Tenet

1

Met het uitbrengen van de film Tenet kijkt de hele filmindustrie gespannen toe om te zien hoe het publiek in de Corona-tijd een Blockbuster ontvangt. Aan niemand minder dan regisseur en schrijver Christopher Nolan de eer om het pad voor Hollywood aan te stampen.

Nolan heeft als regisseur, scenarioschrijver of producent onder meer gewerkt aan de kassuccessen Interstellar, Inception, Dunkirk en meerdere Batmanfilms. Ook nu regisseert hij een zelfgeschreven script. Duidelijk geïnspireerd door de oude James Bond films en zijn interesse om te spelen met het begrip tijd, levert dit een bijzonder product op.

In de opera van Kiev, Oekraïne, is de CIA ingeroepen om een bezetting en gijzeling van het publiek te verijdelen. De hoofdrolspeler is zonder bekende naam, maar wordt aangeduid met The Protagonist (Washington). Hij assisteert de CIA, maar heeft als persoonlijke taak een gestolen pakket met plutonium uit het gebouw te halen. De operatie loopt niet vlekkeloos. Het plutonium blijkt niet echt en de Protagonist wordt ternauwernood gered door een gemaskerde man.

Nieuwe missie
Nadat hij met succes een test heeft ondergaan wordt hij opgenomen in een geheime organisatie. Veel informatie krijgt hij niet. Hij moet het doen met het woord “TENET” en een gekruiste vingers gebaar. Dit moet voldoende zijn voor hem om toegangen te krijgen voor zijn nieuwe missie. Als hij infiltreert in een wetenschappelijk bedrijf maakt hij kennis met een techniek uit de toekomst. In deze techniek draait de tijd terug. Omdat te demonstreren moet hij een leeg pistool op een schietbaan richten en afdrukken. Met een schok vliegt de kogel uit het doel terug in het wapen.

Hij krijgt te horen dat de machtige Russische wapenhandelaar Sator (Branagh) uit is op het plutonium en in het bezit is van de Time-Reversing technologie uit de toekomst. Sator heeft grote plannen om de wereld te vernietigen en The Protagonist moet dit voorkomen. Daarbij krijgt hij hulp van de Britse geheime agent Neil (Pattinson) Om dit te bereiken legt hij het aan met de vrouw van Sator, Kat (Debicki). Om de wereld te redden moet alles uit de kast gehaald worden om te overleven in een wereld die zich bedient van heden en verleden, waarin regelmatig gebruik wordt gemaakt van teruglopende tijd.

Inspiratie
Christopher Nolan wil met Tenet de toeschouwers in verwondering brengen zoals hij dat zelf als kind al beleefde toen hij Roger Moore in “The Spy who loved me” over de hele wereld zag gaan. Een andere inspiratie is onze landgenoot M.C. Escher, die met zijn tekeningen van eindeloze trappen zijn fantasie een boost gaf. Die verwondering is wel op zijn plaats. Het verhaal maakt gebruik van ongelofelijke tijdstromingen. Terwijl de ene groep soldaten vooruit loopt zie je andere teruglopen. Granaatinslagen die in de grond of gebouwen verdwijnen en weer heel achterlaten. Rookpluimen die de grond in gaan. Ook in achtervolgingen zijn auto’s en mensen te zien die in die twee verschillende tijdstromen elkaar tegen komen.

John David Washington (BlacKkKlansman) moest in zijn rol van de Protagonist wel over zijn hoogtevrees heen om de spectaculaire scenes te kunnen spelen. Robert Pattinson (Twilight) speelt de tweede man Neil. De vrouw in het verhaal Kat wordt voortreffelijk neergezet door Elizabeth Debicki. (Widows) De grote slechterik, Sator, wordt gespeeld door Kenneth Branagh die we beter kennen als Hercule Poirot in “Murder on the Orient Expres”. De 87-jarige Michael Caine is al in meerdere films van Nolan te zien geweest. Ook in Tenet heeft hij weer een kleine rol.

Makkelijk is de film niet. Het is een uitdaging voor de mind om het verhaal goed te kunnen volgen. Het spelen met de tijd levert verwarrende scenes op die mogelijk een tweede bezoek vergen om het kwartje helemaal te laten vallen. De beelden zijn fantastisch en brengt de toeschouwer van de ene naar de andere verbazing. Al met al een spionagethriller die wel tweeënhalf uur duurt, maar geen moment verveelt. Tenet is zeker in staat om de weg voor Hollywood flink aan te stampen. Nu het publiek nog!

Regie: Christopher Nolan
Met: John David Washington, Robert Pattinson, Elizabeth Debicki, Kenneth Branagh, Aaron Taylor-Johnson, Michael Caine, Andrew Howard, Dimple Kapadia, Laurie Shepherd
Kijkwijzer: 12 Jaar

1 REACTIE

  1. Al met al niet echt een heel bijzondere film. Amusementswaarde een kleine 7. Geen moment op het puntje van mijn stoel gezeten en ook niet onder de indruk van special effects of mooie beelden. Het idee moest zijn dat het om de vernietiging van de wereld ging (voor de verandering), maar uiteindelijk leek het wel of het meisje belangrijker was. Wel weer een leuk uitje na een periode van geen bioscoopje pikken.

Comments are closed.