Den Helder in 2020 koploper in de regio qua bijstandsuitkeringen

21

Den Helder – Den Helder bleek vorig jaar de koploper in de regio met betrekking tot het aantal inwoners (per 1.000) dat een bijstandsuitkering ontving. Op basis van cijfers van het CBS heeft het Centrum voor Economisch Welzijn onderzoek laten uitvoeren naar de bijstandsuitkeringen in 2020 in vergelijking met het voorgaande jaar 2019.

Wat landelijk het meest opvalt:

  • Het gemiddelde van de eerste 10 maanden in 2020 ligt maar 0,41% hoger dan in 2019
  • Waar in januari 2020 er nog 400670 uitkeringen waren, zijn dit er in oktober 2020 411000 (+2,6%)
  • De gemeente Weert in Limburg ziet de grootste afname van bijstandsuitkeringen met maar liefst 86,56%
  • De grootste stijger is de gemeente Sluis in Zeeland, met een toename van 180,51%

Daling bijstandsuitkeringen
De koploper van Noord-Holland is Amsterdam, daar hebben 48,1 per 1000 inwoners een bijstandsuitkering. In 2019 scoorde Amsterdam 48,8, een daling van 0,7 bijstandsuitkeringen. Den Helder staat op de tweede plek, 29,2 inwoners (per 1.000) ontvingen hier vorig jaar een bijstandsuitkering. In vergelijking met 2019, 30,1 heeft Den Helder een daling van 0,9 doorgemaakt. In de gemeente Hollands Kroon wordt een daling van 0,2 geconstateerd. Zo waren er in 2019 10,3 bijstandsuitkeringen per 1000 inwoners en in 2020 10,1 bijstandsuitkeringen.

In de gemeente Schagen is geen daling of stijging van de bijstandsuitkeringen (11,1).

Stijging bijstandsuitkeringen
De gemeente Texel had in 2019 8,1 bijstandsuitkeringen per 1000 inwoners. In 2020 waren dit er 8,8, een stijging van 0,7.

21 REACTIES

  1. en we kunnen zelf wel invullen welk volk hier met de handjes naar voren staan. met die druif van D66 als opperhoofd krijgen we via zijn clubje nog veel meer van die meevreters binnen de stadsgrens. welkom in NL.. allez ies gratiez . . .D66 deelt graag de centjes van hardwerkende nederlanders uit aan profiteurs.

  2. Tja, aan de ene kant heel veel uitkeringsgerechtigden aan de andere kant arbeidsmigranten omdat er niemand te vinden is voor de baan. Is er dan niet is mis.
    Het is geen pretje om een uitkering te hebben.

    • Bij die vergelijking zit wel een addertje onder gras : die arbeidsmigranten verdienen ook geen top salaris.
      Het verschil tussen de bijstand en een baan voor het minimum bij een bollenboer is niet zo heel groot.
      Dan wordt de keuze : niks doen voor de bijstand wat niet echt veel is of zwaar werk voor weinig meer.

        • er is werk genoeg, alleen is de gemiddelde Nederlander verwend en wil dit soort baantjes niet doen, vandaar dat we honderden migranten hier hebben

  3. Veel mensen in de bijstand hebben allerlei problemen.Dat maakt een volledige baan vaak niet makkelijk.
    Maar een klein baantje voor een paar uur in de week willen de meesten best wel doen.Het probleem is dan dat het verdiende bedrag weer van hun uitkering wordt afgetrokken.Het zou mooier zijn dat deze mensen een klein baantjes zouden krijgen met daarbij een klein bedrag wat ze verdienen boven op hun bijstand.
    Bv max 250 euro.Dat motiveert meer om wat te doen.Goed voor de sociale contacten en goed voor het zelfbeeld.En met 250 eu meer (wat nog steeds geen vetpot is) krijgen ze iets meer ruimte waardoor ze ook niet zo snel of minder snel in de financiele problemen komen bij tegenslag.Dat scheelt weer in de aanvragen van extra bijzondere bijstand.Kijken we naar de verslaving zorg en de ggz : mensen die daar hun dag besteding doen en bv in de productie werken ,krijgen ook een kleine vergoeding bovenop hun (bijstand)uitkering en mogen deze geheel terecht behouden.Dat motiveert om dit te doen en het werkt goed.
    Neem maar van mij aan dat die bijstand echt geen vetpot is.En leg maar eens uit aan een bijstand ontvanger waarom een veelpleger ruim meer krijgt.
    Een en ander is allemaal wettelijk geregeld dus gemeentes zelf kunnen hier niet aan tornen.De participatie wetgeving is hun ook door het rijk “door de strot geduwd” en iedereen weet inmiddels (ook de politiek) dat het niet zo werkt.Het wordt tijd dat de politiek dit verhaal eens oppikt.Signalen uit de samenleving en de gemeentes zijn er genoeg.

