Sponsoren we veelplegers of proberen we een maatschappelijk probleem op te lossen?

36

Den Helder – Afgelopen tijd is er een uitvoerige uiteenzetting gegeven over de proef met zogeheten veelplegers. Er is uitgebreid stilgestaan bij dit experiment en raads- en commissieleden hebben alle vragen kunnen stellen die zij wilden. Hoe jammer is het dan, dat er weer zo’n negatief verhaal uit voort komt van mevrouw List in het NHD.

Natuurlijk kan je alles negatief uitleggen, maar als je weet hoeveel deze problematiek ons kost, zou je deze aanpak juist een kans moeten geven. Ik vraag mij dan altijd af of dit raadslid hierover contact gezocht heeft met in dit geval wethouder Kos, waarom gelijk weer zo in de krant. Mevr. List vind het asociaal om veelplegers te sponsoren, maar is het dat ook, ik denk het niet!

Er wordt geprobeerd deze mensen het leven weer op de rit te laten krijgen, zodat ze daarna weer op een normale manier mee kunnen draaien binnen de maatschappij, zodat wij er met z’n allen minder last van ondervinden. Het is natuurlijk te billijken dat er zo min mogelijk ruchtbaarheid aan deze pilot is gegeven, omdat we hier te maken hebben met de wet op de privacy en de pilot niet onder druk van bijvoorbeeld de buitenwereld bij voorbaat zou zijn gedoemd te mislukken.

Veel geld?
Om een indicatie te geven waar we het dan over hebben. In 2017 bedroegen de totale uitgaven aan zorg voor verslaving aan alcohol en drugs bijna 820,2 miljoen euro in Nederland. Dit komt overeen met 0,93 procent van de totale zorguitgaven in Nederland. De zorg voor alcohol- en drugsverslaving omvat 3,26 procent van alle zorguitgaven die gemaakt zijn voor psychische stoornissen. Ruim 93 procent van de uitgaven aan zorg voor alcohol- en drugsverslaving gaat naar de geestelijke gezondheidszorg. Dit is geld wat wij als gemeenschap moeten opbrengen en dan heb ik het nog niet eens over de sociale ongemakken die dit met zich mee brengt en waar wij met z’n allen last van hebben.

Natuurlijk kunnen we op onze handen blijven zitten en alle overlast voor zoete koek nemen, we kunnen ook proberen er wat aan te doen en ja, dat kost in eerste instantie geld. Als we hiermee mensen kunnen helpen terug in de maatschappij te komen, zal het op de langere termijn geld opleveren en maatschappelijke problematiek oplossen. Een focus op preventie en herstel. Verslaving is namelijk ook een ziekte, geen keuze.

Sponsoring?
Sponseren wij hiermee de veelplegers, of zorgen we op termijn voor een beter leefklimaat in de wijken, ik denk het laatste, maar je moet het wel willen begrijpen.

Harrie van Dongen
Fractievoorzitter Stadspartij Den Helder

36 REACTIES

 1. Hahahaha jaah ze weten het mooi te vertellen
  Daar op gemeente huis feit blijft dat je criminelen geld geeft
  Ik ga ook veelpleger worden zo.n stabiel inkomen maandelijks waar ik niets voor hoef te doen is e g aantrekkelijk

 2. wat een compleet gestoord idee, criminelen belonen terwijl de hardwerkende burger wordt gestraft, het moet niet gekker worden in dit land…

 3. Wat een kulverhaal van Harrie van Dongen. Had hij niet gezegd dat ie na een half jaar zijn fractievoorzitterschap zou overdoen aan het tweede vrouwelijke fractielid? Nee gewoon blijven zitten voor de centen. Met twee zetels een beetje ziltten mauwen. Met een totaal onzichtbare wethouder Kos een stadhuisplan steunen. Een marginale lokale verraders partij als de Stadspartij Den Helder lost helemaal niks op. Opheffen van dit partijtje zou duidelijkheid geven. De FvdD heeft dit al helemaal in haar programma. Stem massaal FvD en nooit meer lokaal.

  • Ik wil graag de discussie met je aan Mandela, maar ja dan wil ik wel graag weten met wie ik de discussie voer. Van alles en nog wat uitkramen achter je nickname dat is natuurlijk wel heel gemakkenlijk.

