Den Helder Suns begint competitie met winst

0

Den Helder – Den Helder Suns is het seizoen begonnen met een daverende verrassing door van Zorg en Zekerheid Leiden te winnen. Halverwege het tweede kwart stond het 52-30 voor de Helderse formatie. Zorg en Zekerheid Leiden kwam sterk terug en nam drie minuten voor tijd een 89-98 voorsprong. Dat bleek niet genoeg. Waar de Leidse formatie vijf vrije worpen liet liggen, daar velde Nino Gorissen, met zijn enige score, het vonnis: 104-102.

Deze competitiestart zonder publiek had meer verdiend. De Den Helder Suns kenden een bliksemstart in de eerste tien minuten. Zorg en Zekerheid Leiden mocht de eerste score noteren, maar daarna waren het de Suns die via 10-03 en met een van de zes driepunters van Stan van den Elzen naar 18-6, 26-13 en een 36-18 stand aan het einde van het eerste kwart wegliepen.

Orde op zaken
In de tweede minuten stoomden de Suns door, toen Mickey Kolhorn het verschil op maar liefst twintig punten zette (41-21). Van den Elzen en andermaal Kolhorn zorgden voor het grootste verschil in deze wedstrijd (47-22). Tijd voor Leiden-coach Geert Hammink om orde op zaken te stellen in een time-out. Dit leek te lukken, want Leiden kroop dichterbij (55-37). Via Worthy de Jong kwam Zorg en Zekerheid Leiden op 55-42. De bezoekers wisten zich vlak voor rust binnen de tien puntengrens te nestelen.

Na rust was het De Jong die als eerste de bal door het netje liet glijden. Via een steal kwam Leiden op 55-51. Tom Koopman stelde de executie nog even uit met een driepunter, maar bij 60-60 kwamen de bezoekers toch echt langszij. De leiding werd door de Suns uit handen gegeven bij 62-64, toen Michael Finke namens de tegenpartij scoorde. Via De Jong werd het 70-75, maar het was Kolhorn die met een schot in de buzzer de stand gelijktrok aan het einde van het derde kwart: 75-75.

Afstand
In het vierde allesbeslissende kwart nam Leiden negen punten afstand; 77-86. Tijd voor coach Peter van Noord voor een time-out. Het lukte de coach zijn team te motiveren, want de Suns bleven in de wedstrijd door scores van Amerikaan Bolden Brace en topscorer Van den Elzen: 89-94. De spanning in de wedstrijd liep op en het onderlinge verschil bleef, in het voordeel van Leiden, rond de vier punten schommelen. Toen de bezoekers boven de honderd uitkwamen, zorgde Van den Elzen eigenhandig met vijf punten op rij voor aansluiting: 99-101.

Met nog 47 seconden op de klok hadden inmiddels Brace en Koopman met vijf fouten het veld verlaten. Met nog 15 seconden mocht Desure Buie aanleggen voor twee vrije worpen. Dat hij onder druk stond bleek wel uit het feit dat hij ze allebei miste en hiermee de wedstrijd niet besliste. Emmanuel Nzekwesi pakte wel de rebound, maar ook hij miste beide vrije worpen.

Gorissen
Ondertussen was Gorissen van de bank gekomen. Na een slim uitgespeelde aanval van de Suns was het uitgerekend Gorissen die zijn enige score van de avond maakte. Deze driepunter bleek de winnende van de avond te zijn. Wat restte waren 3,4 seconden voor Leiden om de wedstrijd alsnog naar zich toe te trekken met een driepunter. Helaas voor de bezoekers stuiterde de bal van de ring en trokken de Suns een verdiende eerste competitiewedstrijd naar zich toe: 104-102 Wat deze wedstrijd ook verdiende: publiek.

Tom Koopman na afloop: “Dit is een echte teamwin. We helpen elkaar en doen het met zijn allen. Het is veel meer uptempo dan in mijn eerste periode bij de Suns: jongste gasten die veel voor elkaar over hebben. Voelt goed, net als deze overwinning.” Peter van Noord: ”Ja, deze komt wel even lekker binnen zeg”.

Foto’s: DHfoto.