The Comeback Trail

0

Den Helder – Uit 1982 stamt de originele versie van deze film met dezelfde titel. Regisseur en schrijver George Gallo herschreef het script en bracht een paar oude acteurs bijeen om het verhaal nieuw leven in te blazen. Geen kleine jongens, maar grote namen moeten het publiek naar de bioscoop trekken. Als je dan ziet dat Robert De Niro (77 jaar, 125 films), Morgan Freeman (83 jaar, 131 films) en Tommy Lee Jones (74 jaar, 84 films) mee doen, dan zijn de verwachtingen hoog gespannen.

Het is het Hollywood van 1974 en we maken kennis met twee louche B-film producenten Max Bar-ber (De Niro) en Walter Creason (Braff). De laatste film die ze produceerden flopte en de man die er geld in gestoken had wil zijn geld terug. Deze Maffiabaas Reggie Fontaine (Freeman) bedreigt Max met de dood als die er niet voor zorgt dat het geld op tafel komt. Als Max op de set van een van zijn jonge succesvolle stagiaires James Moore (Hirsh) een kijkje mag nemen, is hij er getuige van dat de hoofdrolspeler door een ongeluk om het leven komt. Als hij dan hoort dat de verzekering vijf miljoen dollar uitkeert wil hij dat ook.

Hij wil een Western-film maken met gevaarlijke stunts, waarbij de hoofdrol speler moet verongelukken. Voor deze hoofdrol komen de mannen uit bij Duke Montana (Jones). Duke is een oude uitgerangeerde Western-acteur die op het punt staat een einde aan zijn leven te maken. Max en Walter halen hem over om de hoofdrol te spelen in “The Oldest Gun in the West”. Onder regie van de jonge blonde Megan Albert (Katzman) beginnen de opnamen en doet Max er alles aan om Duke te laten verongelukken. Wat volgt is een slapstick verhaal waarin duidelijk wordt of Max in zijn plan slaagt.

Slapstick
Dat De Niro, Freeman en Jones echt alles kunnen spelen hoeft geen betoog. Deze keer mogen de heren zich uitleven in de slapstick. De interactie tussen de acteurs is van hoog niveau. Dat ze al lang in de filmbranche rondlopen komt ook in de rollen goed naar voren. Zo noemen ze in de conversaties allerlei scenes uit oude films als voorbeeld voor een situatie. De kleding, woningen en auto’s maken het plaatje van 1974 compleet. De gebruikte decors zijn eenvoudig en de stunts niet echt spectaculair. Dat grote namen geen garantie voor een goede film geven, wordt met deze “The Comeback Trail” wel bewezen. Ja het is leuk om deze mannen op het witte doek te zien, maar het verhaal is oppervlakkig en de slapstick humor te gekunsteld.

Natuurlijk is het een knipoog naar de oude film. De wijze waarop het gezicht van Duke op het volle doek te zien is doet denken aan de oude spaghetti westerns waarin soms helemaal ingezoomd werd op de ogen. Fans van deze grote drie gaan natuurlijk even kijken, maar geniet van de reünie en verwacht geen meesterwerk. Blijf na het einde nog wel even zitten. De aftiteling van de film is in oude vorm zoals dat er in 1974 uitzag. De filmmaatschappij van Max en Walter heeft na de aftiteling nog een trailer van de volgende film “The Thriller Nuns”.

Regie: George Gallo
Met: Robert De Niro, Morgan Freeman, Tommy Lee Jones, Zach Braff, Emile Hirsh,
Kate Katzman
Kijkwijzer: 9 jaar