Harmen Krul op CDA-lijst Tweede Kamer

33

Den Helder – De Helderse fractievoorzitter Harmen Krul gaat mogelijk de Tweede Kamer in. Dinsdagmiddag werd bekend dat de Nieuwedieper op plaats 20 van de landelijke kandidatenlijst van het CDA staat. Dat is volgens velen een verkiesbare plek. In de huidige Tweede Kamer heeft het CDA 19 zetels.

Krul werd voor de zomer al gevraagd te solliciteren. “In februari werden al de eerste stappen gezet. Wat volgde was een intensieve periode met veel sollicitaties rondes, van gesprekken met Hugo de Jonge en Pieter Omtzigt tot rollenspellen en debattoernooien.”

Krul wordt ingezet als ‘de jongerenkandidaat’ en is de jongste kandidaat (26) in de toplijst. Met 26 jaar is de Helderse Krul in de race om het op een na jongste Kamerlid ooit te worden voor het CDA. “De jeugd heeft de toekomst en moet de verantwoordelijkheid nemen om die toekomst zelf vorm te geven. Voor al die jongeren wil ik een stem zijn. De tijd dat de jeugd eerst vanaf het reservebankje meekijkt is voorbij. Ik ben trots op het CDA dat we de jeugd de kans durven te geven. In de Helderse politiek hebben we laten zien dat het niet gaat om je leeftijd, maar wat je brengt.”

Defensie
De link met Defensie wordt bij de fractievoorzitter c.q. marineofficier snel gelegd. “Militairen staan dag en nacht klaar, onder welke omstandigheden dan ook, om op te komen voor anderen. Er te staan als het moeilijk wordt. Dat moeten we koesteren. De ervaringen als militair neem ik mee in het spannende traject wat nu op ons wacht.”

Eerder dit jaar werd al bekend dat ook wethouder Jelle Beemsterboer (Schagen) graag voor het CDA de Tweede Kamer in wil. Hij staat op de concept-kandidatenlijst op plek 29. Uiteindelijk bepalen de leden van het CDA nog de precieze volgorde van de lijst.

33 REACTIES

 1. Ik snap hier werkelijk niets van. De jongen heeft een militaire opleiding genoten aan het KIM maar gaat nu de politiek in. Zou hij niet van huis kunnen ivm heimwee of wil/durft hij niet op missie? Ik vind het vreemd in ieder geval.

  • Een inbreuk op de grondrechten van de heer Krul. “IEDERE Nederlander heeft gelijkelijk recht de leden van algemeen vertegenwoordigende organen te verkiezen alsmede tot lid van deze organen te worden verkozen” (artikel 4 Grondwet).

   Een marine officier zonder de minste aanleiding daartoe van lafheid beschuldigen, vind ik bovendien een grove belediging. Over lafheid gesproken……laat maar.

   • Waar staat dat ik Harmen Krul van lafheid beschuldig? Ik vraag me alleen iets af. Het lijkt mij dat als je van het KIM komt, dat je graag wil varen. Tenminste dat was ooit de slogan: Join the navy, see the world. Verder lees ik regelmatig dat defensie zit te springen om mensen. Dus vind ik ’t vreemd dat een subalterne officier de politiek in gaat. Erg vreemd trouwens dat u als een bok op de haverkist springt. Geeft te denken.

    • Ik citeer uw reactie: “Durft hij niet op missie?” Bent u nu al zo laf om uw eigen anonieme teksten te verloochenen?

     • Er staat letterlijk: “Zou hij niet van huis kunnen ivm heimwee of wil/durft hij niet op missie?” Dit is een vraag, geen beschuldiging. U beschuldigt mij nu van lafheid. Nu ben ik verre van laf, daarom ga ik er verder niet op in. Verder houd ik het hierbij, dit wordt een eindeloze discussie die niets met het artikel te maken heeft. Prettige avond meneer Berts.

     • Volgens staande jurisprudentie van de Hoge Raad werkt de laffe truc om smaad in een vragende vorm te gieten niet.

