Kunstenaar bezoekt Den Helder voor schoonmaak wervianen

0

Den Helder – De maker van de bronzen beelden in de Beatrixstraat, Peter Erftemeijer, was donderdagochtend bezig om ‘zijn’ kunstwerken van de vier wervianen te inspecteren en onderhoud te geven. Omwonenden belden de politie omdat ze de man met de staalborstel bij de beelden niet vertrouwden. Gelukkig kon hij het prima uitleggen en eigenlijk mag de gemeente best blij zijn dat hij dit klusje op zich neemt.

De beelden moeten volgens de kunstenaar eigenlijk één keer per jaar in de wax gezet worden. De gemeente doet dit als eigenaar niet en zo kwam het dat hij uit zijn woonplaats Amsterdam naar Den Helder kwam om het klusje te klaren. Natuurlijk blijft hij dit niet doen en hij hoopt dan ook de de gemeente dit in de toekomst toch op gaat pakken. Speciale kennis om de wax aan te brengen is niet nodig aldus de kunstenaar. “Een leek kan het doen, in andere steden hebben mensen een beeld bijvoorbeeld geadopteerd en zetten hem één keer per jaar in de was.”

In zijn eentje kost het klusje hem tweeënhalf uur, maar als je het meer mensen doet is het allemaal best snel te doen. “Als je daarna nog even een bakkie met elkaar doet bij deze mooie bibliotheek heb je toch een leuke ochtend!”, aldus de enthousiaste kunstenaar, die zelfs graag bereid is nog een keer langs te komen om uitleg te geven over het proces. Voor de beelden betekent zo’n onderhoud een veel langere levensduur, zeker hier in het zoute zeeklimaat.

Over de plaatsing van de beelden is de maker tevreden. Bij het zebrapad verderop in de Beatrixstraat maakt hij onderdeel uit van het winkelende publiek. Een stukje verder staat er één gezellig tussen de terrassen. Bij de bibliotheek staan de wervianen op een mooie zichtplek, ook voor het passerende verkeer naar Texel. De beelden zijn bewust niet op een sokkel geplaatst “het zijn gewone mensen en die horen niet boven de mensen uit te torenen maar juist er tussen te staan”, aldus Peter Erftemeijer.