Groeiend aantal gemeenten betrekt kinderen in de strijd tegen cybercrime

4

Den Helder – Steeds meer gemeenten, waaronder Den Helder, betrekken kinderen in de strijd tegen cybercriminaliteit. Begin dit jaar gingen zeven gemeenten onder de vlag van “Noord-Holland Samen Veilig” met serious game platform HackShield aan de slag om kinderen op te leiden tot heuse cyber agents. Sinds 2 maart losten duizenden Junior cyber agents in de game digitale problemen op zoals cyberpesten en phishing. Deze zomer breidt het programma uit met nog eens 17 Noord-Hollandse gemeenten. Sinds de uitbraak van de coronapandemie nam cybercrime nog meer toe en hiermee ook de noodzaak van gemeenten om inwoners beter te beschermen.

Tim Murck, één van de initiatiefnemers van HackShield: “Op school en thuis is er veel aandacht voor leren lezen en de gevaren van het verkeer, maar nauwelijks voor cyberveiligheid. Dat is gek, want we kijken meer naar een scherm dan dat we deelnemen aan het verkeer. Zeker de afgelopen maanden toen we allemaal thuis zaten vanwege het coronavirus.”

HackShield Future Cyber Heroes is een educatieve game die acht- tot en met twaalfjarigen spelenderwijs opleidt tot Junior cyber agents. In de game gaan de kinderen op avontuur met de fictieve karakters Sanne en André. Samen vinden zij oplossingen voor digitale problemen zoals identiteitsfraude, cyberpesten en misbruik van privacy.

Onder regie van Noord Holland Samen Veilig gingen de gemeenten Haarlem, Heerhugowaard, Koggenland, Den Helder, Heemstede, Langedijk en Alkmaar begin dit jaar als eerste overheidspartij in Nederland met HackShield aan de slag. En met succes; sinds de start in maart hebben zo’n vijfduizend kinderen uit verschillende gemeenten deelgenomen aan het spel.

Deze zomer sluiten Haarlemmermeer, Zaanstad, Hoorn en nog veertien andere Noord-Hollandse gemeenten zich aan bij dit initiatief. In totaal doen er dan vierentwintig gemeenten uit de regio mee. De burgemeesters roepen de kinderen op HackShield te spelen en zo bij te dragen aan een veiligere gemeente, waarbij de beste spelers worden gehuldigd.

4 REACTIES

  1. er zijn allerlei clubs die kinderarbeid proberen uit te bannen en de Nederlandse gemeenten beginnen er gewoon weer mee . . .

  2. Een typisch geval van fake-news, bangmakerij. De gemeenten zijn zelf de grootste hackers naar websites en domeinen van politieke tegenstanders. Is zelf bezig is met het pesten en dwarszitten van mensen met een andere mening,.De gemeente heeft niet voor niets ambtenaren digitalisering in dienst. Dat ze deze bruikbare idioten voor hun karretje spannen is al een bewijs voor een laakbaar nieuw beleid.
    Nog niet door dat we in een digitale en reële dictatuur leven?

  3. Educatieve games bewijzen al jaren hun waarde. Prima initiatief om kinderen reeds op jongere leeftijd meer weerbaar te maken op het gebied van cybercriminaliteit. Hoop dat er een vervolg op komt (als dat er nog niet is) voor zaken als (shame-)sexting en grooming.

  4. Educatieve games bewijzen al jaren hun waarde. Prima initiatief om kinderen reeds op jongere leeftijd weerbaar te maken op het gebied van cybercriminaliteit. Hoop dat er een vervolg op komt (als dat er nog niet is) voor zaken als (shame-)sexting en grooming.

Comments are closed.