Documentaire over Rob Scholte in première op Nederlands Film Festival

9

Utrecht – De documentaire “Tijdelijk Gesloten” van Roy Dames ging zaterdagavond in première in Pathé in Utrecht. Deze indringende beeldreportage gaat over het begin van het Rob Scholte museum in Den Helder tot het tot dan toe bekende einde er van.

De maker Roy Dames was tijdens de ontruiming in het museum aanwezig en werd zelfs gearresteerd. De documentaire zat vol met beelden van Den Helder en ook de toenmalige raadsleden en burgemeester waren geregeld in beeld. De documentaire ging in première tijdens de 40e editie van het Nederlands Film Festival en maakt kans op een gouden Kalf.

Halsstarrig
Hoewel de maker altijd achter het behouden van het Rob Scholte museum heeft gestaan, kwam hij aan het einde van de opnameperiode toch ook wel tot de slotsom dat beide partijen halsstarrig en weinig toegeeflijk waren. “Dat het museum ooit nog op die plek weer open gaat zoals Scholte aan het einde van de documentaire nog aangeeft behoort volgens mij niet meer tot een reële mogelijkheid”, vertrouwde Dames aan de selecte groep bezoekers van de première toe. Rob Scholte was zelf niet aanwezig, dit werd betreurd maar een reden werd niet gegeven.

De documentaire is een mooi document met beelden van een jonge kunstenaar Rob Scholte tot een wanhopige Scholte aan het einde van de documentaire. Hoewel de procedures en verkoop van de in beslag genomen kunstwerken nog lopen werd de moeilijke relatie van de kunstenaar en de verschillende politici van de gemeente Den Helder goed in beeld gebracht. Dames heeft Scholte zo’n drie jaar gevolgd en heeft daarbij vaak de kunstenaar van zeer dichtbij in beeld gebracht. De wanhoop en boosheid voel je als publiek bijna fysiek aan.

Arrestatie
De dag van de ontruiming is ook in beeld gebracht. De momenten dat Scholte en de andere aanwezigen de politie zien komen tot het moment dat die de deur openbreken kun je de spanning die er hangt bijna voelen. De documentairemaker beriep zich op persvrijheid en werd gearresteerd voor het niet voldoen aan een vordering om de plaats te verlaten. De camera gaat naar de grond tijdens deze arrestatie, wat de kijker een behoorlijk beklemmend gevoel geeft. Beelden van een omstander van deze arrestatie maken dit toch wel een uniek inkijkje tijdens deze ontruiming.

Terwijl Scholte buiten in discussie is met de politie komt zijn vrouw naar buiten met wat persoonlijke bezittingen en de huisdieren. Of de ontruiming terecht is of niet, dit is toch wel een ontluisterend beeld om te zien. Een periode na de ontruiming volgt Dames de kunstenaar nog een periode en daarin wordt toch wel pijnlijk duidelijk wat een impact dit op de mens Scholte en zijn familie heeft.

Filmposter
De fotografen van Den Helder in Beeld behoorden tot de 25 genodigden in Pathé Utrecht (Coronamaatregelen lieten niet meer gasten toe). Fotograaf Jeffrey Bakker maakte de foto die op de filmposter is gebruikt is door de documentairemaker. Zij waren overigens de enige twee gasten uit Den Helder.

9 REACTIES

 1. denk dat het een erg éénzijdig beeld zal geven pro Scholte, en het commentaar over dat het een ontluisterend beeld is dat z’n vrouw met wat spul en dieren naar buiten komt is redelijk overbodig, bij elke ontruiming die je (op tv) ziet is dit namelijk het geval, deze casus is niet anders dan anderen

 2. Ik ben zo langzamerhand erg ‘”Scholte moe”.
  Scholte : the never ending story………………………………

 3. Elke normaal bestuurde gemeente zou alles op alles gezet hebben om dit museum op haar grondgebied te hebben en te houden. Maar door welke krachten Den Helder bestuurd wordt weten we toch al lang!

 4. De integere en beminnelijke en ook betrokken filmer Roy Dames zal ongetwijfeld een indringende documentaire hebben ingezonden naar het Nederlands Filmfestival. Deze filmer is bekend om zijn mooie documentaires en kennelijk heeft hij in deze tragedie iets aan de kaak willen stellen. Met name het meer dan onbehoorlijk optreden van de gemeente jegens Rob Scholte en zijn gezin. Het is niet voor niets dat de gemeente in hoger beroep is gegaan van het vonnis van de rechtbank Alkmaar in deze zaak waarin de rechtbank heeft uitgesproken dat deze zelfde gemeente ten opzichte van Rob Scholte ONRECHTMATIG heeft gehandeld. Kennelijk voelt de gemeente de bui al hangen vandaar het ingestelde hoger beroep bij het Gerechtshof in Amsterdam. Het is gemakkelijk procederen met gemeenschapsgelden. Gezien het feit dat deze documentaire in den lande weer een negatief beeld zal oproepen over het bestuur in Den Helder, zou de gemeente er goed aan doen deze zaak op een meer dan behoorlijke wijze op te lossen. Of men nu voor of tegen Rob Scholte is en Rob voor sommige partijen wellicht niet altijd even gemakkelijk is, doet niet ter zake. Iedere burger dient door de overheid op een behoorlijke en beschaafde wijze te worden behandeld, dus ook Rob Scholte…

  • U stelt dat alleen de gemeente Den Helder blaam treft in deze onverkwikkelijke geschiedenis, maar de ‘integere en beminnelijke en ook betrokken’ filmer Roy Dames, zoals u hem noemt, kwam aan het eind van de opnameperiode tot de slotsom dat beide (!} partijen halsstarrig en weinig toegeeflijk waren. Als Rob Scholte het een beetje slimmer had gespeeld, zou hij nu nog een museum in Den Helder hebben gehad, maar nee, meneer wilde voor een dubbeltje op de eerste rang zitten….

 5. Het lijkt mij wel en film om in Den Helder te gaan vertonen,en misschien leuk idee daarbij is om de voormalige burgemeester en fanclub daarbij uit te nodigen.
  Kunnen ze nog fijntjes nagenieten van het geheel.

Comments are closed.