   • Waarom zou ik in discussie moeten gaan met een fractievoorzitter van een in grote staat van ontbinding zijnde lokale politieke partij? De oplossing zit in de volgende verkiezingen! Wees verstandig doe een voorstel tot ontbinding van uw partij bij de eerste ledenvergadering van uw partij. De tijd voor lokale politieke partijen is voorbij. Duidelijkheid is waar de kiezer op wacht. Zo als de FvD

   • de focus van het onderwerp proberen af te wenden door het zemelen over het gebruik van een nickname doet het verweer geen goed heer Dongen

 4. O.ja…. Harry van Dongen,…. die is er ook nog . De man , die met zijn verpoederde partij oppositie voert vanuit de coalitie tegen het stadhuis op WO “” Zegt hij”” . Maar intussen wat dit betreft op zijn handen is gaan zitten en braaf pootjes geeft aan de coalitie en alles wel best vind. Dus ook dit. Meneer van Dongen , heeft zeker geen buurtgenoten gekregen die dit betreft., en kan waarschijnlijk dus ook niet uit ervaring spreken.

 5. dus als ik een hogere uitkering wil moet ik gewoon een aantal keer de supermarkt bestelen, goh Harrie wat een enorm goed plan en sluit mooi aan bij de huidige prestatiemaatschappij, hoeveel maal moet ik de AH en daarmee de normale klant benadelen voor ik m’n bonus verdiend heb Harrie? moet ik gepakt zijn of geloven jullie me al op m’n woord Harrie?

 6. Belonen van criminelen, het kan alleen in Den Helder!
  Criminaliteit loont in Den Helder, Julianadorp en Huisduinen!

  Gemeente Den Helder en de Stadspartij Den Helder hebben het de afgelopen jaren steeds over ondermijning. Ze willen voorkomen dat de onderwereld vermengt wordt met de bovenwereld.
  Harrie van Dongen, de stadspartij werkt mee aan de ondermijning! U vind het namelijk goed dat de onderwereld beloont wordt voor hun criminele gedrag.

  Er zijn veel gezinnen in onze stad die moeite hebben om hun kinderen te voorzien van een gezonde maaltijd. Moeten die dan openlijk een brood stelen bij de bakker of de supermarkt? Want als ze dan een aantal keer gepakt worden, kunnen ze een extra uitkering vragen op basis van hun strafblad….

  En Harrie van Dongen, u kunt Nancy List wel betichten van een negatief verhaal. Maar u weet net als ik dat deze vragen komen uit een coalitiepartij, die Nancy List misbruikt voor dit soort vragen. Omdat ze zelf deze vragen niet durven te stellen. Want de formulering van de vragen en woordkeuze is duidelijk van een gemeenteraadslid van Beter voor (eigen portemonnee) Den Helder.

  Harrie van Dongen schrijf eens een goed stuk over ondermijning.
  Kijk daarbij vooral ook naar uw collega’s in de raad en in het college. Ga eens opzoek naar de rapporten over het zwembad, en de zakelijke belangen van een wethouder die in zijn privéleven een zakelijk belang heeft bij het bedrijf die de rapporten heeft geschreven.

  Kijk naar raadsleden die bewijsbaar via tussenperso(o)n(en) zakelijk zijn verbonden aan projectontwikkelaars.

  En kijk eens naar raadsleden die een bedrijf hebben, waarbij ze betaald worden door de overheid.

  (Tip: U hoeft niet te zoeken bij de oppositiepartijen, maar alleen binnen de coalitie)

   • Ik heb nergens gezegd, dat Nancy List de Buikspreekpop is van Carlo Assorgia.
    Ik heb gezegd dat de formulering en woordkeuze duidelijk van iemand binnen Beter voor (eigen portemonnee) Den Helder is.

    Dat zij regelmatig spreekt, ook namens Beter voor (eigen portemonnee) Den Helder is duidelijk. Ze heeft zich zelfs in een raadsvergadering versproken door te zeggen: “Ik moet even overleggen met mijn fractievoorzitter” waarmee ze Carlo Assorgia bedoelde.

    De samenwerking tussen Gemeentebelangen en Beter voor (eigen portemonnee) Den Helder is ook duidelijk zichtbaar. Er worden de laatste maanden meer vragen gezamenlijk ingeleverd. Waar je ook kunt zien dat de formulering en woordkeuze van een raadslid Beter voor (eigen portemonnee) Den Helder komen.

