaan. Veel plezier verder met je confirmation bias.

  • je kunt het ook omdraaien en dat het ook ouders zijn die het de kinderen aanpraten dat Piet niet zwart mag zijn, wat is het probleem nu eigenlijk met een zwarte Piet? zien de kinderen in ieder geval niet dat het Buurman Jaap is die de cadeaus langs komt brengen

   • Buurman Jaap is even onherkenbaar als die een andere kleur heeft. Kinderen merken het zelf nog niet eens op welke kleur een Piet heeft, tenzij de ouders het erop attent maken, het gaat hun om de sfeer, niet om de kleur.

    Wat het probleem is, dat zal je hoofdzakelijk aan de kinderen moeten vragen die van nature dat kleurtje hebben. Ik plaats liever zelf geen link, kan soms uren duren voor die door de moderatie komt (nofi Ronald), maar toets eens ‘Hey, Zwarte Piet’ of ‘waar is je pietenpak?’, zo kwetsend zijn die ‘grapjes’ in Google (of andere zoekmachine), kom je bij een artikel van de NOS. Of zoek op ‘kinderombudsman en zwarte piet’. Zelfs 2-jarige kindjes worden gepest met ‘piet, pietje, kom maar met je pepernoten’. Te vinden op Facebook, account van Evelien Eva, op 3 december 2018. Dat is wat er mis mee is, het is geen leuk kinderfeest voor heel veel donkere kindjes, die worden ermee gepest, ieder jaar weer.

    En voor weer iemand aankomt met ‘ja maar op de Antillen’, daar wordt geen minderheid van enkele donkere kindjes gepest met ‘hey zwarte Piet waar is je pakje’, om voor de hand liggende redenen.

    Het gaat dus niet om slavernij en wat er allemaal in het verleden is gebeurt, het gaat om wat er nu gebeurt, het gaat erom dat kleine donkere kinderen gepest worden met een figuur dat voortkomt uit de minstrel-geschiedenis van blackface, ter vervanging van de echte Europese cultuur, de duivel/boeman met de roe.

    • buurman Jaap is al 50 jaar zwart en mag dat nog zeker 50 jaar blijven, er zijn veel belangrijkere zaken om je druk te maken, hoort er nu eenmaal zo bij in dit land, verder is het allemaal linkse indoctrinatie, net zo als het beelden slopen en straatnamen veranderen, idioterie, even heel wat anders, hoe sta jij tegenover dat geschreeuw van rare buitenlander die zelfs het lef heeft om op de dam te schreeuwen dat hij sinterklaas in z’n gezicht gaat schoppen, ik persoonlijk vind opsluiten die oproerkraaier en zwarte Piet zwart laten

     • Met andere woorden: het interesseert je geen ene fluit hoe de kleine donkere kindjes zich voelen, het gaat erom hoe jij je voelt. De vreedzame vraag om verandering is er al decennia, en wordt al even lang grotendeels genegeerd. Dat ‘de traditie’ al tig keer is verandert in de laatste 150 jaar is irrelevant, dat die in zijn huidige vorm een hele hoop kinderen kwetst is ook irrelevant, het is een kinderfeest en daarom vindt de volwassen blanke man (of vrouw) dat het niet uitmaakt dat er een grote groep kleine kinderen gekwetst wordt, want het hoort nu eenmaal zo bij dit land.
      En om daar verder niet op in te hoeven gaan ga je maar beginnen over Akwasi? Overigens ging hij niet Sinterklaas schoppen, het ging om zwarte piet weet je nog, dus die ging die schoppen. Helaas heeft die daarmee heel veel sympathie verspeeld, heel dom, al kan ik de achterliggende emotie wel begrijpen. Zo zou jij je immers ook voelen als jouw kind gepest wordt vanwege zijn/haar uiterlijk, of niet soms? Al zou jij dan niet in het gezicht schoppen, het blanke Nederlandse equivalent is meer van ‘ik breek je beide poten’.

