Zr.Ms. Groningen terug naar Nederland voor reparatie

17

Den Helder – Het patrouilleschip Zr.Ms. Groningen moet de inzet in de Cariben afbreken vanwege een technisch mankement. Het schip is zondag begonnen aan de terugreis naar Nederland, waar het 16 januari wordt verwacht.

De vervroegde terugkeer is noodzakelijk vanwege een defect aan de stuurboordas. De reparatie is ingewikkeld en kan het beste in Nederland worden uitgevoerd. De NH90 maritieme gevechtshelikopter aan boord van de Groningen gaat mee terug naar Den Helder.

Op korte termijn gaat er geen vervangend schip naar het Caribisch gebied. De Koninklijke Marine heeft momenteel geen schepen beschikbaar voor zo’n inzet. De Kustwacht Caribisch gebied neemt de taken over.

Noodsituaties
Mocht er onverhoopt een noodsituatie ontstaan dan kan de marine alsnog een schip die kant op sturen. Bijvoorbeeld na een natuurramp. Daarnaast heeft de marine permanent het ondersteuningsschip Zr.Ms. Pelikaan in het Caribisch gebied. Dit vaartuig is echter niet geschikt voor patrouillewerk.

Zr.Ms. Groningen is een van de vier patrouilleschepen van de Holland klasse. Dit zijn flexibel inzetbare schepen voor de bewaking van kustwateren. Naast antiterrorisme- en antipiraterijoperaties, worden deze zogenoemde ocean-going patrol vessels (OPV) ook ingezet voor drugsbestrijdingsoperaties.

17 REACTIES

 1. Niet eens meer een rondvaartboot met een schamel kanonnetje in de West. Van de Koninklijke Marine is werkelijk NIETS meer over. Volstrekt onverantwoord!

 2. Ja, bedroevend en blijkbaar hebben we ook geen reserve schip in Nederland klaar liggen om de taken over te nemen. Ik heb geen hoop op verbetering aangezien het budget voor de koninklijke marine niet stijgt voor 2021.

 3. Alles daar weg en die eilanden de onafhankelijk geven.Resten van een Koloniaal verleden.Daar hebben de Nederlanders helemaal niks meer te zoeken.Behalve vakantie.

 4. Op 1 as naar huis. Variabele spoed inrichting defect ??? Overigens Dick met een OPV kan men ook geen deuk in een pakje warme boter slaan. Mocht er paniek in de West ontstaan dan duurt het 2 weken eer een vervanger ter plaatse is.

 5. Is er eigenlijk nog wel een reden , waarom Nederland de west aanhoud . ze kosten alleen maar een berg geld en ze leveren niets op . Geef het maar aan de Amerikanen , kunnen die er een marine basis op bouwen ter drugs bestrijding . Of voor vakantie oord van uitgekotste presidenten.

 6. Ik weet het niet hoor, maar er zijn genoeg droogdokken in de Carib waar deze boot drooggezet kan worden. Grote passagiersschepen gaan daar ook droog en doen onderhoud en reparatie aan hun geavanceerde voortstuwing. Dus lijkt me dat ze de schroefas van een marine schip ook wel kunnen fixen.

 7. Werkverschaffing voor de Rijkswerf.Gaat weer rete lang duren en mega veel geld aan man uren kosten.
  Hebben ze het komende jaar ook weer wat te doen.
  Dan ga je toch niet naar een scheepswerf in de Carib ?

 8. Dit zijn achterliggende redenen om medisch defensie personeel te leveren op de vraag van Koen Schuiling voor de veiligheidsregio Noord.

 9. Even een reactie op het berichtje van Mandy Seinstra; Ik zou niet weten wat een defect aan een schroefas te maken heeft met de vraag om medisch personeel door veligheidsregio Noord door de voormalig burgemeester van Den Helder en volgens mij zit er maar maximaal drie man/vrouw medisch personeel op een OPV. Dus dat zet nou niet echt zoden aan de dijk.

  • Jan ,als vurig FvD aanhanger gelooft Mandy ook in het vrije complot denken.Dit komt wel vaker voor bij gehersenspoelde sekte leden.Die leggen zonder blikken of blozen het verband tussen een schroefas en corona.Maar gelukkig nemen we ze niet meer serieus.

 10. Roan, het enige complot wat ik zie voor wat betreft de voortstuwings problemen van Zr.Ms. Groningen is het complot tussen Bakboord en Stuurboord schroefas en dat één er blijkbaar geen zin meer in heeft.

 11. En die benodigde schroefas kan je niet naar Damen (de bouwers van schip) op Curaçao overvliegen en daar monteren? Die Damen werf, ( vroeger C.D.M.), is net weer opgeknapt! Merkwaardig!

Geef een reactie (heeft u wel de spelregels gelezen?)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.