Den Helder weer getroffen door iepziekte

13

Den Helder – De iepziekte gaat ook dit jaar Den Helder niet voorbij. Bij de algemene begraafplaats en de Zandloper ter hoogte van Parnassia (Julianadorp) zijn al zieke iepen gekapt. Aannemer Stoop is hier op dit moment bij het sportpark langs de Linie mee bezig. Veel van deze bomen zijn helaas niet meer te redden.

De gemeente verwacht dat er nog meer zieke iepen bij komen. “De zieke iepen die we kappen, zijn te herkennen aan de gele stippen die er zijn opgezet. Bewoners van de straten waar we binnenkort iepen kappen, ontvangen hierover thuis bericht.”

De iep is te herkennen aan de zaden en de vorm van het blad (scheve bladvoet). Het zijn bomen met een brede kroon, die veel licht doorlaat. Iepziekte ontstaat door een schimmel. Een gezonde boom kan op twee manieren besmet raken. Eerst als zijn wortels die van een zieke boom raken. Doordat de wortels van zieke en gezonde bomen elkaar raken, ontstaat besmetting door de iepensprintkever. Dit diertje legt haar eieren in zieke en verzwakte iepen. In de zomer komen de eitjes uit. De jonge kevers vliegen naar gezonde bomen om hiervan te eten. Als ze van de zieke boom schimmelsporen met zich meedragen, besmetten ze zo de gezonde boom.

13 REACTIES

  • Mooie vraag die u (op dit forum) had kunnen stellen. Jammer dat u het antwoord zelf al negatief insinueert.

    • Ik ga nog 1 keer reageren. Klaarblijkelijk spreken we elkaars taal niet helemaal (kan ook aan mij liggen).

     Het neerhalen van zieke bomen IS onderhoud. Het artikel is duidelijk. Ze kaart prima aan wat de consequenties zijn wanneer dit onderhoud niet gebeurt; los van specifiek de Iep.

     Mooi dus uw vraag (ik citeer niet maar ik denk dat u hem zo bedoelt): “hoe zit het dan met de herbeplanting”? Goede vraag!

     Vervolgens een suggestieve opmerking/vraag.

     afhankelijk of er na de komma, in uw vraag, wordt begonnen met: “dit is een”, of: “is dit een”.

     Uw vraag/opmerking is in beide gevallen negatief suggestief. Is dat nou nodig? We wonen in een gemeente met volop en divers natuur.

     • ja die negativiteit is nodig en uitgelokt door dezelfde gemeente die u zo hoog heeft zitten, nou ik niet, we wonen in een gemeente waar B&W geen ene zier geeft om de burgers en alleen zit om de zakken te vullen en om vriendjes aan baantjes te helpen,

      het nu éénmalige zogenaamde onderhoud scheelt een hoop kosten in het toekomstige onderhoud en zeker als er gewoon 30 x 30 trottoirtegels in komen, is het financiële weer boven de rest?

 1. Wat errug…. [dat dat in de krant komt, valt toch onder groen-onderhoud] maar véél minder errug als Corona…want dat is pas echt een ramp,,en nog lang niet weg helaas !!

 2. Jammer dat ze gerooid moeten worden maar zoals elke iep die gerooid wordt plaatsen ze pas na een jaar of zo iets terug ivm de ziekte ook in de grond bij de zieke iepen zit .Ik ben al even niet meer in de Javastraat geweest maar ik denk dat daar ondertussen wel weer nieuwe zijn geplant. Dit alles is zoals het altijd gaat bij constatering vd ziekte en niets nieuws onder de zon .Grappig dat er altijd mensen blijven die blijven klagen over iets dat ze niet begrijpen maar tja dat is een bekende hollandse ziekte die gelukkig niet zo maar verdwijnt xD

 3. U kunt de gemeente gewoon bellen en vragen of er nog bomen worden teruggeplant. Mijn ervaring is dat men je vriendelijk te woord staat en waardeert om je betrokkenheid. Nog nooit zoiets geprobeerd zeker??

  • vaker geprobeerd, degene die het hoort te weten weet het niet, zal terugbellen maar heeft dit nooit gedaan, één waardeloze instelling de gemeente

 4. Onzin, er zijn legio mogelijkheden om contact op te nemen met de gemeente. Ik heb waardering voor deze mensen die hard voor ons bezig zijn. Zoals de waard is….

  • ieder z’n mening, ik heb geen hoge pet op van het leger ambtenaren die er alleen zitten voor het salaris iedere maand

   • Kunt u mij aangeven in welke straat u woont. Ik zal een belletje wagen. De reactie/het antwoord zal ik op dit forum plaatsen.

Geef een reactie (heeft u wel de spelregels gelezen?)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.