      “De klacht komt er in de kern op neer, dat de verdachte zich slechts in algemene termen heeft uitgelaten over de in de bewezenverklaring genoemde personen en dat er sprake is van “associatief woordgebruik” en het in de vragende vorm formuleren van zinnen. Ik deel dit standpunt niet. Het hof heeft de kennelijke strekking van de uitlatingen in zijn afweging betrokken, zonder zich blind te staren op leestekens, waarmee immers ook een retorisch effect kan worden nagestreefd”. AG HR 19-02-2019, 17/03151

 2. Krul komt op de lijst omdat hij voor bepaalde belangen bruikbaar is. Niet omdat hij een goede volksvertegenwoordiger zou zijn. Niet omdat hij ergens voor zou staan. Alleen omdat zij dir hem manipuleren hem kunnen verkooen.

 3. Wat fijn dat er een Helderse kandidaat naar Den Haag gaat, iemand die de belangen van de periferie kan behartigen! Al die zuurpruim reacties op DH actueel zijn maar een klein (luid) negatief groepje. We kunnen best trots zijn dat we als stad politiek talent voortbrengen!

  • Dat een landelijk politicus uit een bepaalde regio komt wil niet zeggen dat hij daar als vertegenwoordiger van die regio zit en geacht wordt speciaal voor de belangen van die regio op te komen.
   Dat is in sommige andere landen wel zo, maar in Nederland wordt een landelijk politicus geacht daar voor álle Nederlanders te zitten.

   • Ik zie geen tegenstelling tussen de belangen van Den Helder en de belangen van Nederland. Werkelijk niets is er over van de marine. En de nieuwbouw die er dringend moet komen om de paar varende militaire monumenten die we nog hebben te vervangen, wordt keer op keer uitgesteld. Uitstekend dus als marine-officieren de Tweede Kamer in willen. Goed voor Den Helder EN voor Nederland!

    • Belangen van regio´s kunnen strijdig zijn, duidelijk voorbeeld: het wel of niet verplaatsen marinierskazerne. Doorn versus Zeeland.
     Zou zich iets dergelijks voordoen waarbij gekozen moest worden tussen Den Helder en een andere regio, dan denkt Kopvanjutter dat het vooral de taak van een kamerlid uit Den Helder is om de belangen van Den Helder te verdedigen.
     Hardnekkig misverstand: dat is in Nederland niet zo.
     De heer Krul zou zijn kamerlidmaatschap trouwens ook niet te danken hebben aan vooral kiezers uit Den Helder.
     In sommige andere landen zijn leden van het parlement wél vertegenwoordiger van een bepaalde regio, maar daar gaan ook de verkiezingen anders, heel ander systeem.

     • Ik lees nu toevallig dat er in het CDA stemmen opgaan die het systeem willen veranderen, zodanig dat parlementariërs wél een zekere regio vertegenwoordigen en speciaal voor de belangen van die regio moeten opkomen.
      Dat zou betekenen dat het systeem grondig veranderd zou worden. Voordat dat erdoor is zijn we wel een paar jaar verder, denk ik.

 4. Wat is Den Helder toch een benepen gat. Het grofst denkbare onrecht wordt in dit waaigat door vrijwel iedereen voor zoete koek geslikt. Maar als een frisse jonge vent de Tweede Kamer in wil, dan valt iedereen daarover. De wereld op zijn kop. En natuurlijk maak ik me ook grote zorgen over de circuitvorming in het Palermo aan het Marsdiep, maar dat is nu niet aan de orde. Ik ben overigens wel de laatste die tot het circuit van Harmen Krul gerekend kan worden, ook al lijkt het me een aardige vent. Als hij zich bij ons kiezers kandidaat stelt voor een zetel in de Tweede Kamer, is daar werkelijk niets mis mee. Integendeel. Indien Harm gekozen wordt, dan is de marineleiding verplicht (zie bovenstaand artikel 4 van de Grondwet) om daar alle medewerking aan te verlenen. En ze zou gek zijn om dat niet te doen. Toen kapitein ter zee Piet de Jong (ook CDA) de politiek in ging -dat deed deze oud onderzeebootcommandant uit WO II met hoge dapperheidsonderscheiding overigens niet uit lafheid- lagen er uiteindelijk een vliegkampschip, twee kruisers en zoveel fregatten in de haven, dat ik niet bij machte was om ze te tellen. De Jong werd uiteindelijk een van de beste premiers die Nederland ooit heeft gehad. Zet hem op Harm en zorg dat die lege haven weer vol komt!