    • Ik vind het juist akelig stil rondoem BvDH. Zoals eerder door mij verwoord is het college aanbeland in een fase elkaar niet meer af te vallen. Bijna elk onderwerp gaat akkoord.

     dat was onze democratie…gevangen in een pizza

     • @Boaz, ik heb van meerdere ambtenaren begrepen dat wethouders elkaar niet eens aankijken omdat ze niet met elkaar door één deur kunnen…

      Er zijn 3 haantjes binnen het college die de kippetjes niets gunnen. En één van de haantjes kan het ook weer niet vinden met een ander haantje.

      En de raad (lees coalitie) zijn het stemvee die de problemen binnen de wethoudersgroep moeten afdekken. Kijk naar de laatste vergadering over de HVC. De coalitie partijen zijn het tijdens de vergadering niet eens met college als het gaat om de omzeiling van een aanbesteding. Maar aan het einde van de vergadering gaan ze gewoon mee met wat het college zegt.

 7. Het klinkt tegenstrijdig; een veelpleger geld geven. Daarentegen… De schade die verslaafden aanrichten om in hun behoeften te voorzien is met geen pen te beschrijven.
  Sowieso de inbraak schade zelf. Dan nog de gestolen spullen. En dan nog het feit dat de heler de junk uitknijpt waardoor de junk binnen de kortste keren weer in moet breken.
  Het is een vicieuze cirkel ; en er moet wat gebeuren.
  ‘The war on drugs’ is verloren. Ofwel er komt een ‘out of the box’ oplossing (zoals veelplegers een minimum inkomen geven); ofwel we moeten de strijd tegen drugs anders aanpakken.
  Want linksom of rechtsom; het huidige systeem werkt niet.

   • Dat ben ik met je eens.
    Gedogen is in mijn ogen de nederlaag accepteren. Accepteren dat de smokkelaars niet tegen gehouden kunnen worden.

    Dat gezegd hebbende.
    In Amerika zijn ze er vol tegenin gegaan, en ook daar kunnen ze die troep niet tegenhouden. Het lijkt alsof de kartels alleen maar sterker worden.

    Ik weet niet wat wijsheid is.
    Alleen dat ons huidige systeem niet werkt.

    In het Westen hebben we een vrije markt economie met open grenzen.

    Veelplegers geld geven om de problemen die ze veroorzaken op te lossen is een noodoplossing om die grenzen open te houden.

    Het alternatief zou zijn om de grenzen te sluiten en de persoonlijke vrijheid in te perken – zoals bijvoorbeeld in China.

    Wie het weet mag het zeggen.

 8. Ik ben geen voorstander van criminelen geld geven… maar denk dat dit zo’n puntje is welke je even in het grotere geheel moet plaatsen. En tuurlijk als stuurlui aan wal heeel hard roepen is veel makkelijker en leuker… maar volgens mij is de strekking ook dat wanneer iemand toch weer de fout in gaat dat het dan stopt… de vraag is wat je wilt bereiken? Een verslaafde die dingen jat omdat ie zijn verslaving moet bekostigen en dus alleen een last voor de maatschappij is of spreek je af dat diegene geld krijgt, zodat ie in zijn onderhoud kan voorzien met de afspraak dat ie verslavingszorg moet gaan zoeken en dus op de langere termijn een toevoeging aan de maatschappij wordt.

  • denk je nu echt dat dat liefdoen ook maar iets gaat helpen??

   een verslaafde is een verslaafde, alles voor over om aan de verslavingsbehoeften te voldoen, liegen stelen en ga maar door, die krijg je echt niet clean door hem een geldbedrag te geven, als je daar in geloofd leef je met een roze bril op in een droomwereld…

 9. Ik ken iemand die moet leven van een minimum = 997 eu in de maand.Die had er een baantje bij gevonden:8 uur in de week werken ,daar hield hij schoon 50 eu in de week aan over.( ja hij kwam uit de bajes en nee niet aan de drugs) hij had wat kleine belasting schuld die hij trouw per maand afbetaalde.
  Die 5 tientjes in de week waren net de doorslag om zijn koppie boven water te houden.Maar die 5 tientjes had hij niet mogen bijverdienen(het was wit en hij betaalde belasting zo kwamen ze er achter).Nu wordt hij vervolgd wegens (uitkering)fraude en kan een bestuurlijke boete te gemoed zien.Beetje lullig als je dit verhaal leest over de veelpleger die extra krijgt.Maar een junk die zijn dagbesteding doet bij de berijder stichting en daar trouw papier prikt krijgt ook een kleine beloning die hij mag houden.
  Leg dat maar eens uit aan de persoon uit het bovenstaande verhaal.Die is zijn vertrouwen in de semi overheid (lees gemeente) helemaal kwijt.

