Raad van State: appeltjesgroen huis moet andere kleur krijgen

21

Den Helder – De bewoonster van een geelgroen geverfd huis in de Boatex in Den Helder moet haar woning in een andere kleur verven. Doet ze dat niet zelf, dan mag de gemeente dat doen op haar kosten. Dat is de uitkomst van een uitspraak die de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State 15 juli 2020 heeft gedaan.

De geelgroene voor- en achtergevel van de woning is volgens het college van burgemeester en wethouders van Den Helder te fel en wijkt te veel af van de andere woningen in de wijk. Die afwijking is volgens het gemeentebestuur zo groot dat sprake is van een zogenoemd welstandsexces. Daarmee overtreedt zij de Woningwet. Het gemeentebestuur nam daarop een ‘bestuursdwangbesluit’. Hiermee wil het gemeentebestuur ervoor zorgen dat de bewoonster de woning in een andere kleur verft en een einde maakt aan de overtreding. Zij is het hier niet mee eens en stapte naar de bestuursrechter.

Welstandsexces
De Afdeling bestuursrechtspraak benadrukt dat het er niet om gaat of de fel geelgroene kleur van het huis ‘mooi of vrolijk’ is, maar om de vraag of deze kleur zodanig afwijkt van de welstandseisen dat sprake is van een welstandsexces. Dat is het geval, zo blijkt uit de uitspraak. Onder verwijzing naar een advies van de gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Kwaliteit, mocht het gemeentebestuur zich op het standpunt stellen dat de geelgroene kleur ‘door de intensiteit daarvan afbreuk doet aan de harmonie in de wijk’.

De bewoonster kan een nieuwe kleur ter goedkeuring voorleggen aan de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Hiermee ‘behoudt zij enige mate van keuzevrijheid’. Als de woning in deze goedgekeurde kleur is geverfd, mag de vrouw er vervolgens op vertrouwen dat zij aan de eis van het gemeentebestuur heeft voldaan, aldus de Afdeling bestuursrechtspraak.

21 REACTIES

 1. Wellicht dat deze mevrouw haar woning door de 3-D art kunstenaar moet laten schilderen, want dat vindt de gemeente schijnbaar wel goed

 2. Spot on, Dirky! De ‘opgefleurde flats’ in de Waddenzeestraat zijn voorgedragen voor de nationale renovatieprijs. Geen woord over de harmonie in die wijk..
  Triestheid ten top.

 3. Tja, ,,de raad van state,, de uitspraken daarvan op menig terrein doen de wenkbrauwen wel fronsen erg vaak.
  Vrees dat er nog meer verregaande uitspraken ten aanzien van gem Den Helder gaan aankomen.

 4. Het gaat er niet om wat niet mag, maar om wie niet mag. Men zegt wel eens dat de burger alleen maar zit te zeiken. Nu een goed voorbeeld, de Gemeente Den Helder doet goed volgen.
  Dit wijkje was een voorbeeld van mooie Engelse architectuur, zelfs nog geopend door Prins Claus, nu is het overgeleverd aan de Helderse ambtelijke burgelijkheid, jammer….

 5. Waarin ’n klein land klein kan zijn… Dat ’n Raad van State zich daarover moet buigen, te gek voor woorden.
  Toen ik in de Polder woonde, werd ’n aangevraagde dakkapel afgekeurd/afgewezen, omdat er links en rechts minimaal twee rijen pannen moesten komen. Onderwijl werd er achter, in de Oostpolder, driftig gebouwd aan schuren (damwandprofiel..) die meters hoger mochten worden dan voorheen. De heftrucks van de landbouwers konden immers steeds hoger komen om die kuubskisten op te stapelen. Welstandscommissie heette die groep toentertijd. Was je vriend van Damsma of Hofland, dan zat je wel goed. Zelfs met anderhalve pan links en rechts. Triest.
  Overigens vind ik die bolder bij het station prima in harmonie met de omgevende bebouwing. Als je je ogen toeknijpt, zie je nauwelijks dat het ding er staat. Wel goed knijpen dan.