    • het is maar goed dat de bijstand geen vetpot is, anders zouden er nog meer in zitten, het is goed dat er een vangnet is voor de schrijnende gevallen maar de gelukszoekers mogen van mij gewoon lekker aan de slag met behoud van uitkering met kleine beloning voor gewerkte uren

  4. Gelukzoekers moeten ze gewoon hun geluk elders laten zoeken.Ik bedoel met bijstandgerechtigden mensen die echt door omstandigheden in een rot situatie zijn terecht gekomen.Daar mag wat mij betreft wel wat beter op toegezien worden.En het kaf goed van het koren te scheiden.

    • Juist zei die het echt nodig hebben prima maar iemand die bewust bezig is zijn of haar eigen ongeschikt te maken voor de arbeidsmarkt, daar heb ik problemen mee.

  5. die gasten met top functie en bank directeuren die frauderen of niet fuctioneren maar beloond worden met nieuwe top baan of mega bonus ,die moeten ze eens hard aanpakken of jaren wacht geld krijgen
    in plaats van bijstand moedertje s

    • iedereen die fraudeert moet aangepakt worden door de staat, of het nu de bank directeur is of de bijstandsmoeder, het functioneren en of bonussen staat hier helemaal los van en is niet relevant

  6. Daar is toch ook een kleine kentering zichtbaar : een bankdirecteur moet zich dit jaar verantwoorden voor een witwas fraude bij zijn bank.Maar idd dit is dus de eerste keer .Ik snap wel dat het niet is uit te leggen : een bijstand ontvanger die een paar tassen boodschappen krijgt van een familie lid wordt vervolgd voor fraude.Iemand met 900 euro uitkering die 50 euro inkomsten (wit) niet opgeeft wordt vervolgd als fraudeur.
    En zo hebben we vele voorbeelden.Natuurlijk is er hier sprake van fraude .Echter fraude gepleegd uit armoede.Ze hadden ook kunnen gaan stelen in de supermarkt.( wat ze het etiket veel pleger had opgeleverd en dus een extra uitkering ).Zet daar tegen over een gevalletje Alexander Pechthold . Die ” vergeet ” even te melden dat hij een appartementje heeft gekregen .Die komt er mee weg.En vervolgens zie ik hem van de week op het journaal als een of andere voorzitter van een of andere commissie. En zie hier het klassieke voorbeeld van klasse justitie.En het bonussen verhaal is op zijn minst twijfelachtig .Natuurlijk , wanneer je een top functie bekleed en een mega verantwoordelijkheid hebt verdien je een beloning.Niks mis mee.
    Maar : deze personen verdienen in de regel al een top salaris.Dus krijgen ze ook een top bonus.Financieel hebben ze dus geen enkele moeite om de eindjes aan elkaar te knopen.En als je dit dan hoort als uitkering ontvanger die elk 10 wat die extra krijgt moet inleveren is dat natuurlijk niet te rijmen.En neem maar van mij aan dat er maar heel weinig mensen zijn die het leuk vinden dat ze in de bijstand zitten of er vrijwillig voor hebben gekozen.

    • Oud rijnpje.
      De ene stal een broodje, de andere duizend méér.
      De een kreeg dertig dagen, de andere de zegen van de Heer.

  7. Maar ook de politiek zit zwaar fout.Even een kleine” eye opener “.Men neme de toeslagen affaire van de belastingdienst .Wat er gebeurd is behoeft hier geen verdere uitleg.Ook hier komen de verantwoordelijken voor de ellende er gewoon mee weg.Ze roepen allemaal voor de commisie : das haben Wir nicht gewusst.
    Tja die uitspraak is inmiddels wel achterhaald.Maar goed ,de verantwoordelijke minister van sociale zaken in die tijd was dhr Lodewijk Assher.Jawel van de Pvda.Die staan toch voor het socialisme ? Onder zijn leiding ging deze affaire van start.Vele jaren later en onnoemelijk veel leed verder staat hij voor de commisie.En ja hoor hij vond het allemaal zo erg .(maar hij greep niet in ,sterker nog het ministerie van sociale zaken gaf de belastingdienst juist opdracht om “fraudeurs “keihard aan te pakken).Maar goed door dit soort akkefietjes is het vertrouwen in de overheid natuurlijk gezakt tot onder het vriespunt.
    Maar nu komt het : gister hoor ik op de radio het volgende nieuws : dhr Lodewijk Assher vindt zichzelf de aangewezen persoon om het vertrouwen van de burger in de overheid te herstellen.Ja u leest dit goed.
    Waar haalt hij het lef vandaan om dit te roepen.
    En als kers op de taart : heden vanochtend weer in het nieuws: In de toeslagen affaire van de belastingdienst worden geen juridische stappen ondernomen tegen de betrokkenen.
    Oftewel :ze komen er gewoon mee weg

  8. Johannes 21:18

    “Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Toen gij jonger waart, omgorddet gij uzelf en gij gingt, waar gij wildet, maar wanneer gij eenmaal oud wordt, zult gij uw handen uitstrekken en een ander zal u omgorden en u brengen, waar gij niet wilt.”

Geef een reactie (heeft u wel de spelregels gelezen?)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.