     • het is fel overtrokken om te beweren dat er velen gekleurde kindjes zijn die zich gediscrimineerd voelen, één bult linkse media en aangepraat door de oudere damschreeuwers, en dat die achterlijke rapper dit op tv heeft uitgesproken zou de hele beweging afstand van horen te nemen maar die laat niets maar dan ook niets van zich horen en juichen dit soort uitspraken dus duidelijk toe, dan heb je ook nog een stelletje in een auto die een oproep doen op rellen en plunderen nou dat zegt mij genoeg over dit soort relschoppers, die hele beweging is rot

     • Is dat fel overtrokken, denk je? Mag ik vragen hoeveel uren jij op kleuterscholen hebt doorgebracht, door de jaren heen? Ik heb als hulpouder en voorleesmoeder in de 70’er, 80’er en 90’er jaren, in zowel Amsterdam als hier in Den Helder, heel wat traantjes mogen drogen van kleine donkere kindertjes, dat was dus lang voor het überhaupt een onderwerp werd in ‘de bult linkse media’, laat staan dat erom geprotesteerd werd. En dan nog verbaasd zijn als deze kindjes op latere leeftijd nog steeds boos zijn omdat ze maar niet gehoord worden.
      Trouwens moet je bij dat stelletje dat oproep deed om geweld te gebruiken opletten of het überhaupt om BLM, KOZP en dergelijke gaat, voor hetzelfde geld zijn het extreem-rechtse agitatoren die het vuur willen aanwakkeren om reacties zoals de jouwe te krijgen.

     • ja ik blijf erbij dat het allemaal fel overtrokken is, de tranen van de kindertjes zullen wel gekomen zijn door de extreem linkse voorleeskwaliteiten geweest zijn, net zo lang links op ze in blijven praten dat ze breken, in die sprookjes beginnen te geloven, en dan in huilen uitbarsten, heeft wel iets weg van dat dure woord wat je een paar reacties terug gebruikt hebt, indoctrineren wat je gebruikte geloof ik

     • Extreem linkse voorleeskwaliteiten, toe maar ..
      Nou nee, ik heb niemand iets aangepraat, ik ben juist door die huilende kindjes erover na gaan denken. Mij doet dat namelijk wat, zo’n kind dat verdriet heeft door een traditie die ik tot dat moment hartstikke leuk vond. Zou jij ook eens moeten doen, over je heilige huisjes nadenken ..

     • wel een heel erg hoog “ik” gehalte deze reactie . .

      als ik je andere reacties lees ben je heel fel links en duld weinig tot geen tegenspraak, ze zeggen waar het hart van vol is loopt de mond van over, misschien doe / deed je het dan wel onopgemerkt en heb je deze kindjes dus zo geïndoctrineerd en ze tot huilen gebracht, moet je toch eens overdenken

     • Leuk verwijt van iemand voor wie zijn eigen gevoel front en center staat bij het bepalen van zijn standpunt. Nog leuker, ik, wist niet dat je via intonatie of zoiets blijkbaar een heel normaal Jip en Janneke verhaal kan omtoveren in tranen trekkende extreem linkse indoctrinatie aangaande zwarte piet. Zo zie je maar weer, al wordt je nog zo oud, je blijft dagelijks nieuwe dingen leren.

 9. Laten! we, nou eens stoppen met praten over kleur en ras. Maar! gewoon, over mensen uit Afrika Europa of welk continent ook. Als we met zijn alle daar mee beginnen dan denk ik dat we een stap in de goede richting maken.
  Indoctrinatie begint bij de kleinste en groeit mee naarmate we ouder worden.

  PS Piet was voor mij alleen maar zwart om te verhullen wie er onder zat. Anders heb ik het nooit bekeken.

 10. Geweldig Roel Prins. Ik had het niet beter kunnen beschrijven. Waar haalt die PVDA’er het lef vandaan Zwarte Piet ter discussie te stellen. Dat bepaald het volk, niet een autoritaire politicus.
  De documentaire van Arnold Jan Scheer zouden mensen moeten zien. Zwarte Piet is op geen enkele manier te relateren aan racisme of slavernij.

 11. Hebben ze wel eens goed naar de geschiedenis gekeken?
  Een mooi voorbeeld: Nota bene door hen wier Ashanti voorvaderen eredivisiespelers in de slavenhandel waren.
  Geloof niet dat dit blanken waren maar ……..
  Dus hou op met deze onzin en laten we gewoon Sinterklaas met zwarte pieten doen.
  Hoort bij de Nederlandsche cultuur!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  En anders ook stoppen met Holloween, Vaderdag, Moederdag, Suikerfeest en al van dat.
  We vieren gewoon niks meer , kunnen we elkaar ook niet kwetsen.

