Dwangsom voor drugsdealer; “wie niet horen wil, moet voelen”

12

Den Helder – Een drugsdealer uit Den Helder werd in december 2019 opgepakt nadat hij op straat drugs dealde. Burgemeester Jeroen Nobel legde hem een last onder dwangsom op van 5.000 euro. Dit bedrag zou hij aan de gemeente moeten betalen als hij opnieuw de fout in zou gaan. Dat bleek recentelijk het geval.

Voor het opnieuw dealen in harddrugs moet hij nu een paar duizend euro betalen. “Dit is de eerste keer dat we de bestuursrechtelijke last onder dwangsom moeten verzilveren”, zegt Jeroen Nobel. “Helaas, zou ik eraan toe willen voegen, want het liefste zien we dat het bij de waarschuwing blijft. Maar wie niet horen wil, zal moeten voelen. Het uitroeien van drugscriminaliteit is voor ons een prioriteit, ook omdat het soms gepaard gaat met buitensporig geweld.”

Het opleggen van een last onder dwangsom is een relatief nieuw middel om drugscriminaliteit in de kiem te smoren, door herhaling van fout gedrag te voorkomen. Den Helder past deze bestuursmaatregel toe sinds mei van dit jaar. De burgemeester wil met de maatregel jongeren afschrikken die voor het snelle geld willen gaan. Aanvullend is het mogelijk dat er strafrechtelijke vervolging door het OM plaatsvindt.

Maatschappelijk leed
Drugshandel veroorzaakt groot maatschappelijk leed en trekt andere criminele activiteiten aan. Dat geeft onrust en overlast voor omwonenden en tast hun veiligheidsgevoel aan. Eerder kon de gemeente op grond van de APV alleen een proces-verbaal opmaken. Uit de praktijk bleek dat dit voor de ‘doorgewinterde’ drugsdealer geen prikkel was om het gedrag te veranderen. De dreiging van een flinke duit geld zou meer moeten stimuleren om de wet na te leven. Daarmee zet de gemeente niet in op straffen, maar op het herstellen van de orde.

In de strijd tegen drugscriminaliteit verzoekt de gemeente iedereen die informatie heeft over drugs en wapens dit anoniem melden bij Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

12 REACTIES

 1. Maatschappelijk leed
  Drugshandel veroorzaakt groot maatschappelijk leed en trekt andere criminele activiteiten aan. Dat geeft onrust en overlast voor omwonenden en tast hun veiligheidsgevoel aan.

  één individu een dwangsom opleggen maar dan wel 3 coffeeshops faciliteren in de Koningstraat, is dat niet een beetje meten met 2 maten van de burgemeester?

  • Over maatschappelijk leed gesproken: wat te denken van al die slijterijen en kroegen die het liefst zoveel mogelijk alcohol aan de man brengen…?

   • officieel, mag een kroeg ook niet ongelimiteerd alcohol verstrekken. De cafe eigenaar , is verantwoordelijk voor het welzijn van zijn gasten en hun gedrag.

  • De coffeeshops , vallen onder het gedoogbeleid. De troep waar dit figuur in dealde viel niet onder dat beleid. Hoewel men ,wat de coffeeshop onder het gedoogbeleid verkopen, niet zelf aan huis of op straat mag verkopen, dan wel in het openbaar gebruiken.

   • drugs is drugs, die rommel van de coffeeshops is net zo slecht voor de gezondheid, we hebben nog nooit zo veel verwarde personen op straat gehad, verder dat gedogen en zo maakt het zeer onduidelijk, maar ja dat is met alles in deze gemeente parkeerbeleid, fietsbeleid, coronabeleid, niemand snapt er ook maar iets van hier, onduidelijke klerezooi, gewoon naar zwart of wit en dat hele grijze gebied afschaffen . . .

    • Verbieden , daarmee werk je de straathandel in de hand. Je ziet het nu al , onder de 18 jaar , mag je niet in de coffee schop komen laat staan kopen. In dat gat , springen de straatdealers. Ze staan hier in de stegen rondom de coffeeshops te dealen aan schoolkinderen en jongeren onder de 18. Scootertjes rijden weer hun rondje om de schooljongeren en cafe gangers te voorzien van hun geest verruimende middellen. dat hebben ze met het gedoogbeleid zelf in de hand gewerkt. Het handhaven , wat bij de invoering van het gedoogbeleid is toegezegd , is een wassenneus gebleken. De handhaving heeft daar gewoon geen personeel voor.

     • gewoon keihard handhaven, dan is het zo gebeurt, dat handhaving geen personeel voor heeft vind ik zelf een slap excuus, het is de leiding die de boel niet onder controle heeft, niets meer niets minder, allemaal incompetente leiders in deze stad

    • @peter “we hebben nog nooit zo veel verwarde personen op straat gehad”

     Juiste waarneming ,gekoppeld aan een verkeerde veronderstelling.

     Ik vermoed dat je de oorzaak sneller zal vinden in het systematisch afbreken van de solidariteit. Van de sociale Cohesie. Van alle bezuinigingen in de GZZ.
     Van de verdeel en heers strategieën in elke laag van de bevolking. Van het systematisch uitknijpen van de modale burger, die steeds vaker de armoedegrens aan tikt.

     Daarnaast voedt de staat ons heden dagelijks op een portie angst, waar zelfs
     Putin en Xi jinping nog een voorbeeld aan zullen nemen.

     Ik vermoed dat je hier meer oorzaken in zult aan treffen over het aantal verwarde medemensen, dan van het inhaleren van een Joint.

 2. Neem maar een voorbeeld aan president Duarte ,probleem na de invoer van het nieuwe beleid een stuk minder.Hoe simpel is het.Gebruikers en dealers maken zelf de keus voor wat ze doen.Dus ze weten ook wat ze kan overkomen.

 3. Ik kan mij nauwelijks voorstellen dat deze dwangsom stand houd bij de rechter…..
  Bij mijn weten is het in Nederland toto dusver nog geen enkele keer gelukt een op dit soort gronden opgelegde dwangsom te innen!

Comments are closed.