Veel steun voor Zwarte Piet bij Helderse intocht

30

Den Helder – Nu duidelijk is geworden dat de Stichting die dit jaar de intocht van Sinterklaas organiseert zwicht voor de druk vanuit het college, en dus de traditionele Zwarte Pieten weert en hiervoor in de plaats roetvoegpieten meeneemt, blijken velen het daar niet mee eens. Een online petitie heeft in een paar dagen tijd al bijna duizend ondertekenaars.

“Hét moment is er nu dan toch gekomen, we moeten strijden voor onze Zwarte Pieten!!”, zo luidt de opening van de petitie. “Vorig jaar heeft de Helderse Ondernemingsvereniging Binnenstad (HOB) besloten dat ze stopte met het organiseren van de intocht. Marcel Karhof (alias Sinterklaas) begon zelf een stichting om de intocht voor Den Helder te realiseren. Het verhaal is uiteraard veel langer maar heeft de kernwoorden: Subsidie en Vergunning. Nu ruikt gemeente Den Helder hier haar kans om Roetveegpiet door te drukken. Dit kan en mag niet!”

“Wij laten dit niet op z´n beloop en geven nu al bij voorbaat aan dat wij hier in Den Helder kiezen voor Zwarte Piet! De Jutters laten dit niet gebeuren!! Teken deze petitie vóór Zwarte Piet in Den Helder”, is de oproep. En die blijkt niet aan dovemansoren gericht. Donderdag aan het begin van de middag was de petitie al door zo’n 900 mensen ondertekend.

30 REACTIES

 1. Onderteken de petitie. Karhof had, indien hij de ballen daarvoor had, een Crowdfunding Zwarte Piet gestart !

 2. Houd toch op – wat een ‘waste of time’. Zwarte Piet is gewoon verleden tijd. De wereld zal altijd blijven ontwikkelen, dus ook Zwarte Piet. Daar is helemaal niks mis mee. Kinderen zijn er echt niet rouwig om als kleurpietten of roetveegpietten onderdeel worden van dit feest!

  • Het gaat om de manier waarop het gebeurt!
   Het is gewoon een traditie waar niet aangekomen moet worden! Gewoon niet zo aanstellen. Ik word ook wel eens kaaskop genoemd omdat ik blond ben. Alle mensen zijn hetzelfde van binnen. Heeft niks met racisme te maken. Het gaat erom hoe je ermee omgaat.

  • heeft niets met ontwikkelen te maken maar met een handjevol schreeuwers die hun zin willens en wetens willen doordrammen, daarnaast als kinderen niet rouwig zijn als er kleur- of roetveeg- pieten komen zullen ze ook niet rouwig zijn als de pieten zwart blijven, dus lekker laten zoals het is zo’n kinderfeest

 3. Hahaha dat is een goeie Peter. De spijker op de kop: het gaat hier niet om de kinderen want die vieren gewoon feest zoals altijd. Die vinden het prima. Neen, het gaat om volwassenen die niet om kunnen gaan met veranderingen. Zeer goed opgemerkt!

  • Nee, het gaat over een minderheid die persee hun gelijk moeten halen over de rug van kinderen. Want ook een gekleurd kind viert gewoon Sinterklaas. Zelf op Curaçao vieren ze winterklaar. Het zijn volwassenen die er iets anders van maken dan het is. In Nederland is er geen kind en geen volwassene die denkt aan slavernij. En weet je, prima dat zwarte piet weg gaat, maar dan ga je het hele jaar actie voeren en tijdens de intochten zelf laat je de kinderen hun feestje hebben. Dat is fatsoen!

 4. Tegen December lopen we allemaal met mondkapjes. De tweede golf is al aangekondigd door Tedros van de WHO. Dus dat worden halve roetveeg Pieten en Sinterklaas zonder baard met mondkapje. Alle toeschouwers ook. Is dat een leuk vooruitzicht?
  Vorig jaar zag ik dat al aankomen met de oprichting van die stichting. Een ‘weg van de minste weerstand”stichting. Is ook wel te verwachten met ‘the Passion”kneus Karhof en Peter Reenders,ja die, die bijna alles wel naar de filistijnen heeft geholpen wat in zijn vermogen ligt. Ruggegraatloze figuren. die als ze het uitkomt ook nog wel het suikerfeest organiseren met hulp van onze oh-zo prachtige gemeente Den Helder.

 5. Goede zaak. Gewoon stoppen met dit achterhaalde racistische feest uit de vorige eeuw. Ik ben voor een leuke kerst intocht met een blanke kerstman.

 6. met dank aan de linkse kliek die in het college van den helder zitten een extreem linkse burgemeester en wethouder stadspartij en een pvda er pieter blank de weg met ons figuren

 7. Verschrikkelijk die volksverraders van de gemeente. En wat wil je met een ongekozen pvdasbak burgemeester. Ze hebben lak aan democratie. Ik roep iedereen op om massaal als Zwarte Piet verkleed naar de intocht te gaan. Deze traditie pakken ze niet af. Genoeg is genoeg.