 12. Zwarte piet klopt niet, het is ZWARTEPIET, één woord dus en wie het er niet mee eens is is vrij om Nederland te verlaten en zijn/haar heil elders te zoeken.

 13. In feite blijkt het toch een achterlijke traditie te zijn. Dus stoppen met deze onzin uit de vorige eeuw en vanaf nu gezellig met de kerstdagen een blanke kerstman met een stel rendieren door de stad laten draven. Joho Joho.

 14. Vluchtelingen die van het gastland Eisen dat het zich aanpast, zijn geen vluchtelingen maar Bezetters

 15. Toen wij in de gouden eeuw voet aan land zetten in Afrika hadden wij ons reeds ontwikkeld tot wie wij waren ,inclusief :geneeskunde ,kunst wetenschap etc etc.Afrika liep daarop heel ver achter,terwijl ze door geen blanke onderdrukt waren in hun ontwikkeling.Toen kwam de kolonisatie: de landen werden ontwikkeld door de kolonisator.Vorige eeuw werden de kolonisators verjaagd en werden de Afrikaanse landen zelfstandig.
  Als ik nu naar Afrka kijk, let wel :zelfstandige landen waar ze zelf de dienst uitmaken :corruptie,oorlog geweld ,ziektes ,honger en kindersterfte.We noemen het nog steeds de derde wereld.Zonder onze ontwikkelings hulp,het rode kruis etc etc ,zou de sterfte nog veel hoger zijn.Nog steeds komen er vele vluchtelingen uit Afrika hiernaar toe om gebruik te maken van onze voorzieningen.Ja dat laatste zet wel tot denken : de voorzieningen van hun voormalige overheersers.Al die personen (ongeacht hun kleur,geloof of afkomst) die hun bek vol hebben over ons zgn koloniale verleden,die beelden besmeuren en om het hartst schreeuwen:Vertrek onmiddelijk naar Afrika en help mee om de mensen daar te bevrijden van hun dictators,corrupte overheid ,ziektes,etc etc .Kom uit je slachtoffer rol en maak je nuttig.

 16. Typisch zo’n beperkte reactie van Monique. Geïndoctrineerd door de verkeerde media en gekleurd onderwijs. Het zijn de feiten en Roel geeft deze weer, dat andere volken grotere slavenhandelaren waren dan de Westerse bevolking. Sterker nog, in islamitische landen is slavernij springlevend.

 17. @ronald ik ben het niet vaak eens maar deze keer wel,mooie reclame voor onze volksrichter van de FvD.ons Roel zal wel partijvoorzitter in dh willen wezen denk ik

 18. Bijzonder om te lezen hoe diep(zinnig) jullie in het onderwerp verstrikt raken. Feit blijft dat het een oude Nederlandse traditie is. Laat het ‘zwarte’ achterwege en noem ze allemaal Piet …

  Als dat niet bevalt, dan hoor je hier niet! PUNT

 19. In een Verlichte Westerse Beschaving is de publicatie van mijn column door Roald Boutkan vanzelfsprekend. Daar is vrijheid van meningsuiting. Ik heb Ronald geprezen over zijn moedig besluit te publiceren. Dat wat tegenwoordig voor beschaving door moet gaan heeft niet veel meer van de Verlichte.

 20. Ga in verzet. Ga naar de manifestatie op het Malieveld in Den Haag op 21 juni. Steun de Gulden Middenweg de nieuwe politieke beweging tegen de corrupte oude bestuurslaag. Laat je geen dictatuur aanpraten

 21. De slavenhandel heeft zijn oorsprong in de continenten waar de huidskleur van getint naar donker normaal is en wel in een tijd waarin de “blanke” Europeaan nog gehuld in een beren velletje met een houten knuppel door de bossen liep. Nederland dus Hollanders bestonden toen nog niet en hebben dus de slavernij niet uitgevonden. Ten tijden dat deze zich ermee gingen bezig houden waren de grootste slavenhandelaren Arabieren en Noord Afrikanen in samen werking met slavenhandelaren uit de binnenlanden van Afrika, de neven en nichten van de tot slaaf gemaakte inlanders. Zwartepiet is trouwens een persoon, blank, getint of donker, die gitzwart geschminkt is en een fictief sprookjesfiguur wat een niet bestaand persoon is. Heb trouwens nog nooit een mens gezien die zo een gitzwarte huid had/heeft of deze moet verbrandt zijn.