 10. Ze Staan er niet bij stil , dat ze met geld geven aan een verslaafde veelpleger misschien wel het aantal misdrijven verminderen, maar ook de verslaving van de veelpleger met overheidsgelden instant houden.

 11. Van Dongen zou eerst het bewijs voor de validiteit van zijn stelling moeten tonen. Ik denk dat dit voor hem een probleem wordt.

 12. Tja
  Zo een persoon met een strafblad wat zowat als de winkeler prins in de kast kan zou je met droge ogen jaren kunnen verwijderen uit de maatschappij door hem zijn verdiende loon te geven…en dat is geen gratis geld

 13. welke veelpleger krijgt het geld en heeft dit geen aanzuigende werking. bv veelplegers uit andere delen van het land? hoeveel moet je gestolen hebben om veelpleger te worden?

 14. Beetje eenzijdig Harry,jouw stelling in deze wel de cijfers noemen die wij als burger jaarlijks kwijt zijn om het hulp programma in stand te houden.
  Maar geen woord reppen over de materiele en inmateriele schade die deze veelplegers veroorzaken.
  Ik persoonlijk vindt het prima mensen een een 2e of 3e kans te geven.
  Je kunt dus wel degelijk de vraag stellen Harry welk belang is zwaarwegender .
  Ik besef terdege dat de oorlog tegen drugs wereldwijd een verloren oorlog is helaas.
  Daarvoor zijn wereldwijd de financiele belangen te groot voor,en zal dus altijd tot corruptie helaas blijven leiden van laag tot hoog wereldwijd.
  Misschien is het beter om mondiaal deze problematiek gereguleerd (juridisch) aan te pakken.
  Maar vrees dat het de financiele belangen te groot daarvoor zijn.

  • Terwijl er toch reageerders zonder nick gereageerd hebben, Daar zou ie toch mee in discussie willen en kunnen gaan?
   Na de komende verkiezingen voor de gemeenteraad is ie nog stiller. Misschien een idee voor de Loden Loekie voor Harrie van Dongen.

 15. Ik ben benieuwd over hoeveel personen hebben we het, en hoelang betalen we al. En hoeveel per persoon?
  Verder ben ik benieuwd hoeveel van deze patiënten gestopt zijn met overlast geven cq worden niet meer betrapt in hun dagelijkse strooptochten.
  Dit omdat ik signalen van bekenden van de ontvangers kreeg dat het alweer mislukte. Kom er maar in Harrie!

  • dit staat nu in de Heldersche Courant:

   Het project waarbij dertien veelplegers driehonderd euro per maand extra krijgen bovenop hun uitkering, leidt mogelijk tot een naheffing van de belastingdienst. De gemeente Den Helder heeft daar een tonnetje voor opzij gelegd

   komt nog even een ton bovenop het toch al geflopte Sinterklaasproject

 16. Wie zo’n plan bedenkt in een gemeente die fors bezuinigt op de armoedebestrijding, zou zich de ogen uit de kop moeten schamen.

 17. De heldersekrant als spreekbuis van de macht, wil de kat zelfs niet in zijn kattebak. Dus voor het behoud van mijn gezondheid lees ik die krant niet!

  • Ik ben benieuwd over hoeveel personen hebben we het, 13 staat er in de HC dus zal wel 13 personen zijn

   en hoelang betalen we al. En hoeveel per persoon? 300 euri per maand per persoon is bijna 50.000 per jaar en als je dan een naheffing van de belastingdienst krijgt voor 100.000 euri kun je er van uit gaan dat dit al een jaar of 5 speelt, als je 100.000 euri naheffing krijgt

   Verder ben ik benieuwd hoeveel van deze patiënten gestopt zijn met overlast geven cq worden niet meer betrapt in hun dagelijkse strooptochten. ga er maar van uit dat dit aantal nul is maar niet gemonitord wordt omdat het anders een slechte uitkomst zou geven voor dit soort doemprojecten

Geef een reactie (heeft u wel de spelregels gelezen?)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.