Zr.Ms. Schiedam op jacht naar explosieven in Oostzee

1

Den Helder – Zr.Ms. Schiedam is op weg naar de Oostzee. Maandagmiddag verliet het mijnenbestrijdingsvaartuig Den Helder om zich aan te sluiten bij de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1). Dit NAVO-vlootverband ruimt de komende drie maanden onder meer explosieven.

Er liggen nog steeds mijnen en andere projectielen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog op de zeebodem, ook in de Oostzee. De explosieven kunnen voor zeetransport en visserij nog steeds gevaar opleveren. Daarom spoort het NAVO-vlootverband ze op om ze vervolgens te vernietigen.

De inzet wordt gecombineerd met nautische en mijnenjachtoefeningen. Dit om de inzetgereedheid van de schepen op peil te houden, zowel individueel als in een internationaal eskader. Het NAVO-vlootverband van mijnenbestrijdingsvaartuigen bestaat naast Zr.Ms. Schiedam uit schepen van onder meer België, Duitsland, Estland, Litouwen, Letland en Noorwegen.

NAVO-vlootverband
De SNMCMG1 is onderdeel is van de NATO Response Force. De Koninklijke Marine levert continu mijnenjagers aan de NAVO voor snel inzetbare vlootverbanden. De hoofdtaak van de SNMCMG1 is het mijnenvrij houden van de zee, kustwateren en havenmondingen bij militaire operaties.
Bevoorraden in de havens

Tijdens de reis worden Zr.Ms. Schiedam en de andere schepen van het eskader bevoorraad in havens in de Baltische staten, België, Denenmarken, Polen en Zweden. Vanwege de COVID-19-maatregelen blijft de bemanning aan boord.

1 REACTIE

  1. Kulverhaal. In ene ligt de Oostzee vol met 75 jaar oude mijnen. Dit is een oefening voor her Europese leger in opriching met als doel provocatie van Rusland

Geef een reactie (heeft u wel de spelregels gelezen?)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.