  • Ja Jan het is treurig,maar iemand moet toch de schuld krijgen voor het zgn onrecht van al die “loosers” die niet mee kunnen komen met deze maatschappij.

 22. Hoe zit het met rooi mensen en kindjes
  Worden die nooit rooie of vuurtorren genoemt
  Is daar al een groepiring linkse jankers voor opgestaan o nee rood is engels en dat waren
  Natuurlijk slaven handelaars….dat is hun rooie straf ……

 23. Bijna vermakelijk om te lezen hoe de “vrijheid van meningsuiting” hier geroemd wordt, om vervolgens twee “andersdenkenden” die hier een reactie “durven” te plaatsen volledig in de pan te hakken. Althans, een poging daartoe. Respectloos ook. Dan heb je naar mijn mening de discussie al verloren. Kennelijk werd er enkel applaus verwacht? Gelukkig heeft u hier voornamelijk meedenkers meneer Prins “Van de verlichte beschaving”.

  • De Verlichte Beschaving wordt o.m gekenmerkt door een zoektocht naar de waarheid. Zodra emoties en religies leidend worden komen we in een jungle waar de sterkste het voor het zeggen heeft.

   • O, dus u bent als inwoner van de verlichte beschaving nog zoekende naar de waarheid. Dat is een mooie zoektocht. Dat u de waarheid moge vinden.
    Ik heb eens geleerd: Je hebt mijn waarheid, jouw waarheid en DE waarheid…

    • Hakatje, waarheidsvinding gast niet over ieders particuliere waarheid, het is Een zoektocht naar de waarheid. Realiseer je eens welk een ellende ieders particuliere waarheid met zich mee brengt.

     • Dat is nu precies wat ik van eerder genoemde wijze woorden geleerd heb: mijn waarheid is niet dé waarheid maar gewoon “een” waarheid.

 24. Monique K, hou toch op met die racisme kaart te trekken. De meeste slaven in onze hele geschiedenis zijn blank geweest. Lees eens een boek, informeer je zelf eens beter. Nog nooit gehoord van de barbarijse slavenhandel? Miljoenen blanke zijn daar gemarteld misbruikt en tot slaaf gemaakt, hun hoor je daar toch ook niet meer over zeurpieten? Ik vind het walgelijk hoe u praat over blanke mensen en ze probeert een schuldcomplex aan te praten.Ik denk dat een hoop mensen kotsmisselijk worden van die hele slaven en zwarte Pieten onzin discussie. Op deze manier werk je racisme alleen maar in de hand. Ik heb zelf een donkere huidskleur en voel mij totaal beschaamd door uw onzinnig geneuzel.Ik heb namelijk wel, en met mij eigenlijk iedereen die ik ken gewoon genoten van een Sinterklaas feest. Het racisme waar u het zo over heeft heb ik niet veel mee gemaakt, iedereen wordt wel eens gepest niet?

 25. Het blijven handhaven van tradities, cultuur en gewoonten zijn de doodsteek voor verandering en ontwikkeling. Als je nu de kleur van “zwarte piet” zou veranderen heeft over 10 jaar niemand het er meer over. Wij zijn op dit moment het laatste woord, op de laatste pagina van de encyclopedie. In het volgende deel of volgende pagina zijn wij gewoon geschiedenis. Het argument dat het de ouders zijn die vinden dat “zwarte piet” moet verdwijnen geldt omgekeerd net zo, de kinderen maakt het geen snars uit. En de superieure blanke oordeelt, zich verschuilend achter tradities, nergens last van hebbend! Verzet tegen verandering komt hoofdzakelijk voort uit angst. Wij mensen doen elkaar dit allemaal aan, wie heeft het verzonnen om deze planeet te verdelen in vakjes en te bepalen wat van “ons” is en anderen daarvan buiten te sluiten. Belevingen zijn situationeel, als zaken jou overkomen wil je ook graag dat er geluisterd en gehandeld wordt. De geschiedenis was, de toekomst is. Trek lering uit deze geschiedenis en bepaal daarmee de toekomst.

