Een beetje afscheid van filmrecensent Jo

2

Twaalf jaar geleden, op 1 juli 2008, werd ik aangenomen als filmrecensent bij deze internetkrant die van start ging. Ik hield van film kijken, bijna alle genres, en schrijven ging mij ook redelijk af dus wilde ik het wel proberen. Die try-out beviel van beide kanten en zo werd ik elke week het vaste gezicht in onze plaatselijke Utopolis / Kinepolis bioscoop. Elke week op donderdag film zien, vrijdag uit mijn reguliere werk de recensie schrijven en dan zaterdag plaatsing op de site. Tot maart van dit jaar is dat zo gelopen, toen gingen wij met vakantie en kort daarna kwam corona en ging de bioscoop dicht.

In januari van dit jaar had ik echter al aangegeven bij mijn hoofdredacteur dat ik met het recenseren per 1 juli wilde stoppen. Ik doe het al jaren naast mijn bijna volledige baan elders en nu mijn man Bert met pensioen is komt er meer vrije tijd en gaan we vaker een weekend weg. De wens om minder gebonden te zijn en daarbij vond ik twaalf jaar ook wel mooi geweest; tijd voor een ander en die werd snel gevonden. Degene die voor mij invalt bij vakanties, Ad Bak, wil het stokje overnemen! Hij gaat echter ook wel eens op pad en nu draaien we het om, Ad wordt de wekelijkse recensent en ik ga af en toe voor hem invallen.

In de jaren dat ik dit mocht doen heb ik heel wat fantastische films gezien. Op allerlei gebied en ik kan dus niet zeggen, wat wel eens is gevraagd, wat de allerbeste film is. Een oorlogsdrama Inglourious Basterds van Tarantino kun je niet vergelijken met de hilarische Bridget Jones, de avontuurlijke Avengers reeks niet met muziekverhalen zoals Rocketman en Bohemian Rhapsody. Er zijn veel juweeltjes op filmgebied en allemaal door een regisseur en zijn team met liefde voor ons gemaakt.

Rode lopers
Het heeft mij niet alleen film gebracht, want rode lopers kwamen ook regelmatig voorbij. Eén keer zelfs in Den Helder, toen de film Battleship uitkwam en de première plaats vond op het marineschip Hr.Ms. Rotterdam. Verder de nodige Nederlandse filmpremières zoals Sonny Boy, de Groeten van Mike, Kappen!, Prooi en De Dirigent. Bij deze laatste film werd ik zelfs nog betrokken; producent Dave Schram vroeg mij het scenario te lezen en van commentaar te voorzien. Daarna waren we bij de opnamen in Den Haag en zagen we al voor de première de ruwe versie van de film met mensen uit de filmwereld. En zo was er vaak een mooi moment in het leven van deze filmrecensent!

Film kijken blijven we doen en als in de toekomst het reizen weer mogelijk wordt, hopen we ook weer elders in de wereld filmlocaties te kunnen bezoeken. Dit artikel is dus een beetje afscheid nemen en natuurlijk wil ik de trouwe filmrecensie lezers bedanken voor de positieve reacties de afgelopen jaren. Tevens wensen Bert en ik de nieuwe vaste filmrecensent Ad Bak veel plezier toe bij het wekelijks film zien. En af en toe kom ik nog even terug, als invaller! Tot ziens…

Jo Aggenbach – de Jong

2 REACTIES

 1. Beste Jo,

  Ik heb je recencies altijd met plezier gelezen, of ik de film zelf goed vond of niet.
  Ik wens je opvolger Ad veel succes, en jij veel plezier met het af en toe invallen voor Ad.

  Groetjes,

  Peter

 2. Jo, ik heb je recensies met veel genoegen gelezen. Mijn dank daarvoor.
  Ad, veel succes met de opvolging!

Comments are closed.