Asielzoekerscentrum Nieuweweg langer open

10

Den Helder – Het asielzoekerscentrum aan de Nieuweweg blijft langer open. De gemeente werkt mee aan een verzoek van het COA om het centrum in elk geval tot 1 januari 2022 open te houden.

Op 22 juni 2020 heeft het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) de gemeente Den Helder formeel verzocht de openstelling van de locatie Nieuweweg 3 te verlengen tot 1 januari 2022. In 2018 is het besluit genomen het COA opnieuw tijdelijk in gebruik te nemen. Uitgegaan werd destijds van een tijdelijke ingebruiksname tot en met 31 december 2019. Dit is tijdens het bestuurlijk overleg met COA op 11 september 2019 met de duur van een jaar, tot 1 januari 2021 verlengd.

Bij het verzoek om de locatie Nieuweweg langer in gebruik te nemen heeft het COA de gemeente verzocht mee te denken over een langdurig toekomstperspectief voor deze locatie. Het COA kampt nog steeds met een tekort aan opvanglocaties. Om die reden is de Uitvoeringsagenda Flexibilisering Asielketen opgesteld. Deze Uitvoeringsagenda kent drie verschillende opvangsoorten. Graag zou het COA de locatie Nieuweweg toekomstbestendig maken, passend bij de visie van Den Helder en de samenwerking voor langere tijd aangaan conform de Uitvoeringsagenda Flexibilisering Asielketen.

De gemeente wil verder meewerken aan het opstellen van het langdurig toekomstplan voor de locatie Nieuweweg, zodat hier uiterlijk 1 maart 2021 een besluit op genomen kan worden.

10 REACTIES

 1. straks in 2025 is het nog open, van uitstel komt afstel, net als de woonplaats van een wethouder, slappe hap gemeente…..

 2. Goede zaak! Het zou m.i. nog beter zijn om deze locatie definitief te bestemmen als COA locatie voor de gemeente Den Helder.

  • gaat u ook juichen over de bijbehorende belastingverhogingen, stijgende criminaliteitscijfers, en woningnood onder de (autochtone) jongeren?

   • wellicht is dirkje een beetje heel erg links en hangt aan hetzelfde “infuus” als het volk wat daar straks uitstroomt. 😉
    van mij mag dat hele azc morgen wel een grote parkeerplaats worden.

 3. Dat het AZC langere open blijft is geen verassing, zolang er geen beleid is om de toestroom van deze personen te beperken blijft het COA deze vraag stellen aan de gemeenten. Blijkbaar kan dit allemaal maar zonder dat er gekeken worden wat het doet met de samenleving.

 4. sluiten die troep zitten allemaal uitgeprocedeerde talenten die hier niks te zoeken hebben geeft regelmatig overlast

 5. Verrassend. Twee AZC’s in Den Helder. 1 is genoeg. Het AZC in 1994 zou tijdelijk zijn. Een flexibel begrip zo blijkt. We worden verraden aan alle kanten.

 6. Dit zijn prima onderwerpen voor een referendum. Laat de Helderse bevolking kiezen. Wel of geen tweede AZC. Politiek is niet bang voor haar inwoners toch? Toch?

Comments are closed.