Onthulling Joodse Gedenkplaats wederom geannuleerd

6

Den Helder – Stichting Herdenkingsstenen Den Helder heeft met pijn in het hart besloten de onthulling van de Gedenkplaats voor voormalig Joodse stadgenoten, die in de oorlog slachtoffer werden van het Naziregime, op 15 oktober te annuleren. Dit vanwege de geldende corona-maatregelen. Een eerder geplande onthulling van de Gedenkplaats afgelopen april is ook niet doorgegaan.

Het stichtingsbestuur betreurt het ten zeerste dat ook nu het coronavirus het onmogelijk maakt de onthulling, die aandacht te geven die het verdient. Meer dan 65 genodigden hadden aangegeven aanwezig te willen zijn bij de onthulling, waaronder ook nabestaanden. De coronaregels schrijven echter voor dat er slechts 40 mensen aanwezig mogen zijn. Het bestuur wil echter iedereen de gelegenheid geven aanwezig te zijn bij de onthulling en de officiële overdracht van de Gedenkplaats aan de stad Den Helder. Besloten is om volgend jaar, als het dagelijks leven hopelijk enigszins is genormaliseerd, een plechtigheid te organiseren.

Het stichtingsbestuur onthult 15 oktober in de ochtend de resterende 35 herdenkingsstenen in klein comité, in aanwezigheid van nabestaanden en rabbijn Tamara Benima. De laatste Herdenkingsstenen zijn inmiddels allemaal geplaatst door de dienst Openbare Werken van de gemeente en zijn terug te vinden in de Beatrixstraat, Keizerstraat, Kroonstraat en Koningstraat. Aansluitend zal het stichtingsbestuur, slechts in aanwezigheid van burgemeester Jeroen Nobel en een rabbijn, stilstaan bij de Gedenkplaats.

Hartverwarmend
Het stichtingsbestuur laat weten enorm trots te zijn op Den Helder, haar inwoners, instellingen en bedrijven. “In relatief korte tijd zijn wij in staat geweest de financiën en organisatie voor de realisatie van de Herdenkingsstenen en de Gedenkplaats rond te krijgen door de vele giften en medewerking die wij hebben mogen ontvangen. Het initiatief werd met veel warmte en sympathie omarmd. Ook de belangstelling van inwoners en media tijdens de eerdere steenonthullingen was hartverwarmend”, aldus voorzitter Peter de Vrij namens een dankbaar gestemde werkgroep.

6 REACTIES

 1. Bijzonder. Nobel is lid van een partij die medeplichtig is aan het anti semitisme van de overheid.

  • Dat klopt Roel. Dat die ongekozen PVDA’er burgemeester is van Den Helder. Hoe groot is de PvdA in Den Helder? Minimaal. Niet representatief.

   • Bizar is dat Peter de Vrij ook PvdAer is. Echter wel gekozen.
    Steun het verzet tegen het cujona beleid, om het recht, de slachtoffers van dictatuur te kunnen en mogen herdenken.
    Stem massaal FvD.
    Theo Hiddema als burgemeester van Den Helder.

 2. Waarom alleen Joden? en de zigeuners Homo/ lesbi en anders denkenden dan?
  We mogen het nooit vergeten maar ze hebben al een herdenkingsplaats, en waarom de andere vervolgde bevolkingsgroepen niet? Als je dan toch wil herdenken dan alle bevolkingsgroepen die vervolgd zijn.

Comments are closed.