3D-kunst op vijf plekken in binnenstad

7

Den Helder – In het centrum van Den Helder verschijnen de komende weken op vijf plekken 3D-kunstwerken. Als je precies op de goede plek gaat staan, krijgt het kunstwerk diepte en komt het spontaan tot leven. Het is de derde editie van het evenement, deze week zijn de eerste kunstenaars aan de slag gegaan.

De Poolse 3D-artist Gregor Wosik mocht het spits afbijten: bij de dubbele bolder in het centrum van de stad maakt hij een groot werk. “Het is zijn eigen ontwerp. Maar wat het wordt, mag ik nog niet zeggen. Dat moet een verrassing blijven”, zegt kunstenaar Rianne te Kaat. Zij helpt hem een handje, maar gaat zelf ook nog met een ontwerp aan de slag.

“Dit is de derde edtie en het wordt steeds groter”, vertelt Manouk van Deutekom van Citymarketing Den Helder. “We hebben nu vijf locaties en dat is er weer één meer dan vorig jaar. Het mooie is dat mensen mee kunnen doen in de kunst. Als het af is, worden ze onderdeel van het kunstwerk door er in te gaan zitten of staan en dan heel veel foto’s nemen. En die dan weer posten op sociale media.”

Diepte
Gregor Wosik werkt op de achtergrond ondertussen hard door. Hij laat tijdens het schilderen op straat in het Duits weten dat het een deel van een haven wordt maar voor het af is, valt lastig te zien hoe die straks tot leven zal komen. “Je moet goed diepte kunnen zien”, vertelt Te Kaat over het vak. “Je moet ook creatief zijn, want je moet steeds nieuwe ontwerpen kunnen maken.”

3D-streetart begint al een mooie traditie te worden in de Helderse binnenstad. “Dat is wel onze bedoeling ja”, zegt Van Deutekom daarover. “We zijn bezig om het uit te breiden en er ook prijsvragen aan te hangen. Het is echt een opkikkertje voor de binnenstad.”

Rianne te Kaat en Gregor Wosik moeten nog even flink doorpakken. Ze hebben nog twee dagen om hun kunstwerk af te ronden. In de weken daarna komt er steeds op een andere plek een kunstwerk bij. “Het ontwerp voor mijn eigen werk moet ik nog maken”, zegt Te Kaat met een lach. “Voor dit werk is het best wel snel, maar Gregor heeft al veel grote werken gemaakt. Het komt dus vast goed!”

7 REACTIES

 1. 1e keer was interessant, 2e keer werd het al vermoeiend, en nu een 3e keer is ronduit vervelend, verzin weer eens wat nieuws

  • Persoonlijk vind ik het leuk. Net als veel attracties in een pretpark verveelt het niet gauw. Zeker niet voor de jeugd en de toeristen. Maar @Peter en ik citeer; “verzin weer eens wat nieuws”. Ik ben buitengewoon benieuwd naar uw ideeën. Vertel eens hoe u het ons en de jeugd en de toeristen het leuker wil maken?

   Ik ben oprecht geïnteresseerd.

   • je kijkt ook graag naar flodder 7, rambo 10, rocky 12 en die hard 17? allemaal uitgekauwd

    • Geef nou eens antwoord op mijn vraag. Slaap er desnoods een nachtje over.
     Ik herhaal ‘m nog eens:
     Vertel eens hoe u het ons en de jeugd en de toeristen het leuker wil maken?

     Ik ben oprecht geïnteresseerd.

     • 320 erg goed betaalde ambtenaren die hier eigenlijk de hoofden over behoren te breken en u vraagt het aan mij, zou me vereerd mogen voelen maar het is eigenlijk in en in triest

 2. ‘Als je precies op de goede plek gaat staan, krijgt het kunstwerk diepte en komt het spontaan tot leven.’ is een bewering in het artikel,
  Het toont aan dat er leven moet komen. Dat er geen leven is. Maak zoiets bij het stadhuis, misschien komt de Helderse politiek eens tot leven, met een nieuw 3D stadhuis….

Comments are closed.