VVD luidt noodklok over opleiding nieuwe raadsleden

16

Den Helder – De cursus “Politiek Actief”, die de gemeente dit najaar zou organiseren, is vanwege de coronamaatregelen uitgesteld naar het voorjaar. “Dat is slecht nieuws voor de politieke partijen en voor de gemeenteraad”, zegt VVD-raadslid Rogier Bruin. “Deze cursus leverde vier jaar geleden een flink aantal enthousiaste nieuwe actieve politici op, waar wij als politieke partijen natuurlijk erg blij mee zijn. Ook dit jaar hadden zich weer tientallen mensen aangemeld.”

De cursus moet er mede voor zorgen dat de deelnemers er achter komen bij welke politieke partij ze zich zouden willen aansluiten. “Als ze dat pas medio volgend jaar weten, zijn de meeste partijen al druk bezig met het samenstellen van hun nieuwe lijst en met opleiden en trainen van potentiële nieuwe raadsleden. Dat is dus te laat. Wij vinden dat politieke partijen primair zelf verantwoordelijk zijn om te zorgen dat hun kandidaat-raadsleden goed opgeleid en voorbereid zijn hun taak. Wij denken dat wij daar dan ook niet langer mee moeten wachten. We weten namelijk niet hoe lang de coronamaatregelen nog gaan voortduren en wat daarvan de impact zal zijn op opleidingen en trainingen.”

De VVD heeft bij de gemeente bepleit deze cursus gewoon online te doen. “Dat had best gekund, ook al heb je natuurlijk liever dat zoiets in fysieke vorm plaatsvindt. Uitstel leidt vaak tot afstel. En daarom is het aan ons, aan alle politieke partijen, om dan maar zelf te beginnen met het actief zoeken naar en opleiden van nieuwe kandidaten. Iedereen, maar vooral de groep die zich voor die cursus Politiek Actief had aangemeld, is meer dan welkom om ter oriëntatie alvast met ons mee te lopen en deel te nemen aan vergaderingen en bijeenkomsten.”

Huishoudelijk reglement
“Een interessante bijkomstigheid is dat wij, de VVD, ervoor gezorgd hebben dat sinds dit jaar potentiële nieuwe raadsleden alvast mogen worden ingezet tijdens commissievergaderingen. Dat was voorheen niet mogelijk, omdat een commissielid altijd op de kandidatenlijst van de vorige verkiezingen moest hebben gestaan. Nieuwelingen moesten dus wachten tot de volgende verkiezingen voordat ze daadwerkelijk actief konden meedoen aan vergaderingen. Uiteraard willen wij van deze (door ons voorgestelde) wijziging van het huishoudelijk reglement gebruikmaken en onze potentiële nieuwe kandidaat-raadsleden de kans geven zich te ontwikkelen in het politieke proces. Maar dan moeten ze natuurlijk niet te lang wachten met zich bij ons aansluiten!”, aldus Bruin.

“Ik weet dat veel partijen nieuwelingen een zeer goed intern trainingsprogramma kunnen aanbieden. De VVD doet dat sinds enige jaren ook al online, wat zeker in deze tijd natuurlijk erg handig is. En natuurlijk is het ook zo dat hoe eerder iemand zich aansluit, des te groter de kans dat hij of zij een verkiesbare plek op de lijst kan krijgen. Ik hoop dan ook dat iedereen met ambities om lokaal politiek actief te worden niet langer wacht met zich te melden. Het liefst natuurlijk bij de VVD Den Helder!”

16 REACTIES

 1. De premier en partijlijder van de VVD zegt ons, dat we gewoon onze bek moeten houden. Luister daaar dan ook naar meneer Bruin. Na de tsunami van de FvD in maart, zal het u ‘bruin’door de broek lopen en de corona maatregelen snel verdwijnen. met dit kabinet van Buurman en Buurman, Gemeenteraadsleden hebben deze periode al geen donder gepresteerd. U mag blij zijn met 2 zetels na de gemeenteraads verkiezingen. Stem massaal FvD steun omroep ON en koop het blad ‘Gezond Verstand”

  • Dat hele FVD is zichzelf aan het opheffen , zonde

   Baudet en sommige van zijn volgelingen houden er rare gewoontes op.na

     • Gossie Mandy hoor net op alle Nederlandse nieuwskanalen dat de door u geëerde FVD door eigen arrogantie en onkunde zichzelf de nek heeft omgedraaid. Nu maar gauw zoeken naar een nieuw ideaal om uw mening kracht bij te zetten. “Mister Baudat left the house”

   • Ik krijg meer inspiratie van de fabeltjes krant dan van Baudet. Het FvD maakt zich volkomen ongeloofwaardig (lees vertrek Henk Otten en nu dat gedoe bij de jeugdafdeling) In de kamer debatten komt Baudet zeer zwak over.En geen partij die met hem samen wil werken.Dus zolang het FvD niet meer dan de helft van de zetels gaat halen (en dat gaat nooit gebeuren) blijft het een stel schreeuwers in de opositie.

  • Up date : het is einde oefening voor die bekakte drol met zijn baksmaten.De uil van Minerva is geworden tot een slap aftreksel van meneer de Uil, ja die van de fabeltjes krant.

 2. Maar in D-H ook niet op de VVD…[Stadhuis doordrukken] alhoewel die Partij wel misschien de Burgemeester gaat leveren.

 3. dat word pvv stemmen goede raadsleden bij de vvd ze kunnen nog niet eens een goede wethouder leveren

 4. Bruin ziet niet in dat zijn VVD de democratie in dit land om zeep heeft geholpen. Ik heb deze moord ook hier in DH gezien.

 5. Het is te hopen dat in maart a.s de vvd met de andere land vernietigende partijen met de grond gelijk wordt gemaakt. Een redelijk denkend mens wil met dit zootje niets te maken hebben.

Comments are closed.