Bon Bini: Judeska in da House

0

Den Helder – Noem de woorden Bon Bini en film in één zin en bijna iedereen, zeker in de Antillen, weet over wie je het hebt. De veelzijdige Jandino Asporaat maakte in 2015 Bon Bini Holland en drie jaar later Bon Bini Holland 2; de films kregen enorm veel bezoekers en werden beloond met een Gouden Kalf namens het publiek. Op Curaçao werden het de best bezochte Nederlandse films, dus het is niet zo gek dat er een Bon Bini 3 op stapel stond. Vanwege corona is die echter uitgesteld, maar we krijgen een tussendoortje met de altijd charmante tante Judeska in de hoofdrol.

De jonge beeldschone Gabriëlla (Van der Stoep) is dankbaar dat tante Judeska (Asporaat) haar even weg wilt brengen naar haar vriend Lucas (Schuitema). Die woont namelijk behoorlijk buiten bij zijn steenrijke ouders. Als Judeska het huis ziet, a la Oprah Winfrey zoals ze het uitdrukt, en de bijbehorende tuinman Pablo (King) besluit ze nog even rond te kijken.

Erik Jan (Van Zinnicq Bergmann), de vader van Lucas, heeft het echter heel druk met het geven van een persconferentie. Het is coronatijd en als minister moet hij de zware boodschap over de lockdown aan het volk overbrengen. Iedereen moet offers brengen, zo ook de minister en zijn gezin, en door een speling van het lot kondigt hij aan Judeska en Gabriëlla in huis op te nemen Dat is even teveel voor zijn vrouw Liselotte (Abma), die door butler James (Ederveen) snel getroost wordt met een dubbele whisky.

Intriges
Liselotte en Judeska verschillen als dag en nacht, wat tot veel strubbelingen leidt. Zelfs het bakken van een overheerlijke cashewnotentaart kan geen verbinding maken en door alle intriges verklaren de vrouwen elkaar de oorlog. Het moest een bruiloft worden, maar dit lijkt geen haalbare kaart of is er nog een lichtpuntje in het verschiet?

Jandino zet Judeska fantastisch over de top neer, kan dat als geen ander. Een kleurrijke Antilliaanse in foute partykleding met een taalgebruik vol eigen vondsten, het is hilarisch. Waarom zou je ‘au revoir’ zeggen als ‘ooievaar’ ook voldoet? Wat een (h)eerlijk typetje in een film vol humor. Daarnaast zijn de andere rollen ook prima gecast, met als extra genietmoment Arjan Ederveen in de rol van de alleswetende butler. En kleine bijrollen voor Humberto Tan en Edsilia Rombley

Doldwaas
De verhaallijn heeft in zijn geheel niet veel om het lijf, maar dat is zoals bij menig romkomfilm niet zo belangrijk. De boodschap “liefde kent geen kleur” komt uiteindelijk goed uit de verf en dat is meegenomen. Waar het echter omgaat zijn de doldwaze gebeurtenissen die op het doek voorbij komen en dat zijn er veel, de film kent geen ‘inkakmomenten’. Het gebed aan tafel, de ritmische keukenscene en op het eind het gepimpte paard, ze zorgen voor een uitbundige schaterlach. Dit is zeker een aanrader om te gaan zien in de bioscoop.

Regie: Jonathan Herman
Met: Jandino Asporaat, Cynthia Abma, Arjan Ederveen, René van Zinnicq Bergmann, Belinda van der Stoep, Alexander Schuitema, Davy Eduard King.
Kijkwijzer: 9 jaar