Honest Thief

0

De actiefilm is altijd een succesvol genre in de bioscoop geweest. Natuurlijk moet je zelf gaan kijken of de hoge verwachtingen ook nu weer uitkomen. Wanneer dan Liam Neeson de hoofdrol speelt is dat succes eigenlijk al gegarandeerd. Mark Williams heeft als één van de schrijvers zelf zijn bijdrage geleverd aan het verhaal. Ook mocht hij met een goed gekozen cast het verhaal van de “Honest Thief” regisseren.

De film start met het woord “Hello”. Uitgesproken door Tom Carter (Leeson), in een onbemand kantoor van een storage facility. Hij is op zoek naar een opslagruimte en komt zo in het kantoor van Annie (Walsh) terecht. Als Annie weer in het kantoor verschijnt en ze hem helpt zijn beide zichtbaar onder de indruk van elkaar.

Een jaar later zien we het inmiddels verliefde stel een leeg huis bekijken, want Tom wil eigenlijk wel met Annie samen gaan. Tom heeft echter nog wel iets dat hem dwars zit. Hij is een zeer succesvolle dief die al een groot aantal banken heeft beroofd. Hij wist heel behendig de banken binnen te komen en ook weer onverklaarbaar te verlaten. Zijn bijnaam bij de politie was dan ook “The In-and-Out Bandit”. Bij de inbraken gebruikte hij zijn kennis van explosieven, die hij heeft opgedaan bij de Mariniers.

Schoon schip
Hoewel hij nu zo’n negen miljoen dollar heeft wil hij voor Annie schoon schip maken. Zij weet nog niets, maar Tom wil open en eerlijk zijn, omdat hij in haar zijn ideale vrouw ziet. Hij wil de FBI een voorstel doen om de negen miljoen terug te geven in ruil voor strafvermindering. In eerste instantie wordt hij niet geloofd, maar als de FBI-agenten Nivens (Courtney) en Hall (Ramos) ten tonele verschijnen, verandert Tom’s mooie plan in een nachtmerrie.

Liam Neeson, die we natuurlijk kennen van “Schindler’s List”, is vooral ook bekend van de actiefilms uit de Taken serie. Daarin speelt hij zo’n sympathieke knokker die zijn dochter, vrouw of vriendin komt redden. Hij is de ideale man met het hart op de goede plaats. Hoewel de 68-jarige acteur al eens aangegeven heeft geen actiehelden meer te willen spelen, kruipt hij toch weer in de huid van de eerlijke dief. Kate Walsh is de uiterst sympathieke vriendin Annie. Aan haar de taak de ideale vrouw te spelen waarvoor Tom alles opzij wil zetten. Tom en Annie vormen dan ook een prachtig liefdespaar, waar het verhaal aan opgehangen wordt.

Lekkere spanning
Natuurlijk levert een actiefilm geen actie op als er geen slechte figuren in rond lopen. Jai Courtney speelt de corrupte FBI-agent Nivens, die samen met Anthony Ramos als agent Hall hun dubieuze rol overtuigend spelen. De twee andere belangrijke rollen zijn weggelegd voor Jeffrey Donovan, als de sympathieke agent Meyers, en Robert Patrick als agent Sam Baker. Patrick heeft een lange staat van dienst en is onder andere bekend als T-1000 uit the Terminator reeks met Schwarzenegger.
Het verhaal ligt wel wat voor de hand, is soms wat over de top, maar levert toch een lekkere spanning. Het zijn vooral Neeson en Walsh die het succes garanderen.

Regie: Mark Williams
Met: Liam Neeson, Kath Walsh, Jai Courtney, Anthony Ramos, Jefferey Donovan, Robert Patrick
Kijkwijzer: 12 Jaar