The Secret Garden

0

In 1911 schreef de Britse schrijfster Frances Hodgson Burnett het kinderboek “The Secret Garden.” Meer dan honderd jaar later inspireert deze klassieker nog steeds de filmindustrie om een vijfde verfilming van dit fantasie-drama uit te brengen. De eerste was al te zien als stomme film in 1919.

Marc Munden, die vooral televisieseries regisseert, werd aangetrokken om de regie op zich te nemen. De productie was bij Heyday Films Ltd. in goede handen met alle ervaringen van de Harry Potter reeks. De film start in het India van 1947, waar we kennis maken met de verwende tienjarige Mary (Egericks). Deze dochter van welgestelde ouders zien we dwalen door het deels verwoeste interieur van een mooi en groot huis.

Met op de achtergrond oorlogsgeluiden zoekt ze haar ouders. Deze zijn echter door de cholera omgekomen. Na een aantal dagen van verval en verwaarlozing wordt Mary door Engelse soldaten gevonden en meegenomen. Als familie heeft ze alleen nog een oom in Engeland. Na een lange reis wordt Mary door de strenge Mrs. Medlock (Walters) opgehaald en naar het afgelegen landgoed Misselthwaite Manor, van haar oom Archibald Craven (Firth), gebracht. Het immense landhuis staat er grauw en kleurloos bij. Voor het gebouw staan nog de sporen van gevechtstanks en liggen stapels lege kanonhulzen. Binnen is het groot, donker en kil.

Kille omgeving
Mrs. Medlock instrueert Mary over hoe om te gaan met de vreemde oom en aan welke regels het meisje zich dient te houden. In deze kille omgeving krijgt ze alleen een beetje warmte van kamermeisje Martha (Davis). Haar oom is nauwelijks geïnteresseerd in Mary en rouwt al jaren over het verlies van zijn vrouw. Als ze ‘s nachts gehuil denkt te horen, gaat ze in het grote huis op zoek en vindt de aan het bed gekluisterde neefje Colin (Hayhurst). Om een beetje uit deze trieste omgeving te ontsnappen speelt ze graag buiten en sluit ze vriendschap met een hond en het broertje van Martha, Dickson (Wilson). Ook ontdekt ze een prachtige tuin met bijzondere krachten. Deze ontdekking gaat een belangrijke rol spelen voor alle betrokkenen.

De nu 14-jarige Dixie Egerickx zien we als Mary transformeren van bang, verlegen en verwend naar onderzoekend en doortastend. Zij schroomt niet om tijdens dialogen een duidelijk standpunt in te nemen. Dit levert verbazing, maar ook wel stille bewondering op. De rol van neefje Colin is met Edan Hayhurts in goede handen. Julie Walters, die we kennen uit Billy Eliot en Harry Potter, is de perfecte strenge Mrs. Medlock. Gezelligheid en liefdevol zijn is bij haar ver te zoeken.

Colin Firth is natuurlijk een groot acteur die we kennen van The King’s Speech en Bridget Jones’s Diary. In dit verhaal speelt hij een kleinere rol dan we gewend zijn van hem. Toch is oom Archibald een belangrijk persoon voor het verhaal. Overigens is het niet de eerste keer dat hij in The Secret Garden speelt, want ook in de versie van 1987 had hij al een kleine rol.

Engelse tuin
Voor de liefhebbers van de Engelse tuin is het smullen, want voor deze film zijn opnames gemaakt in meerdere bestaande tuinen in heel Engeland. Voor het landgoed is gebruik gemaakt van het imposante Harlaxton Manor in Lincolnshire. Het contrast tussen de grauwe wereld van het huis en de mooie zonnige tuinbeelden is groot. De technische effecten die het fantasie element ondersteunt is prachtig. Het roodborstje dat als gids fungeert en de bewegingen van de planten maken het verhaal leuk om te bekijken. De kijkwijzer is wel op zes jaar gezet, maar voor de kleintjes zijn er toch wat scenes die mogelijk wat heftig zijn.

Regie: Marc Munden
Met: Dixie Egericks, Edan Hayhurst, Colin Firth, Julie Walters, Isis Davis, Amir Wilson, Richard Hansell, David Verrey, Tommy Gene Surridge, Anne Lacey
Kijkwijzer: 6 jaar