Dwangsom in aanpak tegen drugsoverlast en criminaliteit

15

Den Helder – Burgemeester Jeroen Nobel heeft in mei en juni vier lasten onder dwangsom opgelegd aan drugsdealers die op straat hun waar (ver-) kochten. Dit is een relatief nieuwe vorm om drugscriminaliteit in de kiem te smoren door herhaling van fout gedrag te voorkomen. Den Helder past deze bestuursmaatregel toe sinds mei van dit jaar.

Als een drugsdealer een last onder dwangsom opgelegd krijgt in de vorm van een geldbedrag, geldt dat als een waarschuwing. Maar dan een die niet zonder consequenties is. Het bedrag wordt namelijk geïnd als de drugsdealer een tweede keer wordt betrapt op straathandel. De te betalen bedragen zijn niet mis: die variëren van 5.000 tot 20.000 euro. Daarnaast kan de dealer strafrechtelijke vervolging tegemoet zien wat kan leiden tot een gevangenisstraf.

“We hebben in Den Helder gekozen voor deze last onder dwangsom-aanpak, omdat we drugsoverlast en de daarbij behorende criminaliteit op alle mogelijke manieren willen aanpakken”, zegt de burgemeester. “Drugshandel veroorzaakt groot maatschappelijk leed en trekt andere criminele activiteiten aan. Dat geeft onrust en overlast voor omwonenden en tast hun veiligheidsgevoel aan. Eerder konden we op grond van de APV alleen een proces-verbaal opmaken. Uit de praktijk bleek dat dit voor de ‘doorgewinterde’ drugsdealer geen prikkel was om het gedrag te veranderen. We denken dat de dreiging van een flinke duit geld wel stimuleert om de wet na te leven. Hiermee zetten we niet in op straffen, maar op het herstellen van de orde.”

Jongeren afschrikken
Bij deze vorm van bestrijden van criminaliteit werkt de burgemeester nauw samen met de politie. Een Operationeel expert geeft aan dat ze met deze maatregel ook proberen om jongeren af te schrikken die voor het snelle geld willen kiezen. “Drugscriminaliteit gaat soms gepaard met excessief geweld, dat willen wij voorkomen. Door de aanpak met de gemeente goed af te stemmen, worden we als overheid effectiever in de aanpak van drugscriminaliteit, ondermijning én excessief geweld. Het is voor ons erg belangrijk dat wij informatie krijgen over drugs en wapens. Iedereen die hierover informatie heeft kan dit anoniem melden bij Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.”

15 REACTIES

 1. vindt het een mogelijkheid /die democratisch gezien bij de onafhankelijke rechter hoort te liggen.
  je wordt betrapt en/of door verklaringen op strafbaar feit,dan dient door door onafhankelijke rechter behandeld te worden.

 2. Den Helder heeft hiermee het meer dan eenmaal bestraffen voor hetzelfde feit ingevoerd. Deze handeling verdient eenmalige bestraffing door de rechter.

 3. Bestuursrechtelijk dwangsommen en of boetes zijn een burgemeesters bevoegdheid.

 4. Voor drugscartels is dit peanuts. Niet raar opkijken als een BOA straks in de museumhaven drijft

  • kartels ? die jonkies en hun oudere broertjes werken niet voor kartels Het is t kannonnenvoer vd drugs.dwz ze doen t omdat het makkelijk verdienen is en als ze dan een boete riskeren zullen ze wel 2 maal nadenken hoop ik

 5. Ach, het “bekt” goed bij de bevolking. Maar wat is nu de praktijk. Een opgelegde dwangsom is niets meer of minder dan een financiele waarschuwing van kijk uit , stop waar je mee bezig bent . Doe ja dat niet en je wordt weer een keer betrapt , dan komen wij die dwangsom innen. Dus als de betreffende persoon zich een tijdje rustig houdt en de “handel” door een ander laat doen, is het probleem waar het om gaat niet verholpen maar verplaatst naar een ander persoon. en zo blijft het balletje rondgaan. Dus helemaal een maatregel voor de buhne en gebaseerd op lucht

 6. Er zijn landen waar ze bij herhaling een definitieve oplossing hebben…maar betwijfel of dit helpt, een enkeling zal inderdaad stoppen.

 7. De straat verkopers zijn in de regel de gene die onder in de pikorde staan en toch al niks hebben.
  Meestal een uitkering,dus een dwangsom heeft helemaal geen nut.
  Gewoon voor de rechter brengen en straffen volgens het strafrecht.

 8. Je hoeft bepaald geen rechten te hebben gestudeerd om te snappen dat deze malligheid natuurlijk bij geen enkele rechter stand houdt. Het geeft te denken dat burgemeesters zichzelf te kijk zetten door dit soort grootspraak voor de Bühne te ventileren. Dat werkt ook nog eens contraproductief, omdat daardoor namelijk het gezag van de overheid bij de burger wordt ondermijnd.
  Roel Prins wees al terecht op het ‘ne bis in idem’-principe dat geweld wordt aangedaan. Maar los daarvan is bijvoorbeeld ook de eis waaraan de opgelegde dwangsom is gekoppeld veel te weinig specifiek en concreet.

 9. Gewoon alle drugs legaal maken. “The war on drugs” is een grote farce, dat bewijst het al jaren
  De dealer zelf is 99van de 100 keer niet het probleem, die wilt geen overlast. Dat zijn de hardcore-gebruikers die inbreken en jatten(Wat ook weer 99van de 100 keer gebeurt om de kick van het jatten/inbreken zelf. Dit geldt vaak ook voor de dealer, de adrenaline die vrij komt van het verkopen, de aandacht. De dealer op de hoek heeft vaak niet zo een grote winstmarge) Het overgrote deel van de gebruikers werkt en ziet u niets aan
  Al is het legaal heb je meer controle op de gebruikers en is de drugs schoner. Dus minder slachtoffers en gaan minder snel op zoek naar nieuwe drugs omdat het langer en beter werkt(Ook weer minder frustratie, dus minder overlast)
  Dit is slechts 1 reden. Mensen gebruiken toch wel, legaal/illegaal. Drugs hoort bij de mens, kijk maar is hoe dieren in het wild met(Natuurlijke) verdovende middelen omgaan. En naar mijn weten behoort de mens tot het dierenrijk(“Mens en dier” is net zo een belachelijke uitspraak als “alcohol en drugs”

  Voor de leken, kijk maar is hoeveel mensen in u omgeving met regelmaat(meer als 1 maal per week) alcohol drinkt. 1a2 flessen wijn, 6biertjes en als ze dit niet krijgen overlast veroorzaken. Dit zijn net zo goed junks. Alcohol is een van de zwaarste drugs die wij kennen. Of De mensen die sigaretten roken(Zoek maar is op wat een junkies dat zijn! En een gedeelte zeer zeker overlast veroorzaken als ze niet kunnen roken)

  Komt bij, waarom wordt de dealer op de hoek bestraft en Teven destijds niet? Waarom is cannabis niet legaal? Waarom is NL een narcostaat? Waarom kweken ze wiet op universiteiten in NL? Omdat de overheid er bakken met geld aan verdiend op deze manier

  Mooie docu hierover (die je gewoon als lesmateriaal op school zou moeten krijgen) is: The House I Live In, geloof dat die ook gewoon op YouTube staat
  Veel kijk plezier en snuif/slik/rook/drink smakelijk een ieder ✌

Comments are closed.