  • @resm, of je die bolder nou wel of niet mooi vindt, kies in ieder geval een locatie waar deze tot zijn recht komt. En niet in dat verdomhoekje, hoe de gemeente dat heeft kunnen verzinnen.

   • de een vind het een verdom hoekje de ander een verdomd mooi hoekje, smaken verschillen nu eenmaal, zou anders ook saai zijn in het leven

 6. Kleuren
  De verwikkelingen rondom een uitspraak van de Raad van State over de welstandsregels toont weer eens aan hoe intolerant Nederland is georganiseerd en hoe tegenstrijdig correct gedrag wordt geaccepteerd (Ten eerste, 16 juli). Aan de ene kant mag je op sociale media bijna alles zeggen, tot het onbeschofte aan toe, maar in het straatbeeld vallen we over een groen geverfd huisje.

  We leerden het in de schoolboekjes uit de jaren vijftig: Nederland is een nuchter en tolerant land. Maar als je door dit dunne laagje vernis heen kijkt, zie je een bekrompen, intolerante en betuttelende samenleving, die mensen in een keurslijf wil zetten: doe normaal, val niet op en ga in ieder geval naar de kerk. Hollandse tolerantie.

  En dan krijg je excessen als in Den Helder, waar vies grijs wordt toegestaan en mooi groen wordt afgekeurd. Dit is absurd. Nederland op zijn smalst. Het toont aan wat Nederland in feite is: een kleurloze samenleving.

  Ruud de Bree, Holten
  artikel uit de Volkskrant gekopieerd(Kobuis)

  • Nederland is intolerant geworden sinds de komst van de discriminatie schreeuwende buitenlanders, vanaf dat moment is het land in verval geraakt en de welbekende tolerantie het afvoerputje in gegooid

   • Dankzij die ” discriminatie schreeuwende buitenlanders “, waarvan het grootste deel gewoon Nederlander is, dat ter zijde, mag jij de vruchten plukken van onze welvaart.
    Zij hebben namelijk in de wederopbouw, significant, de grootste bijdrage geleverd, om ons land te laten worden wat het nu is. Jammer dat je alles blijft generaliseren.
    Dat er uitwassen tussen zitten, is een globaal fenomeen. Die zullen er namelijk altijd en overal zijn. Het is een verontrustend klimaat geworden, dat onderstreep ik zonder meer. Maar dat is het gevolg van de grote ongelijkheid, tussen het Kapitaal en de burger.
    En zolang hun verdeel en heers strategie blijft werken, zullen er genoeg Peters en Akwasies de boel polariseren.

    Jou boosheid is wellicht terecht. Alleen heeft jouw pijl en boog strategie, een paradoxaal effect. Je houdt namelijk overeind, waar je een hekel aan lijkt te hebben..

    • ja ik heb een enorme hekel aan schreeuwende minderheden in dit land die willens en wetens hun gelijk bij elkaar willen schreeuwen, een goed voorbeeld een totaal achterlijke rapper

     • Je bijt in je eigen staart. Ik ben het volledig eens met je uitspraak..

     • Jan Kaas heeft dit land met z’n welvaart opgebouwd, de discriminatie schreeuwende nieuwkomers zijn juist diegenen die hier van profiteren en dankzij de vele gratis geld regelingen de ruif komen leegvreten, Jan Kaas wordt alleen maar leeggemolken om Ugibindi Magbundi van uitkering, verzekering, woning, kinderopvang, en vakanties te voorzien

 7. Ben het helemaal eens met JB die bolder staat echt op de verkeerde plaats, wie dit verzonnen heeft .. ik kan me voorstellen als je er naast woont dat het misschien te is,

Geef een reactie (heeft u wel de spelregels gelezen?)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.