The New Mutants

0

De verhalen van superhelden uit de Marvelreeks zijn al in een groot aantal films tot leven gebracht. Hoog tijd voor een nieuwe generatie in de X-Man reeks. In de nieuwe film, The New Mutants, laat schrijver en regisseur Josh Boone de toeschouwer kennismaken met een aantal jongeren met ongekend krachtige capaciteiten.

Een Cheyenne indianenreservaat wordt getroffen door een tornado. We zien hoe een vader (Beach) zijn dochter Danielle Moonstar (Hunt) in veiligheid brengt. Behalve de tornado is er ook een andere kracht aanwezig die de totale vernietiging van het reservaat veroorzaakt. Dani raakt bewusteloos en wordt als enige overlevende, vastgeketend aan een bed, wakker. De sinistere ruimte waarin ze ontwaakt maakt onderdeel uit van een geheim hospitaal waar dokter Reyes (Braga) de scepter zwaait. Ze legt uit dat Dani een mutant is die bij haar moet leren omgaan met de bijzondere krachten die ze bezit. Welke dat precies zijn moet ook nog blijken.

Behalve Dani zijn er nog vier jongeren die door Reyes voor hun eigen veiligheid worden vastgehouden. Ze hebben allemaal wel een jeugdtrauma en beschikken over bijzondere capaciteiten. Rahne Sinclair (Williams) kan veranderen in een wolf. Illyana Rasputin (Taylor-Joy) kan teleporteren en is een tovenares. Zij heeft steevast een handpop in de vorm van de vliegende draak, Lockheed, mee. Sam Guthrie (Heaton) kan veranderen in een snelle kanonskogel. Roberto da Costa (Zaga) kan vuur en zonne-energie manipuleren.

Team X-Man
Dokter Reyes beschikt zelf over krachten waarmee ze haar patiënten gevangen weet te houden. Haar doel is om de jonge mutanten te leren omgaan met de bijzondere capaciteiten en ze zo klaar te stomen voor het team van de X-Man uit de Essex Corporation. Als blijkt waartoe Dani in staat is ontstaat een situatie waarbij de mutants alles op alles moeten zetten om af te rekenen met het verleden en te ontsnappen uit het hospitaal.

Bij een Marvelfilm wordt niet gelijk aan horror gedacht. Toch wordt de film als horror/thriller op de markt gebracht. De cast bestaat dan ook uit een aantal sterren die in de horror- en thrillerbusiness de nodige ervaring hebben opgedaan. Maisie Williams is met haar bijzondere ogen bekend als Arya Stark uit The Game of Thrones. Zij speelt de jonge Rahne Sinclair en is daarin overtuigend een aardige vriendin voor Dani.

De ogen
Ook Anya Taylor-Joy wordt voor horrors en thrillers regelmatig gevraagd. In films als The Witch, Morgan en Split heeft ze al laten zien wat voor eng mens ze kan zijn. Ook bij haar zijn de ogen het handelsmerk waarmee ze de rol van Illyana Rasputin net dat bijzondere mee geeft. De ondersteunende rollen zijn weggelegd voor Charlie Heaton (Shut in) en Henry Zaga (The Stand) als Cannonball en Sunspot. De Braziliaanse actrice Alice Braga heeft al grote titels op haar cv staan. (I Am Legend, Elysium, Predators) Als dokter Reyes komt ze streng, maar rechtvaardig over. Aan de ene kant weet ze het vertrouwen te winnen, maar als het nodig is kan ze ook keihard zijn.

Het verhaal steunt op de jeugdtrauma’s van de mutants en de krachten die ze bezitten. De verschillende karakters hebben elk eigen problemen en botsen regelmatig met elkaar en dokter Reyes. Het horrorkarakter van de film is niet sterk aanwezig, of het moet in de decors zitten. Het Medfield State Hospital bij Boston dat gebruikt werd heeft niet bepaald een gezellige uitstraling. Natuurlijk worden de onwaarschijnlijke krachten weer mooi in beeld gebracht. De film laat ruimte voor een eventueel vervolg, maar daar zijn nog geen concrete plannen voor. De liefhebbers van de X-man serie kunnen nu in ieder geval weer genieten van dit nieuwe Marvelproduct.

Regie: Josh Boon
Met: Blu Hunt, Maisie Williams, Anya Taylor-Joy, Charlie Heaton, Alice Braga, Henry Zaga, Adam Beach
Kijkwijzer: 16 jaar