Fietsers rijden in het donker massaal zonder licht

18

Den Helder – Een team van de lokale afdeling van Veilig Verkeer Nederland deelde afgelopen vrijdag- en maandagmorgen noodlampjes uit, aan fietsers die geen licht voerden. Het uitdelen vond plaats op de rotonde bij de Doggershoek. Vooral schooljeugd lijkt het nut van een goede fietsverlichting nog steeds niet in te zien.

“Kennelijk zijn ook de ouders daar onvoldoende alert op”, aldus VVN. “Alarmerend is dat evenzeer de ouders en kinderen van het AZC de fietsverlichting niet voor elkaar hadden. De ouders zijn er in principe zelf verantwoordelijk voor dat hun kinderen veilig op school arriveren, maar wie attendeert hen op de noodzaak dat een goede zichtbaarheid in het drukke verkeer letterlijk van levensbelang is?” Het VVN-team signaleerde dat vaak nog hele jonge kinderen zonder enige begeleiding naar school gaan en dat terwijl zij in het schemerdonker zeer gevaarlijke kruispunten moeten oversteken. Bijzonder zorgwekkend!

Onnodige slachtoffers
In dit seizoen waarin de dagen steeds korter worden vallen er in ons land onder de fietsers jaarlijks onnodig veel verkeersslachtoffers, omdat zij door automobilisten niet of te laat worden opgemerkt. De politie zal de komende weken niet schromen fietsers zonder licht op de bon te slingeren. Het is helaas nog steeds noodzakelijk dat dat de politie hiertegen krachtdadig optreedt.

Mede dankzij een belangrijke sponsoring van Halfords Den Helder zullen vrijwilligers van VVN nog de hele week op verscheidene punten in Den Helder en Julianadorp de fietsverlichtingscontroles voortzetten en onverlichte fietsers van lampjes voorzien.

18 REACTIES

 1. Niet alleen rijden ze vaak zonder licht , ook hebben ze vaak zo donker mogelijke kleding aan waardoor ze al helemaal onzichtbaar zijn in de donkere wintermaanden, laat fietsers verplicht een reflecterend hesje aandoen op de fiets, het is tenslotte voor hun eigen veiligheid.

 2. Tja, fietsen zonder licht en als ze aangereden worden de automobilist de schuld in de schoenen schuiven. En als klap op de vuurpijl krijgen ze als beloning van VVN een lampje. Hoop dat de politie ze inderdaad binnenkort op de bon gaat slingeren zoals in het artikel staat. Voor een paar euro koop je fietsverlichting tegenwoordig, dus de kosten zijn het niet. Het is gewoon laksheid. Het is voor mij onbegrijpelijk dat je een kind zonder licht op de fiets naar school laat gaan.

  • Was er niet een lied, “15 miljoen mensen, schrijf je niet de wetten voor, die laat je in hun waarde”

   mensen zijn het zat al die regeltjes, zie je wel nu ook weer massaal protest tegen het verplichte fietslicht, dat zal ze leren die kartel partijen …..

   • het zijn net kleine kinderen hier die als je ze iets verbied ze er tegen in moeten gaan, of het nu verkeersregels zijn of corona regels, tegenwoordig lapt een groot percentage inwoners ze aan de laars…..

 3. Er zijn ook best veel kinderen die wel hun licht aan hebben, ik kom ze elke dag tegen op de langevliet … slaat alleen nergens op om lampjes uit te delen die geen verlichting hebben een boete zal veel beter zijn … en de mensen zijn het niet zat al die regeltjes je heb allijd klagers dat het allemaal zo lang duurt hebben we aan ons zelf te danken we moeten gewoon nog even volhouden en niet zeuren ..

 4. Ook hier faalt wederom de totale handhaving.Geen licht op je fiets : dikke prent en verder lopen.
  Dat je lak hebt aan je eigen veiligheid is prima maar door onzichtbaar te zijn in het donker schep je gevaarlijke situaties.Maar ja : je mag ook niet met je telefoon op de fiets en ik zie niks anders.
  Ook hier faalt de handhaving van een verbod.

  • handhaving in Den Helder is één grote grap, dat zeg ik al jaren en er wordt over het algemeen lekker lacherig om gedaan terwijl het in en in triest is……

   • Lopen alleen in het centrum rond de handhaving, ondernemers pesten als deze bevoorraad worden, chauffeurs bekeuren als ze laden en lossen….ga eens bij de scholen staan en geen waarschuwingen meer maar gelijk een prent geven., er wordt al zolang gewaarschuwd en er veranderd weinig wie niet luisteren wil moet maar voelen.

    • de handhavers hier zijn zeer selectief en te lui om uit de ogen te kijken, heb ze laatst een half uur bij een “verlaten fiets” zien staan kijken waar ze uiteindelijk een papiertje (waarschuwing) op geplaatst hebben terwijl er om die fiets heen 4 auto’s op de stoep geparkeerd stonden en 1 auto tegen de richting in reed waar totaal geen aandacht voor was……

 5. Ik zie niet echt voor me hoe die paar handhavers (die ik overigens regelmatig aan het werk zie, komt misschien omdat ik daadwerkelijk elke dag buiten kom? : ) overal tegelijk kunnen zijn om fietsers te controleren? Degenen die tegen de lamp lopen krijgen heus die prent wel. En ik vind dit een goede actie.Meer jongeren zullen nu hun licht opsteken en dat is de bedoeling.

  • is dat niet de taak van degene die de planning voor handhaving op zich heeft? die faalt zoiezo en is aan vervanging toe mijns inziens

   • RB heerlijk (denk ik) om uw reacties, in deze aantallen, weer te vernemen.

    Ik stel me voor dat u terugblikt op uw jeugdzondes. Van en naar de bestemming, zult u altijd met licht, een goede rem, etc. vertrokken zijn op uw fiets.

    Nou ik niet. Ik ben een gevaar geweest; op mijn fiets in de jaren ’70/’80.

    Het fietsen is echter veranderd. Mobiel deed haar intrede en regenkleding (met al haar lichtgevende aanduidingen) wordt niet meer aangetrokken; juist in weer waarbij het nodig is.

    Ik geloof dat fietspaden veiliger zijn geworden. Daarbij zijn prikacties, genoemd in bovenstaand artikel, super zinvol.

Comments are closed.