  • als je lering wilt trekken uit onze geschiedenis moet je wel snel zijn, de huidige anti wit bewegingen willen namelijk de geschiedenis uitwissen en worden bijgestaan door linkse subsidieslurpers

 26. Zou JB zich realiseren wat de consequenties zijn van zijn idee ? Is het zo moeilijk om in te zien dat hij chaos predikt ? Zijn verhaal over angst voor verandering is onzin. Hij ziet niet wat er in Europa gebeurt. Hij ziet ook niet dat dit een aanslag is op hem, zijn kinderen en zijn kleinkinderen. Het is de plicht van ouderen om de veiligheid van hun nageslacht te beschermen !

  • Als je gelijk wil krijg je het van mij Roel ,je hebt gelijk dat onze cultuur te danke is aan de verlichting .Deze verlichting komt van ieder mens op aarde die zich inzet voor zijn medemens. de Verlichting komt voort uit Liefde en begrip voor je medemens .Als ik het moet uitleggen zeg je t maar Roel maar denk niet dat je de wijsheid in pacht heb ,ook wijsheid komt met begrip en mentale gesteldheid .Prettige vaderdag Roel xD

  • Beste Roel, angst voor verandering komt bijvoorbeeld ook door mensen die angst proberen te zaaien. Jou teksten lezende ben je daar volgens mij heel goed in. Je besluit je ingezonden stuk met voormalige raadslid, laat dit ook maar zo.

 27. Nee, de Verlichte Westerse Beschaving begon met de Rede en het afscheid van de alles overheersende religie,

 28. komt vast door de PvdA’er z’n naam, als hij Piet(er) Zwart had geheten in plaats van Pieter Blank dan was er geen vuiltje aan de lucht geweest, misschien wat om de naam te veranderen en weer verder gaan tot de orde van de dag?

 29. Drie gedachten kwamen spontaan bij me op na het lezen van Roel’s artikel.
  Allereerst laat de huidige geschiedenis zien dat het oud-Hollandse gezegde “gasten en vis blijven drie dagen fris” geen loze kreet is. Blijven de gasten langer, dan heb je vaak niets meer in eigen land of huis te vertellen.
  De wijze waarop een groep als KOZP Nederlandse tradities en gewoonten om zeep tracht te helpen en als een soort Taliban een beeldenstorm ontketent, is een mooi voorbeeld hiervan.
  Ten tweede wordt ook het gelijk van de Amerikaanse politicoloog Robert Putnam bevestigd. Hij stelt dat de samenhang van een samenleving afneemt als de diversiteit toeneemt. Hoe meer verschillende bevolkingsgroepen, hoe meer criminaliteit en onderling wantrouwen. Je hoeft geen profeet te zijn om te voorspellen dat de liefdevolle omarming van de vreemdeling door linkse goedmensen op den duur tot paralelle samenlevingen in de polder zal leiden.
  Ten derde schreef ik hier al elders, lang voordat minister Blok er over begon, dat mij maar weinig immigratielanden bekend zijn waar de oorspronkelijke bewoners en hun cultuur nog in leven zijn. Of de blanke autochtonen door zwarte racisten en hun aanhangers nog een lang leven vergund wordt, waag ik te betwijfelen. Ik zet daarom een groot vraagteken bij de gewoonte van linkse, politiek correcte lieden om alles wat van verre komt prachtig te vinden en de eigen cultuur naar beneden te halen.

  • Chen mag ik vragen wat onze cultuur behelst behalve het ophemelen van halve waarheden .De Jutters die ik ken houden erg van Hollandse muziek voetbal en vooral gezelligheid.Culterele waarden van de westerse beschaving in zn geheel bestaat vooral uit consumeren niet meer of minder.

