Den Helder gaat overlastgevende asielzoekers aanpakken

17

Den Helder – Tien gemeenten gaan de komende maanden extra aan de slag om overlastgevende asielzoekers aan te pakken. Er komen onder meer projecten met boa’s, toezichthouders, coaches en cameratoezicht. De gemeenten bekostigen de extra inzet met behulp van een financiële regeling die staatssecretaris Broekers-Knol beschikbaar heeft gesteld.

Deelnemende gemeenten zijn onder andere Boxmeer, Grave, Nijmegen, Venray, Cranendonck, Oisterwijk, Emmen, Westerwolde en Den Helder. Deze gemeenten kampten afgelopen tijd regelmatig met overlast en hebben nu samen met het Rijk de handen ineengeslagen. Ze kregen goedkeuring voor hun projecten.

De gemeente Oisterwijk gaat cameratoezicht houden rond het asielzoekerscentrum. Daarmee willen zij het veiligheidsgevoel van omwonenden vergroten en overlastgevers (sneller) in beeld krijgen en beboeten. Emmen kiest onder meer voor de inzet van toezichthouders op het station, waar overlast wordt ervaren van asielzoekers die van of naar het aanmeldcentrum in Ter Apel reizen. Den Helder wil samen met lokale ondernemers de mogelijkheden verkennen om overlastgevers alternatieve taakstraffen op te leggen. In Westerwolde wordt de pendelbus van het station naar het asielzoekerscentrum verlengd tot het einde van dit jaar. In Grave, Boxmeer en Nijmegen komen boa’s die fietsendiefstal, zwartrijden en agressie in het openbaar vervoer moeten tegengaan.

Lokale inzet hard nodig
De overgrote meerderheid van de asielzoekers in Nederland veroorzaakt geen problemen. Een relatief kleine groep zorgt echter wel voor overlast, zoals winkeldiefstal, vernieling en bedreiging. Dat ondermijnt het draagvlak voor de opvang van mensen die onze bescherming nodig hebben. “Overlast kun je niet alleen aanpakken met wetten en regels vanuit Den Haag. Het vergt samenwerking tussen heel veel partijen, juist ook lokaal, én de inzet van de juiste maatregelen. De subsidie geeft gemeenten de vrijheid om zelf te bepalen welke aanpak het beste bij hun problematiek past”, stelt de staatssecretaris. Eveneens kan er worden geleerd van wat niet werkt.

De financiële regeling is onderdeel van een reeks landelijk genomen maatregelen om overlast tegen te gaan. Een overlastgever direct uitzetten tijdens de asielprocedure kan niet, onder meer vanwege internationale regelgeving. Daarom is er gekozen voor een aanpak waarbij de overlastgevers dicht op de huid worden gezeten. Zo zijn er inmiddels vier ketenmariniers aangesteld die gemeenten, de politie, het OM, het COA en andere betrokkenen helpen met de aanpak van overlast. Ook is er een Top X-lijst, waarop de zwaarste overlastgevers staan, zodat die kunnen worden aangepakt. Het COA kan sinds kort een time-out opleggen als iemand overlast veroorzaakt, waardoor iemand tijdelijk enkel nog sobere opvang krijgt. Daarnaast is de Handhaving- en Toezichtslocatie geopend in Hoogeveen, waar zware overlastgevers naar kunnen worden overgeplaatst.

In totaal was 1 miljoen euro beschikbaar voor de regeling. De tien gemeenten zijn samen goed voor de helft van dat bedrag. Op de rest is door gemeenten geen aanspraak gemaakt.

17 REACTIES

 1. Wat een slap beleid weer, kost de gemeente handen vol geld .. inderdaad terug sturen dat tuig , je ontvangt ze en geef ze onderdak en het enige wat je terug krijgt is overlast ..

  • Inderdaad, een bodemloze put. Aanpakken noemen ze dit… En de gewone werkende Nederlander maar belasting betalen. Opsluiten die gasten en vervolgens uitzetten, dat werkt beter en is veel goedkoper.

  • Het is omdat er een financiele vergoeding aan vast zit van Broekers Knol , anders had dit gemeente bestuur geen poot uitgestoken. De subsidie opstrijk pot wordt weer gevuld, want daar drijft deze gemeente op .

 2. “Den Helder wil samen met lokale ondernemers de mogelijkheden verkennen om overlastgevers alternatieve taakstraffen op te leggen”. Kortom, er gaat niks veranderen. Retour afzender met die lastpakken.

 3. Alternatieve taakstraffen opleggen, wie houdt toezicht op de uitvoering van die taken? en wat als ze niet komen of niets doen,of kunnen doen? Erg zwak, gaat niet werken. Gewoon retour naar land van oorsprong.

 4. Er is maar een oplossing, stoppen met de zogenaamde politiek correctheid, oppakken, asielaanvraag stopzetten, uitzettingsprocedure opstarten en vastzetten tot ze het land verlaten. Wil het land van herkomst niet mee werken met het terug nemen, jammer blijven ze maar op het vliegveld in dat land wonen.

 5. Nee willen geen kolonie van Europes land zyn we willen onafhankelijk zyn ….kijk eens wat een puin hoop is geworden oorlog corruptie…en nu komen ze allemaal hier heen
  Zo slecht waren we dus niet …dat je nu weer na die vervelende blanken in europa komt lopen..

 6. Gezellig met de fijne vluchtelingen,fijne cultuur.
  Alle vluchtelingen welkom in Nederland!

  Gratis geld gratis huis gratis voorzieningen.
  Ook als ze naar me hond vuil en smerig kijken.
  Toch altijd heel fijn met de vluchteling.

  Ik zeg “we gaan ze halen” zodat ze allemaal veilig hier zijn!

 7. Stom links geneuzel weer… dit land gaat door het riool met dat eeuwige knuffelen.
  Als ik last heb van zo’n stuk…… bel ik geen padvinder of boa… ik los dat zelf wel op.
  Dat soort heeft onderhand nog meer rechten en bescherming dan eigen inwoners.
  In heel het land dat soort oppakken en met mach10 eruit zetten.
  Tijd dat we dat linkse gejammer en gepamper, samen met die figuren het land uit werken.

 8. Met uw reactie in uw zin met …ik los het zelf wel op… geeft u in uw volgende zin het antwoord al aan voor het ontstaan… meer rechten en bescherming dan eigen inwoners …. van het probleem. Als voorbeeld hoeven we maar te kijken naar onze hoofdstad waar degene die garant moet staan voor de uitvoering en handhaving van onze wetten met een grijns van oor tot oor van kijk mij nu eens, samen met onze mede Nederlanders burgerlijk ongehoorzaam te wezen.

 9. Werkt niet. Oppakken in veel tot dag van uitzetting. Maar dat zal weer niet mogen van de politiek.
  Tijd van pappen en nathouden is voorbij.

Comments are closed.