Derde drugsvangst binnen maand voor Zr.Ms. Groningen

1

Den Helder – Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Groningen heeft voor de derde keer deze maand een drugstransport onderschept in het Caribisch gebied. Het patrouilleschip wist dinsdag met de Kustwacht Caribisch gebied een zeilboot met 80 kilo cocaïne aan boord te stoppen. Er werden FRISC’s ingezet om de zeilboot te stoppen.

De teller voor de Groningen staat daarmee op 1 ton aan onderschepte drugs in september. Eerder werd al van twee boten respectievelijk 455 en 465 kilo cocaïne van boord gehaald. De Groningen en de kustwacht spotten dinsdag in de vroege ochtend op de radar een verdachte go-fast. Zij zagen vervolgens dat de speedboot tot stilstand kwam naast een zeilboot, die in de buurt van de Groningen lag. De go-fast keerde kort daarna terug richting het zuiden.

Metal Shark
Twee FRISC’s (razendsnelle onderscheppingsboten) van de Groningen naderden daarop de zeilboot voor een controle. Na overleg met de kustwacht is die overgedragen aan een Metal Shark van het team. Deze patrouilleboot sleepte het vaartuig naar Curaçao. Bij een uitgebreide controle in de haven van Willemstad werden drie balen aan drugs gevonden, goed voor 80 kilo. De enige opvarende, een Britse man, is aangehouden. Zowel de drugs als de man zijn overgedragen aan de politie.

Zr.Ms. Groningen is sinds begin juli als stationsschip actief in het Caribisch gebied. Het schip wordt onder meer ingezet voor counter-drugsoperaties en bij humanitaire hulpverlening.

1 REACTIE

  1. Het klinkt als een justificatie waarom NL met schepen patrouilleert, maar wat doen we om te voorkomen alvorens het op zee word onderschept ? De successen zijn niet de vangst maat het voorkomen van productie.

Comments are closed.