  • En welke Burgervader is er wel direct door het volk gekozen in Nederland?..

   te lachwekkend voor een trolbericht.

 8. @Bastiaan een waste of time om je het hele jaar druk te maken over een archetype die al duizenden jaren zwart is. Juist het zwarte is iets wat consistent is en niet veranderd is de afgelopen duizenden jaren. Leer je geschiedenis en traditie kennen. Met je ‘ontwikkelen’.

  • Dit is echt een hilarisch bericht! ‘Leer je geschiedenis en traditie kennen’. Ik weet waar jij je informatie vandaan haalt, maar Sinterklaasfeest is begonnen rond de middeleeuwen en ‘zwarte piet’ in de 19e eeuw.
   In jouw boeken bestaat het al duizenden jaren?

 9. Zwarte Piet is al 1400 jaar zwart, en dat moet zo blijven.
  Vluchtelingen die van het gastland eisen dat het zich aanpast, zijn geen vluchtelingen maar bezetters!

 10. Zwarte Piet is al 1400 jaar zwart en moet zo blijven!
  Vluchtelingen die van het gastland eisen dat het zich aanpast, zijn geen vluchtelingen maar bezetters.

 11. Vluchtelingen???…Gastland???…wauw
  Ik denk dat u zich eerst nog een beetje in de materie moet verdiepen.
  Verder zal het mij een zorg zijn welke kleuren we in december gaan tegenkomen. Als beide partijen nu eens al die opgelopen emoties parkeren en eens rustig en volwassen om de tafel gaan om naar elkaar te luisteren. Met de intentie om er samen uit te komen, dan gaat het lukken. Zolang beide partijen zich op de huidige manier blijven gedragen, blijft deze bijna kinderlijke welles nietes ruzie nog wel even voortduren.
  Ik ga me nu weer bezighouden met plezieriger zaken. Doei.

 12. @Bastiaan domheid kent geen tijd. Teleurstellend dat je niet gehinderd bent door enige kennis van zaken. Zie de documentaire van Arnold Jan Scheer over de oorsprong van Zwarte Piet. Die documentaire die niet op de extreemlinkse NPO mocht worden uitgezonden. Het zwart schminken van personen is een duizenden jaren oude traditie. Daar mag niet aan worden getornd.

  • het houden van slaven is ook een duizenden jaren oude traditie… Net als het besnijden van meisjes en jongens. En er zullen vast wel meer schadelijke duizenden jaren oude tradities zijn..

   succes met het krampachtig vasthouden, aan iets wat al lang voorbij is….

   Door al dat gezeik van jullie, vieren mijn kinder liever iets anders..
   zij denken namelijk dat Sinterklaas een feest is voor Losgeslagen volwassenen.

   • Dit soort indoctrinatie aan de keukentafel is precies de uitdaging waar we voor staan. Pro et contra.

 13. Hakatje Cees heeft gelijk. Je moet wel een stijve nek hebben van het wegkijken. Beide partijen? Wie is er met deze onzin begonnen? Niet de vaderlandslievende Nederlanders. Wij zouden elders in de wereld moeten proberen om andermans tradities kapot te maken. Dan heet het racisme en kolonialisme. Buitengewoon naïef om te denken dat we er met die mensen uit komen. Zie dan welke agenda achter hun handelen schuilt. Herstelbetalingen vanwege slavernij en het uitrollen van een communistische samenleving met haat naar alles wat blank en nationaal is. Denk je nu echt dat ze stoppen als Zwarte Piet weg is? Witte mensen met een wijntje op het terras noemen ze White privilege. Knettergek, dat zijn ze. https://www.dumpert.nl/item/7948731_8210c08e

 14. Gelukkig heeft het gros van de donker gekleurde Nederlanders schoon genoeg van die BLM beweging en de afkeer van alles wat Nederlands is.

  • Ik vrees dat Huginn niet huiswaarts keert, Voor Muninn vrees ik nog meer.

     • Sinterklaas is een verbastering van Odin / Wodan.
      De schimmel van Sleipnir.
      Zwarte Piet en het Grote Boek van Sinterklaas zijn een verbastering van Huginn en Muginn.
      Er zijn verspreid over Europa verschillende vormen van Zwarte Piet.
      Waaronder één uit Duitsland met kettingen
      Maar ze zijn allemaal zwart. Zwart als de raven. Zwart als de nacht.

      Dat is de ware oorsprong.

      Wat mij echter tegen houdt is dat een normaal gesprek eigenlijk niet meer mogelijk is.

      De “Antipieten” schreeuwen moord en brand over racisme. De “pro pieten” lijken allemaal vanuit de PVV stand te willen houden en elke verandering tegenhouden.

      Er is voor de gewone man met interesse voor geschiedenis gewoon niet te kiezen

 15. Een bisschop (..) met zijn zwarte (..) knechten die elk jaar weer alle (..) kinderen cadeautjes geeft na aankomst met de stoomboot (..) uit Spanje (..) . Het is en blijft toch een raar “feest” en een gek verhaal. Ik heb er niets mee. Dag Sinterklaasje , daahag daahag, daahag daahag zwarte piet.

Comments are closed.