 5. Het is een illusie te denken dat iNL een democratie is. Ons bestuurssysteem is door en door corrupt. Het vergt niet veel huiswerk om dit te ontdekken. Zoek maar eens uit hoe de klimaatwet tot stand is gekomen. Wanneer Krul in de tweede kamer een volksvertegenwoordiger wil zijn, dan wacht hem een deceptie. Krul moet onderhand volwassen zijn en weten hoe corrupt dit systeem is.

  • Roel, ik ben het helemaal met je eens dat ons bestuurssysteem door en door corrupt is. Maar wij zijn fossiele ouwe lullen en het heeft ons ook jaren gekost om dat te ontdekken. Wat ik bij Harmen voel; Recht door zee, maar nog heel naief. Gun hem de tijd die wij ook nodig hebben gehad om te ontdekken hoe de hazen echt lopen in de politiek. En vergeet niet dat als er ergens nog een vonkje hoop gloort, dat bij het CDA is in de persoon van Pieter Omtzigt.

 6. Dick, Krul beloofde bij intree in de gemeenteraad dat hij daar zonder last zit. Dat is een leugen. Hij heeft eerst toestemming van de CZSK gevraagd en gekregen. In de tweede kamer zal hij daar zitten als stemvee voor hen die het CDA voor hun belangen inzetten. Omtzigt is zo iemand, die het een roept en vervolgens als stemvee mee doet. Krul moet oud en wijs genoeg zijn om te weten waarin hij zich begeeft. Dat maakt hem medeplichtig.

  • Na een onterechte beschuldiging over lafheid, nu weer een onterechte beschuldiging over leugens. Artikel 67 van de Grondwet bepaalt, dat Krul niet tijdens de raadsvergadering met de admiraal mag bellen om te vragen wat hij stemmen moet. Maar hij mag de marine rustig van te voren vragen, of een eventueel raadslidmaatschap organisatorisch wel goed in te passen is. Artikel 67 Grondwet heeft het nadrukkelijk over het stemmen in de raad.

  • Nevenfuncties ben je verplicht te melden bij Defensie. En wat een gezeik over de ambitie van Harmen Krul. Deze man maakt een carrière keuze en heeft doelen voor ogen. Helemaal niets mis mee. Beter als sommige notoire zeikerds hier op dit forum. Of je het nou wel of niet eens bent met zijn politieke voorkeur is niet relevant.

 7. Is het niet zo, dat in bijna alle gemeenteraden die we gehad hebben , de marine zijn “”poppetjes”” had neergezet ?

  • Hij woont hier ook niet meer . Dick Berts , heeft deze parochie verlaten voor het rijke buitenleven in Hollandse Kroon.

   • ha ha om even in Marine termen te blijven : de Bertsen hebben het zinkende schip verlaten

 8. Is meneer Krul niet die ondemocratische fractievoorzitter die zijn fractieleden verbood te praten over het idiote plan het stadhuis te verplaatsen naar de ORW? En was hij tijdens de verkiezingen niet de eerste die beloofde niet te korten op de armen, en ging e,r met zijn partij in het college, geen miljoen van af? Hij zal zeker in de 2e Kamerfractie van het CDA passen!

 9. Is het niet de zoon van Johanna Krul ? Als artillerie officier of geschuts konstabel zou dat zo maar kunnen.

 10. Krul, het is de verpakking, inhoud ontbreekt. Wat een troost dat hij in Den Helder blijft wonen, ongelooflijke lulkoek en niet relevant. Wat een podium krijgt deze man. Bij gebrek aan kopij plaatst het NHD een pagina groot CDA en gekleurd verhaal. Alvast een voorbode van wat nog komen gaat en dat is t.z.t de vraag aan de Helderse kiezer op hem te stemmen voor de tweede kamer verkiezingen! Harm Krul uw vertegenwoordiger in de kamer en pleitbezorger voor de belangen van Den Helder. Of de kiezer zich wederom voor de gek laat houden waag ik te betwijfelen. Veel CDA kiezers zijn inmiddels afgehaakt, niet op de laatste plaats vanwege het belazeren van de kiezer.
  Ik doel o.a. op de keuze van de stadhuislocatie.
  Mocht het hem niet lukken een kamer zetel te bemachtigen kan hij altijd nog voor 4 jaar door zijn werkgever worden uitgezonden.

  Martien Rietveld

 11. Reacties op de persoon. Feit is dat men gewoon wel of niet op de heer Krul kan gaan stemmen op 17 maart 2020. Zo eenvoudig kan een reactie toch zijn op dit feit.

Comments are closed.