Opgetogen over subsidie voor herbouw Houtzaagmolen

8

Den Helder – Helderse molenstichting De Onderneming en Helder Vastgoed BV zijn opgetogen over de toekenning van een half miljoen euro subsidie door het Waddenfonds voor herbouw van de houtzaagmolen, die ooit langs de Fabrieksgracht stond. De replica van deze historische molen, De Goede Verwachting genaamd, maakt onderdeel uit van een groter plan voor de invulling van het Vinkenterrein.

Helder Vastgoed wil op het Vinkenterrein 32 huur- en koopwoningen bouwen, passend bij de karakteristieke stijl van de Fabrieksgracht en Janzenstraat. Daarbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met wensen vanuit de buurt. Het plan, waarover de corporatie momenteel overlegt met de gemeente, omvat onder meer behoud van de speelkooi en ruimschoots voldoende parkeerplaatsen, de aanleg van heemtuinen en extra groen plus een aantal garages voor de buurt. Ook is voorzien in onderdak voor de stichting Buurtbeheer.

De molenstichting is al geruime tijd bezig een replica van een historische molen in Den Helder te realiseren. Uiteindelijk wees de gemeenteraad daarvoor het Vinkenterrein aan. Burgemeester en wethouders hebben eerder een bijdrage van twee ton in de herbouw toegezegd. De vijf ton subsidie van het Waddenfonds brengt, in combinatie met de medewerking van Helder Vastgoed, realisatie van de molen dichtbij. “We zijn dan ook ongelooflijk blij met de toekenning door het Waddenfonds”, aldus voorzitter Hans Verhoef van de Molenstichting. Het geeft een extra ‘boost’ aan de crowdfundingactie die de stichting al enige tijd voert.

Iets bijzonders
Ook algemeen directeur Robbert Waltmann van Helder Vastgoed BV is opgetogen. “Wij hebben ons altijd sterk gemaakt voor de molen als onderdeel van ons woningbouwplan. Je kunt natuurlijk het Vinkenterrein gewoon vol zetten met huizen, maar wij willen juist iets bijzonders realiseren. Onze ambitie is hoge kwaliteit bieden en dat laten we overal in de stad zien. De molen maakt van het Vinkenterrein een blikvanger.”

De bedoeling is dat in de molen naast een bed & breakfast een informatiecentrum komt over duurzame energie én over het belang van molens in Den Helder, in relatie tot scheepsbouw en de handel over de (Wadden)zee. Het wordt een molen die ook echt draait, maar met een niet-bruikbare houtzaaginstallatie, zodat er ook geen zaaggeluid wordt geproduceerd. De molen wordt bovendien zo gepositioneerd dat omwonenden geen last van slagschaduw of geluid zullen hebben.

8 REACTIES

 1. Molen euforie

  Hij zal er nu wel komen, al eerder heb ik daar over geschreven als een historische blunder in wording.
  De keuze voor deze locatie is niet anders dan gebaseerd op sentiment en een kennelijke hang naar het verleden. De buurt moet er maar blij mee zijn!
  Nee, ik ben geen tegenstander van het realiseren van een molen.
  Eerder heb ik gepleit om hem in zijn pracht en praal te laten floreren, ofwel in de Huisduinerpolder of bij de
  Helderse Vallei.
  Met de locatie op het Vinkenterrein naast een speelkooi voor de jeugd, wordt hier niets anders dan een kermisattractie gerealiseerd.
  Deze locatie verdient een betere stedenbouwkundige invulling, te denken valt aan een bebouwingsstructuur in U-vorm, waarbij het binnenterrein wordt ingevuld door een groene invulling in de vorm van een hof.
  Aan de buitenkant van het groen kan de vereiste parkeercapaciteit worden gerealiseerd.

  Martien Rietveld

  • Als je de molen in het Huisduinerpoldertje wilt plaatsen ben je echt niet goed bij je hoofd.

 2. Vraag me af of de molen wel voldoende wind kan vangen op deze locatie.
  Op het plaatje staan er ook nog eens bomen vlakbij.

 3. Vraag mij af of de molen wel voldoende wind kan vangen op deze locatie.
  Op het plaatje staan er ook nog eens bomen vlakbij.

 4. weg groen,
  weg wind door bebouwing een molen dient in een vrij veld te staan om optimaal te kunnen werken.
  Rekening houden met de wensen nuit de buurt, ik hoop het.
  Weg parkeerplaatsen…..

 5. De opleiding tot meubelmaker, o.a. het Horizon College te HHW, neemt hout af van de zaagmolen uit de Zaanstreek.

  De herbouw van de Helderse zaagmolen is een fantastisch idee. Jammer dat ze niet in werking wordt gesteld. Het zou volstrekt passend zijn in aansluiting op Willemsoord, ons maritiem verleden en het onderwijs wanneer ze haar werk mag doen; al is het maar op bepaalde momenten.

  Hoe gaaf zou dat zijn?

  Ik zou de halffabricaten wel af willen nemen.

 6. Ik begrijp uberhaupt die nostalgische en nautische drang niet, zet gewoon een stad neer met oog op de toekomst. Maak Den Helder modern, ik denk dat toekomstige generaties daar veel meer aan hebben.

Comments are closed.