The Witches

0

Den Helder – Wanneer je de naam Roald Dahl hoort denk je gelijk aan de stapel boeken met fantastische verhalen voor kinderen, maar waar ook volwassenen van smullen. Een aantal van die boeken is door de filmindustrie met succes verfilmd. Zo hebben we in de filmzaal kunnen genieten van Matilda en de Grote Vriendelijke Reus.

Ook the Witches was al eerder te zien. In 1990 maakte regisseur Nicolas Roeg zijn versie van het verhaal met onder anderen Anjelica Huston en Rowan Atkinson. Nu, dertig jaar later, is het de beurt aan regisseur Robert Zemeckis (Forrest Gump) om zijn versie op het witte doek te brengen.

Criss Rock is de voice-over van de volwassen Luke die zijn verhaal vertelt. Het begint met het auto-ongeluk waarbij de jonge Luke (Bruno) zijn ouders verliest. De wees wordt liefdevol in huis genomen door zijn oma (Spencer). Zij doet er alles aan om de aangeslagen jongen weer een beetje op te vrolijken. Ze geeft hem lekker eten, danst en zingt op het nummer “Reach out, I’ll be there” van de Four Tops en geeft hem een muis.

Heks
Langzaam ontdooit de jongen en er lijkt een onbezorgd leventje te ontstaan. Als hij in een winkel aangesproken wordt door een vreemde enge vrouw slaat de schrik toe. Oma wil weten wat hem zo van zijn stuk bracht. Oma herkent de beschrijving en legt hem uit dat het een heks was. Ook zij heeft in haar jeugd meegemaakt dat een heks haar vriendinnetje in een kip veranderende. Heksen hebben namelijk een enorme hekel aan kinderen.

Om de jongen wat afleiding te bezorgen neemt ze hem mee naar een prachtig luxe hotel aan het strand. Het hotel wordt gerund door de keurige meneer Stringer (Tucci). In het hotel arriveert ook een grote groep deftige dames onder leiding van Eva Ernst (Hathaway). Zij komen bij elkaar als de Koninklijke Maatschappij voor de bescherming van geweld tegen kinderen.

Muizen
Als de dames in een aparte zaal onder elkaar zijn, blijken het allemaal heksen te zijn die een plan smeden om kinderen te veranderen in muizen. Luke die met zijn muis per ongeluk getuige is van deze bijeenkomst wordt gepakt en ze veranderen hem in een muis. Ook de jonge dikke Bruno Jenkings (Eastick) wordt door de heksen gemuisiseerd. Ook de muis van Luke blijkt een slachtoffer te zijn. De drie muizen moeten met hulp van oma er voor zorgen dat het plan van de heksen nooit uitgevoerd wordt.

Het verhaal komt wat traag op gang, maar ontpopt zich toch als een heerlijk onzinsprookje. Het grote verschil met de film uit 1990 is dat Luke en de oma niet blank, maar donker zijn. Voor de locatie van de film is niet gekozen voor London, maar Alabama. Het verhaal blijft verder hetzelfde, maar met de huidige technische mogelijkheden worden de details nog spectaculairder. De afdeling speciale effecten heeft zich helemaal uit kunnen leven op de gedaantewisselingen van de dames naar heksen en natuurlijk de muizen die elk een eigen karakter hebben.

Verteller
Stand-up comedian Criss Rock is niet te zien in de film, maar zijn stem is heel geschikt voor de verteller. Alle lof gaat uit naar Anne Hathaway (Princess Diaries) die als opperheks het grote contrast tussen mooi zijn en lelijk doen prachtig weet neer te zetten. Octavia Spencer, bekend van The Help en Hidden Figures is als de lieve oma bijzonder goed gecast. Zij is de rots in de branding voor de jonge Luke en weet alles over heksen. Stanley Tucci (Spotlight) is met zijn uitstraling en zijn perfecte taalgebruik de juiste keuze voor de rol van hotelmanager Stringer.

Al met al een film die de echte Dahl-liefhebbers moeten zien, maar het is natuurlijk ook een aanrader voor de nieuwe generatie. Dus ouders en grootouders: ga lekker met de kinderen naar de heksen.

Regie: Robert Zemeckis
Met: Anne Hathaway, Octavia Spencer, Stanley Tucci, Criss Rock, Jahzir Bruno, Codie-Lei Eastick, Charles Edwards, Morgana Robinson
Kijkwijzer: 9 jaar