Rogue

0

Actiefilms met mannen in de hoofdrol zijn we wel gewend. Steeds vaker zien we nu ook vrouwelijke helden opstaan. Regisseuse en schrijfster MJ. Bassett maakte samen met dochter Isabel het verhaal Rogue, waarin een vrouw de leiding heeft over een groep tot de tanden toe gewapende mannen.

De film is ook een statement tegen het fokken van leeuwen die gebruikt worden voor de handel in beenderen, huiden en het jagen door de rijken der aarde. Bij de start van de film krijgen we al gelijk een kijkje in wrede wereld van de leeuwenfokkerij op een locatie ergens in Afrika. Toch loopt het niet helemaal volgens de planning van de fokkers.

In een volgende scène maken we kennis met Samantha O’Hara (Fox) die als commandant van een groep soldaten de opdracht heeft om een aantal gijzelaars te bevrijden uit een kampement van Zalaam (Deacon) en zijn mannen. Met veel geweld starten zij aan de opdracht om in ieder geval de dochter van de gouverneur te bevrijden. Het einde van de goed georganiseerde missie loopt echter niet volgens plan. Samantha moet met haar mannen alles op alles zetten om uit handen te blijven van Zalaam. Er volgt een zenuwslopende achtervolging door de natuur van het Afrikaanse landschap met zijn verassingen.

Commandant
Megan Fox (Transformers, Teenage Mutant Ninja Turle) is de gerespecteerde commandant die de touwtjes goed in handen heeft. Iedereen kijkt naar haar om te horen hoe de problemen opgelost moeten worden. De stoere mannen uit haar groep zijn onder andere Philip Winchester (Solomon Kane) als de altijd lachende Joey, Greg Kriek (Insideman) als Mike, Brandon Auret (Elysium, Insideman) als Elijah, Kennet Fox (Tombraider) als de Chinese Bo Yinn en Sisandra Henna als de oorspronkelijke Afrikaan Pata. De laatste heeft hele slechte jeugdherinneringen en heeft zo zijn eigen redenen om bij de groep te horen. Jessica Sutton (Escape Room, Insideman) kruipt in de huid van de gouverneursdochter Asillia. Het bange meisje met school uniform dat gered moet worden. Het andere meisje en vriendin van Asillia is Tessa dat gespeeld wordt door Isabel Bassett (Solomon Kane).

De dochter van de regisseuse maakte met deze film ook haar debuut als scenarioschrijfster. De tegenpartij staat onder leiding van Zalaam gespeeld door Rapper, Adam Deacon. Gedreven door zijn politieke redenen wil hij kosten wat het kost de gouverneursdochter terug. Regisseuse Bassett is ooit begonnen met het assisteren en later zelf maken van natuur documentaires. Daar komt dan ook haar fascinatie voor de dierenwereld vandaan. Later is ze meer in de cult-horrorfilms terechtgekomen. Een aantal spelers uit deze Rogue heeft al eerder moet haar mogen werken in de films Insideman en Solomon Kane.

Voorspelbaar
Het verhaal staat bol van de acties, maar is redelijk voorspelbaar. Het acteerwerk verdient geen hoofdprijs, maar is af en toe best grappig. De scenes waarin een leeuwin de hoofdrol speelt komen gekunsteld over en dat maakt het erg ongeloofwaardig. Toch is het goed om de film te bekijken, omdat er een duidelijke boodschap in zit die de harde werkelijkheid van de leeuwenfokkerijen aan de kaak stelt.

Regie: MJ. Bassett
Met: Megan Fox, Philip Winchester, Greg Kriek, Brandon Auret, Jessica Sutton, Kenneth Fok, Isabel Bassett, Adam Deacon, Sisanda Henna, Tamar Burjaq, Call Taylor
Kijkwijzer: 16 jaar