Derde deel Stadspark klaar, maar geen feestelijke opening

9

Den Helder – Het derde deel van het Stadspark in Den Helder is klaar. Eigenlijk zou wethouder Michiel Wouters donderdag 1 oktober het park openen, met ondersteuning van de U14 speelsters van Dames Basketbalvereniging Den Helder. Door de aangescherpte maatregelen rondom covid-19, gaat de opening helaas niet door.

Ontwikkelingsmaatschappij Zeestad gaf in 2009 de opdracht om het eerste deel van het Stadspark aan te leggen. De eerste bomen werden geplant bij het Polderplein. Daarmee was het een van de eerste acties in het opknappen van het stadshart. Later volgde het stuk aan het Julianaplein. Na de sloop van gebouw Koploper in 2019 door de firma Oosterbeek, is in maart van dit jaar KZ Aanneming & Groenvoorziening B.V. begonnen met de aanleg van het derde van het park, aan de Prins Hendriklaan.

Groene omlijsting van stadshart
Wethouder stadsvernieuwing Michiel Wouters stelt dat dit college zich heeft voorgenomen om de ingezette stadsvernieuwing af te ronden: “Daar is het voltooien van het Stadspark onderdeel van. Er is een groene omlijsting gerealiseerd rond het stadshart en er is nu een belangrijke verbinding ontstaan tussen het stadscentrum en de zee. We hebben gezien dat het deel aan het Julianaplein al in een grote behoefte heeft voorzien en zijn ervan overtuigd dat dit deel ook weer voor veel plezier bij bewoners gaat zorgen.”

Ferdinand Vreugdenhil, directeur van Zeestad, ziet het Stadspark als de achtertuin van de achterliggende wijken: “Met de ontwikkeling van het park zijn er meer bomen en groen bijgekomen en wordt gelegenheid gegeven om onder andere te wandelen, te spelen, te skaten, te chillen, te basketballen. Daarmee is de hele leefbaarheid van de binnenstad omhoog gegaan en de kwaliteit van het wonen toegenomen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het Julianaplein: vroeger was dat echt een bikkelhard plein, een grote steenvlakte. Het gaf je geen welkom gevoel als je het station uitliep. Nu is dat echt veranderd: het is zachter en warmer geworden.”

Volgens Ferdinand Vreugdenhil is de verbinding tussen centrum en zee een ‘structuur van grote betekenis’. “De verbinding zorg ervoor dat de route richting de dijk logischer en aangenamer is geworden. Je weet meteen waar je naartoe moet. Wat mij betreft gaat het om een duurzame verbetering van de stad, die zo krachtig is, dat hij waarschijnlijk over twee- of driehonderd jaar nog zichtbaar is.”

In het nieuwe Stadspark zijn in totaal 54 iepen geplant. Daarnaast wordt in het najaar ook nog sierbeplanting aangebracht. Om het park te omheinen is 365 meter hekwerk met haagbeplanting geplaatst; hiervan is 90 meter hergebruikt. Het aangelegde pad door het park is 210 meter lang en 4,80 meter breed.

9 REACTIES

 1. 650 iepen omgezaagd door de hele stad door, 54 iepen terug geplant in het park, staat toch niet echt in verhouding, ben benieuwd wat dit park tot nu toe gekost heeft, gebouw de koploper was al 1,2 miljoen verkoopprijs exclusief slopen, wel weer héél makkelijk uitgegeven dat gemeenschapsgeld

 2. Iepen? Oh natuurlijk er is een vaccin tegen de iepziekte ontwikkeld.
  Ieder geval 300 jaar om te testen. Wat een grootspraak!

 3. Dit mag je geen park noemen….een grasveld met enkele bomen die over een jaar of 20 weer gekapt gaan worden …..
  Moet toegeven het is wel mooi geworden.
  Nu nog de Mac e.d. slopen en het “park” doortrekken

 4. Handig als je gaat doortrekken! Zonder wind barrières waai je uiteindelijk ook het Julianaplein af! Wees blij dat de Mac.Donalds en de Nieuwedieper Viswinkel, nog steeds voor luwte bij de bedriegertjes en het plein zorgen! Als die weg zijn waai je weg, ook voor stadsplanners waait er wind in DH. Al zou je aan het ontwerp niet zeggen dat ze dat door hebben!

 5. Jullie mogen in de handen klappen dat er (nog) geen tunnel is gegraven naar Texel. Allemaal klagen maar daadwerkelijk iets doen ho maar.

  • Beste SK, je moest eens weten wat ik en anderen naast mij allemaal geprobeert heb maar helaas in deze gemeente met de meest waardeloze ambtenaren van het Noorderlijk halfrond wordt je hier alleen maar tegengewerkt en of totaal genegeerd

   • Beste RB, ik deel je standpunt over dat labiele zooitje wat zichzelf een gemeentebestuur probeert te noemen. Maar waarom altijd maar een strijd aan gaan met dat gemeentebestuur? Er bestaat ook nog zoiets als je koffers pakken, je middelvinger opsteken en vertrekken uit een stad die langzaam ten gronde wordt gericht. Zelf 15 jaar geleden gedaan en was de beste beslissing tot dusver, hier in Alkmaar zijn ze wel meedenkend en dat zie je terug in de hele stad. Samen bereik je meer!

 6. Michiel Wouters? (koude rillingen brrrr) meneer ‘eigenbelang’ is zijn roepnaam en ‘zakkenvuller’ is de achternaam. Een vreselijk persoon die leeft in een tunnelvisie en zijn eigen wereldje.

Comments are closed.