Alles is zoals het zou moeten zijn

0

Wat een mooie baby. Ik wou dat de vader dat ook vond. De placenta was nog warm toen hij bij mij weg ging. Dit korte gesprek had Daphne Deckers met een jonge moeder en was de inspiratie voor haar eerste roman die in september van 2012 het levenslicht zag. In “Alles is zoals het zou moeten zijn” kon ze zich heerlijk uitleven om, op de typische Deckers wijze, komische en pijnlijke situaties te beschrijven. Aan regisseur Ruud Schuurman (Westenwind, 100% Coco New York) de schone taak het boek om te zetten in een komisch drama voor de filmzalen.

Bij aanvang vallen we gelijk in de allesbehalve romantische en mooie bevalling van Iris (Sloesen). Haar vriend Pieter (De Jong) staat er wat radeloos bij en bekent nog dezelfde avond dat hij geen kind wil en dat hij verliefd is op een ander en dus bij haar weggaat. Het feestelijke ontvangst door vrienden en familie van Iris en Pieter moet natuurlijk nog netjes beleefd worden, maar daar maakt Iris met haar cynische directheid op een pijnlijke wijze een einde aan.

Alleen met kind en hond blijft ze achter in haar woning. Eerst nog met de gebruikelijke kraamhulp en daarna komen haar vrijgezelle vriendinnen Babette (Langelaar) en Cassandra (Akkermans) helpen. Ook haar alleenstaande moeder biedt hulp aan, maar het is voelbaar dat er iets niet lekker zit tussen die twee. Iris gaat door een emotionele rollercoaster en wil dat Pieter terugkomt.

Op jacht
Voor de hond heeft ze een uitlaatdienst ingehuurd. De aantrekkelijke Douwe (Kooijman) komt regelmatig met zijn busje de hond op halen. Na de kraamtijd gaat ze weer aan het werk bij het mediabedrijf van Ewart (Stoof), waar ze te maken krijgt met grote concurrentie van Claudia (Brood). Babette en Cassandra vinden dat Iris weer op mannenjacht moet en nemen haar mee naar de kroeg. Babette is een Tinderspecialiste en Cassandra wil absoluut geen vaste relatie. Tussen dat versiergeweld voelt Iris zich nog meer down. Er moet wat veranderen.

Voor de liefhebber van de columns van Daphne Deckers is deze film aan te raden, want zij weet op een vermakelijke manier vrouwenprobleempjes onder het voetlicht te brengen. Of het nu de werkelijkheid van een bevalling is of hoe concurrerende vrouwen bikkelhard met elkaar kunnen communiceren, zij stipt het allemaal aan. De dames nemen ook geen blad voor de mond als ze over sex en mannen praten. Regisseur Ruud Schuurman heeft beloofd dicht bij het boek te blijven en dat is volgens Daphne goed gelukt.

GTST
Hij kon weer gebruik maken van de vele acteurs en actrices die we in de Nederlandse komedies wel meer tegen komen. Barbara Sloesen had de dankbare taak om Iris tot leven te brengen. Deze oud GTST actrice doet als Iris een beetje denken aan Bridget Jones. Lekker knullig dus. Jan Kooijman is al in menig film op komen draven als de woest aantrekkelijke man. Ook in deze rolprent neemt hij deze taak weer dankbaar op zich. De dames zwijmelen ook hier weer helemaal weg voor de oud GTST acteur. Jelle de Jong kennen we uit de TV-serie Dokter Deen en hij is de afvallige vriend Pieter.

Renée Fokker (Zwarte Tulp) is de moeder van Iris en weet de gevoelige snaar te raken. Holly Mae Brood (dochter van Herman) is echt de bitch. Als collega Claudia laat ze geen gelegenheid ongebruikt om een beledigende of denigrerende opmerkingen te plaatsen. Patrick Stoof, die we vooral kennen van de Telfort reclames, speelt de baas van Iris. Hij is met zijn uitstraling de juiste man voor dit klusje. Als de aardige collega Danielle zien we Victoria Koblenko nog even langskomen. Ook Daphne is kort in beeld als zichzelf. Al met al toch weer een heerlijke film om even bij te ontspannen.

Regie: Ruud Schuurmans
Met: Barbara Sloesen, Jan Kooijman, Jelle de Jong, Sanne Langelaar, Julia Akkermans, Renée Fokker, Patrick Stoof, Victoria Koblenko, Holly Mae Brood, Anne van de Berg, Tom Landuyt
Kijk wijzer: 12 jaar