Dunselman bakt beste speculaas van Noord-Holland

1

Den Helder – Tijdens de afgelopen week gehouden landelijke speculaaswedstrijd, georganiseerd door Beko Nederland, is Bakkerij Dunselman uit Den Helder in de prijzen gevallen. Voor de roomboterspeculaas met amandelen wonnen de bakkers van Dunselman de tweede prijs van Nederland en werden zij uitgeroepen tot de beste speculaas bakker van Noord-Holland.

Uit ruim 350 inzendingen werden de speculaasjes van Dunselman door een consumenten jury en een vakjury als uitmuntend in kwaliteit beoordeeld. De roomboter amandelspeculaasjes behaalden als gemiddeld eindcijfer een 8,23 en de gevulde amandelspeculaas een score van 7,58. Dolgelukkig namen de winnende vakmannen van Dunselman, Wilco Geerligs en Jurjen van der Meer, de beker en oorkonde in ontvangst van de jury.

De receptuur van de speculaas is nog echt de originele uit 1860, toen de bakkerij door de familie Dunselman werd gestart aan de Bassingracht in Den Helder. Het winnen van deze prijs is daarom een prachtige bekroning op het 160-jarig bestaan van het bedrijf in november dit jaar! De winnende speculaasartikelen zijn de komende weken volop verkrijgbaar in de winkels van Bakkerij Dunselman in Den Helder en Julianadorp, bij Albert Heijn Boonstra en Albert Heijn Marsdiepstraat, alle SPAR winkels en PLUS op Texel, SPAR Medemblik, SPAR Abbekerk en SPAR ’T Zand.

1 REACTIE

  1. Winnen met een origineel recept van 160 jaar oud, geweldig om zoiets te lezen! Wat is er nou Hollandser dan speculaaskruiden en dan ook nog winnen in Noord Holland, een drukke provincie met nogal wat bakkerijen.
    Die mix van kruiden hè, daar zit het hem in, en dan nog vooral in de nootmuskaat en de kardemom verhouding, wanneer die klopt glij je van de herfst heerlijk de winter in want ondanks dat de winkeliers dat wel anders zouden willen zien; speculaas smaakt gewoon niet in de zomer. Ik kocht dit jaar voor een keertje een zak pepernoten in augustus, gewoon om een keer net zo gek te doen als de winkelier zelf. De zak is nu nog voor meer dan een derde gevuld, ik vergeet hem gewoon, iets dat in de winter echt niet gebeurt… Er zijn natuurlijk mensen voor wie het gewicht er niet toe doet en die gewoon naar binnen gooien waar je niet te ver voor hoeft te lopen, weer vanwege datzelfde gewicht natuurlijk maar of die pepernoten eten in de zomer? Pepernoten en speculaas mag je natuurlijk niet vergelijken maar voor een Spanjaard smaken die weer volstrekt identiek. En, oh ja, de Sint komt helemaal niet uit Spanje want daar kennen ze dus helemaal geen pepernoten. Ik neem ze zelf vaak mee naar Spanje namelijk en iedereen die ze daar eet begrijpt absoluut niet dat ze niet ook daar te koop zijn, ze vinden ze daar geweldig lekker. Een kwestie van marketing denk ik, die vuile wereld handelswereld van het ´massa denken´, en ´massaal gewicht´ natuurlijk. Nee, dan maar beter zo nu en dan een zakje meenemen en mensen verrassen, waar ook ter wereld, valt altijd goed. Of heb ik nu iemand op een idee gebracht? Volgende keer wil ik weten wie de beste poffertjes van Noord Holland bakt, wel graag pas in december, of dan tenminste na Sint Maarten, dat lijkt me een goed compromis.

Comments are closed.