Unhinged

0

Irritatie in het verkeer maken we allemaal wel eens in meer of mindere mate mee, maar in Unhinged wordt dit tot in de overtreffende trap uit gespeeld. Losgeslagen is de Nederlandse vertaling van de titel en dat is precies wat regisseur Derrick Borte (American Dreamer, London Town) in deze psychologische triller op een beklemmende wijze laat zien.

De hoofdrol is weggelegd voor een corpulente Russell Crowe (A Beautiful Mind, Gladiator).
Zijn naam in de film horen we niet, maar op de aftiteling staat hij vermeldt als “Man”. Aan het begin zien we hoe de man, ‘s avonds in een troosteloze regenbui, op gewelddadige wijze afrekent met een aantal mensen. De pillen slinkende psychopaat verdwijnt in zijn hoge pick-up truck. De gescheiden Rachel (Pistorius) woont met haar zoon Kyle (Bateman) bij haar broer Fred (McKenzie). Ze heeft zich verslapen en moet Kyle nog even naar school brengen.

Tijd te kort en files teveel jagen bij haar de stressfactor al aardig op als ze bij een stoplicht moet wachten. Voor haar staat een grote pick-up truck die te lang voor het groene licht blijft staan. Kwaad toetert ze en rijdt er maar voorbij. Dat had ze beter niet kunnen doen. De man in de truck scheurt achter haar aan en in een volgende file staat hij naast haar om uit te leggen dat je ook beleefd kan toeteren. Hij verwacht een excuus. Rachel weigert, waarop de man haar een heel slechte dag belooft. Wat volgt is een huiveringwekkende triller waarin Rachel in een kat-en-muis spel terechtkomt.

Meedogenloos
Russell Crowe is in deze rol een grote enge vent. Groot, log en schijnbaar onverslaanbaar kijkt hij met strenge ogen de wereld in. Daarnaast is hij meedogenloos en wreed. Dan te bedenken dat het dezelfde man is die in “A Beautiful Mind” zo’n verlegen wetenschapper speelde. Caren Pistorius weet in de rol van Rachel paniek en angst schitterend uit te beelden. Gabriel Bateman speelt de zoon Kyle. Deze 15-jarige acteur heeft al een behoorlijke staat van dienst. Zo is hij in verschillende horrorfilms te zien. (Child’s Play, Lights Out) Ook in deze triller weet de jongen de rol zeer geloofwaardig neer te zetten.

Naast deze hoofdfiguren zijn nog een aantal die een kleine rol spelen, maar het verhaal is vooral weggelegd voor Crowe en Pistorius. Voor liefhebbers van angstaanjagende trillers is Unhinged echt een must. De film houdt je voor het grootste deel van de 90 minuten op het puntje van je stoel. De poster van de film waarschuwt dat het iedereen kan overkomen. Reden genoeg om in het verkeer maar een beetje rustig te blijven.

Regie: Derrick Borte
Met: Russell Crowe, Caren Pistorius, Gabriel Bateman, Jimmi Simpson, Austin P. McKenzie, Micheal Papajohn, Anne Leighton, Lucy Faust
Kijkwijzer: 16 Jaar