   • Tja, op mijn beurt vraag ik mij af wat velen in uitheemse culturen zien. Zo is er bijvoorbeeld nog niemand geweest die mij kon uitleggen waarom de islamitische cultuur zo bewonderenswaardig is. De opmerking dat de westerse beschaving alleen uit consumeren bestaat getuigt trouwens van een tunnelvisie die je wel meer ziet bij cultuurrelativisten.

    • Chen volgens mij heeft bijna elke cultuur zijn bloeiperiode gekent .waar het mij om gaat is hoe je je medemens beschouwt ..als individu of als groep.Ik vind het begrijpelijk dat er mensen boos worden al vind ik het wel jammer dat de geschiedenis bepaalt waarom ze als groep boos worden ,gaarne een antwoord zonder elkaar te beschuldigen van gebrek aan visie aangezien deze medebepaald wordt door al onze ervaringen op deze aardkloot

     • Als ik kijk naar de ontwikkeling van de wetenschap, weg en waterbouwwerken, het streven naar een maatschappij waar ieder gelijke kansen heeft en waar omgekeken wordt naar de zwakkeren, de bijdragen van kunstenaars, handelsgeest enz. dan denk ik dat Nederlanders niet alleen consumeren. Bij de culturen die tegenwoordig zo opgehemeld worden door veel linkse mensen, mis ik bovenstaande elementen. Elkaar bevechten en uitmoorden is daar schering en inslag!

 30. Dank je voor je inzicht in de nederlandse cultuur.Over uw mening over andere culturen hoop ik dat U zich net zo inbeeld dat ook daar goede ontwikkelingen zijn zoals het omgaan met erosie en opvangen van water op een simpele manier die de Indiase en Afrikaanse boeren nu aan het toepassen zijn om hun eten te kunnen verbouwen

 31. Plaats jezelf in een vakje,of je stapt in een bestaand vakje,hebt een eigen mening?,volgt een mening?,of haakt aan bij waarschijnlijk talloze andere mogelijkheden,en je gaat of neemt deel met het roepen naar andere vak(jes).
  Het resultaat van al dat roepen? Ik heb geen idee,terwijl ik wel op deze planeet leef.

 32. Bezijden deze discussie

  De heer Prins roemt Ronald Boutkan om plaatsing van zijn artikel.
  Dat is terecht want het betreft hier een maatschappelijk relevant artikel.
  Het onderwerp brengt gelet op de emoties veel te weeg.
  Echter…. het zoeken naar de waarheid is onvermijdelijk het vinden daarvan is een leugen.
  Het staat een ieder vrij op dit onderwerp te reageren, van belang is dat te respecteren.
  Met de heer Prins ben ik het eens dat dit onderwerp belangrijker is dan het stadhuis of Zeestad.

  Toch kan ik niet aan de indruk ontkomen dat Ronald Boutkan partijdig, eenzijdig en journalistiek onwaardig omgaat met relevante reacties over het onderwerp Stadhuis.
  Het recht van vrije meningsuiting zou hem moeten aanspreken.
  De spelers in dit dossier moeten kennelijk in bescherming worden genomen en er is sprake van selectieve berichtgeving.
  Gisteren heb ik daarover een weliswaar kritisch stuk aan hem, maar wel relevant artikel over ingezonden met het verzoek tot plaatsing.
  Het betrof een reactie op het artikel in het NHD deze week van de architecten.
  Het stadhuis in gebouw 66 is de redding voor dit gebouw volgens de dames en heren architecten.
  Geen enkele reactie van de heer Boutkan, wat mij betreft staat hij voor selectieve berichtgeving in dit dossier.
  Weliswaar niet relevant voor het onderwerp, maar ik wilde het toch even kwijt.
  Sorry voor het ongemak.

  Martien Rietveld

  • U heeft (gelukkig) slechts deels gelijk. Ja, u heeft iets aangeleverd en daar heb ik totaal geen moeite mee. Plaatsing heeft echter niet plaatsgevonden, simpel en alleen doordat ik het bericht vervolgens over het hoofd heb gezien. Had u even een herinneringsmailtje gestuurd was het inmiddels al geplaatst geweest hoor. Ik zal dat alsnog doen, want zowel tav Zwarte Piet als het stadhuis staan we open voor alle meningen.

Comments are closed.