Op zoek naar stembureauleden en stemmentellers

15

Den Helder – De Tweede Kamerverkiezingen zijn dit jaar formeel op woensdag 17 maart. Door de coronamaatregelen zijn meer mensen op het stembureau nodig om de verkiezingen in goede banen te leiden. Iedereen van 18 jaar of ouder kan zich aanmelden als lid van het stembureau. Vanwege corona kan niet alleen op 17 maart, maar bij een aantal stemlokalen ook al op maandag 15 en dinsdag 16 maart worden gestemd. Veiligheid staat immers voorop. Voor een goed verloop van het stemproces is de gemeente dringend op zoek naar stembureauleden en tellers.

Het stembureaulid levert juist nu een belangrijke bijdrage aan de democratie. Samen met de andere leden van het stembureau zorgt hij/zij ervoor dat de verkiezingen goed en zo veilig mogelijk verlopen. Er zijn verschillende taken en ter voorbereiding is het verplicht een digitale instructie te volgen, gevolgd door een digitale toets. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Stembureauleden worden om 07.00 uur verwacht op het aangewezen stembureau en blijven tot het einde van de telling. Er wordt tweemaal, in onderling overleg, een pauze gehouden.

Stembureaulid aan tafel
– controleert de identiteit van de kiezer aan de hand van een identiteitsdocument;
– neemt de stempas in ontvangst en controleert de echtheid;
– controleert of het stempasnummer voorkomt in het register van ongeldige stempassen;
– deelt een stembiljet en een rood potlood uit.

Stembureaulid bij de deur en stembus
– stelt de vraag of kiezers de gezondheidscheck hebben gedaan;
– zorgt dat iedereen 1,5 meter afstand bewaart en een mondkapje draagt;
– geeft hulp aan kiezers die daarom vragen;
– ziet er op toe dat de kiezer het stembiljet in de bus doet.

Teller
Helpt mee met het tellen van de stemmen. De tellers komen op 17 maart om 21.00 uur in actie als de stembureaus sluiten. Op dat moment worden de stembussen geopend en kan het tellen van de stemmen beginnen. Hoe laat dat klaar is, hangt af van hoeveel stemmen zijn uitgebracht. Ook tellers moeten vooraf een digitale instructie volgen.

Op 15, 16 of 17 maart beschikbaar en lijkt het werken op een stembureau leuk? Aanmelden als stembureaulid of teller moet voor uiterlijk 27 januari 2021 via de button Tweede Kamerverkiezingen 2021 op www.denhelder.nl. Download het aanmeldformulier en mail dit naar verkiezingen@denhelder.nl of stuur het per post naar Team Dienstverlening, Bureau Verkiezingen, Postbus 26, 1780 AA Den Helder. Als iemand voldoet aan alle eisen die de kieswet stelt aan deze functie, dan ontvangt hij/zij bericht over indeling en in welke functie.

Let op: de verkiezingsdag kan door het tellen soms laat eindigen, het is een lange dag. Houd hier wel rekening mee in verband met vervoer en gezondheid.

15 REACTIES

  1. Dit was nooit een probleem. zat vrijwilligers, Maar nu? Democratie om zeep helpen, avondklok, mogelijkheid frauduleus stemmen per post. De vraag rijst, willen mensen met een democratisch hart hier wel aan meewerken?

      • dat je nog reactie geeft aan die steuntrekker RB. daar komt alleen maar gezeur uit en een beetje fvd promo. heeft een hoop te janken maar zelf ook maar iets bijdragen aan de maatschappij (behalve handje ophouden) is teveel gevraagd. negeren is het beste met dat soort figuren 😉

  2. Als geen van de lijsten je bevalt, dan toch maar stemmen en op de minst slechte.
    Ik heb ondanks alle bezwaren tegen de VVD, en vooral tegen sommige VVD´ers, toch nog altijd maar liever een VVD-regering dan een DENK-regering.

    • Veel mensen stemmen op partijen , die hun door het stemgedrag van de ouders met de paplepel zijn ingegeven. Veel mensen stemmen ook , op de partij waar hun baas of bedrijf lid van is , Zelfs bij sollicitaties, kan lidmaatschap van of stemmen op een partij van invloed zijn ( zelf meegemaakt ) Zelfs lidmaatschap van een omroep vereniging werd je aangerekend. (Vara Of Tros) Dat gaf aan of je politiek links of rechts was)

Geef een reactie (heeft u wel de spelregels gelezen?)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.